51
None

Revizia septică a artroplastiei genunchiului


Revizia artroplastiei genunchiului este în creștere, dar din păcate cresc infecțiile periprotetice ce determină revizii septice. Revizia septică este în creștere pe plan mondial dar și național, este o complicație gravă, cu implicații financiare, morbiditate și mortalitate devastatoare. Implantul protetic inert, se acoperă rapid în 2-3 ore de un biofilm proteic, în care se dezvoltă germenii iar antibioticele nu pot pătrunde.

Factorii de risc infecții nosocomiale
Sunt factori ce țin de pacient, de mediul spitalicesc – germeni multidrog rezistenți și de echipa chirurgicală.
În ceea ce privește pacientul (teren, vârstă, malnutriție, alcoolism, diabet, poliartrită reumatoidă, neoplazie, HIV) 40% din infecțiile periprotetice au originea în flora saprofită cutanată Stafilococ epidermidis, aureus. Recoltarea sistematică preoperator a uroculturii, frotiu faringean / nasal, precum și culturi din zona inghinală și a genunchiului poate evidenția portaj al acestora.
În ceea ce privește mediul spitalicesc, menționăm - spitalizările prelungite preoperator, internarea în secții ATI, aplicarea de tratament prelungit antibiotic nejustificat, chirurgie delabrantă, invazivă, cateter urinar, cateter venos central, drenaj chirurgical neadecvat – pasiv, operații efectuate de chirurg neantrenat, neexperimentat cu mai puțin de 20 operații de protezare a genunchiului/an, curba de învățare, vizitatori îmbrăcați neadecvat chirurgical, nesupravegheați, depozitarea implantelor sau a instrumentarului steril neadecvat, controlul securității procesului de sterilizare. În ceea ce privește echipa chirurgicală, menționăm - spălarea corectă cu soluții antiseptice, respectarea măsurilor de asepsie, antisepsie, izolare, evitarea pauzelor intraoperatorii, a timpilor morți.

PROFILAXIE
Chirurgia artroplastică a genunchiului este o chirurgie planificată. Selecția corectă a pacienților este esențială pentru succesul chirurgical. Evaluare complectă și corectă a bolnavului, consulturi interdisciplinare preoperatorii pentru evaluarea și tratamentul comorbidităților, diminuarea riscurilor – controlul și tratamentul infecțiilor urinare, dentare, cutanate, corectarea obezității, renunțarea la fumat, depistarea pacienților dependenți de droguri, psihotici, întreruperea tratamentelor antiinflamator, antiplachetar, chimioterapic, imunoterapic.
Antibioprofilaxia perioperatorie se inițiază 60 minute preoperator. Pacienții alergici se vor proteja cu eubiotice 8-12 ore, pentru prevenirea infecțiilor cu Clostridium Difficillae.
Administrarea neadecvată de antibiotice, nu previne infecţia, crește rezistenţa la antibiotice, crește riscul efectelor adverse, crește riscul infecţiei, crește costurile.
În sala de operație este optim de avut flux laminar și adoptată tehnica chirurgicală ireproșabilă de o echipă antrenată.
Artroplastia primară este o intervenţie spectaculoasă, relativ simplă, eficientă. Ea trebuie efectuată cu acurateţe chirurgicală şi cu implante de bună calitate. Revizia protetică trebuie efectuată în centre specializate.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha