48
None
89

Sa intelegem tumorile stromale gastrointestinale (GIST)

     GIST reprezintă una dintre cele mai comune forme de sarcom gastro-intestinal (GI), o formă de cancer al tractului gastrointestinal, ce pune în pericol viaţa. Sarcoamele reprezintă forme mai puţin frecvente de cancer, cu origine în ţesuturile conexe (muşchi, vase sanguine, nervi, oase şi cartilaje).

     Tractul GI cuprinde esofag, stomac, intestin subţire şi colon. Experţii consideră că punctul de plecare pentru GIST se găseşte în celulele interstiţiale sau stroma, care se află în pereţii tractului GI, şi fac parte din sistemul ce semnalizează organismul pentru a deplasa alimentele de-a lungul tractului digestiv.

     Aproximativ 50-70% din GIST se află la nivelul stomacului, 20-30% la nivelul intestinului subţire, diferenţa fiind întâlnită la nivelul colonului, esofagului, rectului şi anusului1.

INCIDENŢĂ

     GIST se întâlneşte mai frecvent la persoanele adulte (cu vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani), deşi s-au raportat cazuri şi la populaţia tânără.  

     Îmbunătăţirea metodelor de diagnostic a făcut mai uşoară diferenţierea  diagnosticului de GIST de alte tipuri de sarcoame GI şi de tumori benigne (ne-cancerigene). În consecinţă, experţii au constatat că prevalenţa GIST este mai mare decât se credea iniţial. Datele disponibile indică o incidenţă a GIST de aproximativ 15 persoane la 1.000.000 per an2.

CAUZE ŞI DIAGNOSTIC  

     GIST este dificil de diagnosticat, mai ales din cauza faptului că sunt prezente foarte puţine simptome în stadiile precoce ale bolii şi, de multe ori, se confundă cu alte tipuri de tumori. Cele mai frecvent întâlnite simptome în cadrul GIST sunt: dureri abdominale difuze, senzaţie de saţietate, vărsături, sângerări abdominale şi oboseală cauzată de anemie. Multe dintre cazurile de GIST sunt diagnosticate întâmplător în cursul endoscopiei sau laparoscopiei.  

     Nu se cunosc factori de risc pentru GIST. În mod obişnuit, boala se asociază cu mutaţii la nivelul proteinei numite Kit (CD117), un receptor al factorului de creştere localizat pe suprafaţa celulelor normale.  

     În condiţii normale, rolul Kit este de a transmite semnale celulelor pentru a creşte şi a se diviza într-o manieră controlată. Oricum, în cazul GIST, o mutaţie la nivelul ADN face ca Kit să fie continuu activat şi, în consecinţă, acesta transmite celulelor semnal permanent de creştere şi diviziune.  

     De la descoperirea rolului pe care îl are Kit în GIST, anatomo-patologii sunt acum încurajaţi să testeze toate sarcoamele GI precum şi alte tumori GI pentru depistarea sa. Peste 90% din GIST sunt pozitive pentru Kit 3.

TRATAMENT

     Potenţialul letal al GIST a fost subestimat. Experţii sunt acum toţi de acord asupra riscului letal pe care îl prezintă chiar şi un GIST care pare benign la diagnostic.

     Istoric, intervenţia chirurgicală (rezecţia), a reprezentat singura opţiune terapeutică pentru GIST deoarece tratamentele convenţionale, precum chimioterapia şi iradierea, au avut rezultate minime.

     Deşi intervenţia chirurgicală reprezintă pilonul tratamentului GIST, la jumătate dintre pacienţi apar recurenţe în proporţie de 90% la doi ani de la intervenţie4.  

     Multe dintre GIST nu sunt rezecabile, ceea ce înseamnă că nu pot fi îndepărtate chirurgical, cel mai frecvet deoarece tumora este de dimensiuni prea mari şi a diseminat deja şi în alte părţi ale corpului înainte de diagnostic.  

     Descoperirile recente cu privire la disfuncţia Kit şi a rolului său în GIST au contribuit la dezvoltarea de noi opţiuni terapeutice create să controleze nivelul de activitate al receptorilor Kit. ‏  

Comentarii


Visan Adriana

In urma cu 4 luni am fost diagnosticata cu tumoare gastrointestinala stomala GIST ,in urma cu 3 luni am fost operata de Gist. Puteti sa imi spuneti care imi sunt sansele de supravietuire dupa aceasta operatie? Am inceput un tratament cu Nibix (Imatininib)

Aug. 27, 2014, 11:48 p.m.
9
0

Saptamana Medicala Administrator

Prognoza vi-o poate da cel mai bine medicul care v-a operat sau gastroenterologul dumneavoastra, pe baza istoricului complet si a incadrarii pe care o aveti in clasificarile tipurilor de cancer, tinand cont de rezultatul analizelor de laborator pe care le-ati facut. inainte si dupa operatie, urmarind o perioada evolutia. Determinarea prognosticului pacienţilor cu cancer se realizează printr-o combinaţie de factori prognostici ce încadrează pacienţii într-un anumit grup de risc.

Aug. 28, 2014, 10:20 a.m.
1
0

camy Cotolan

Eu am 3 ani si 8 luni de la operație si fac tratament cu imatinib de 3 ani si 5 luni. Trimite-mi mail la adresa camyman_2003@yahoo.com dacă vrei!\r\nFii optimista! Sănătate multă!

Oct. 13, 2014, 6:52 p.m.
2
0

Laur

Buna ziua.am descoperit ca tatal meu in varsta de 67 de ani are GIST la stomac in faza de metastaza.as dori sa stiu care sunt sansele sa fac si eu aceasta boala???.

June 11, 2015, 7:45 a.m.
1
0

Adria

Gist-ul nu e ereditar. Eu nu am avut pe nimeni in familie cu asa ceva si am facut-o la 25 de ani. Am fost operat acum 6 luni si ma simt foarte bine si momentan totul e in regula.

June 27, 2015, 3:54 a.m.
4
0

grigore

sant diagnosticat cu gist pe ficat de un an si jumatate, ma tratez cu imatinib, poate stiti sa-mi ziceti, va rog mult, cat se poate trai cu forma asta de cancer?

Oct. 5, 2018, 12:49 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha