None

Scaderea dioptriilor-actualitati

Cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau de lentile de contact este chirurgia refractivă (operaţie cu laser), ce corectează viciile de refracţie ale ochiului apărute prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului.

Viciile de refracţie corectate prin aceste metode includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Corecţia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scăderea, odată cu înaintarea în vârstă, a posibilităţii de a citi de aproape) nu a luat încă o mare amploare şi, chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, nu este permanentă şi nu are proba timpului.

Miopia de până la -7 D se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasik, Lasek, Prk). Hipermetropia se corectează prin laser cu destulă precizie până la +4 D, depinzând de caz. Astigmatismele de 3D se pot corecta cu laser.

În cazurile în care dioptriile sunt mai mari de -7 la miopie, +4 la hipermetropie sau 3 la astigmatism, singurul mod de scădere a numărului de dioptrii este schimbarea cristalinului. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. în cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

Pentru a beneficia de aceste operaţii trebuie ca vârsta să fie de peste 20 de ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor). Operaţia este recomandată pentru cei care vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact. Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii etc.). Persoanele care au purtat lentile de contact vor întrerupe utilizarea lor cu 2-4 săptămâni înainte de operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneană, pahimetrie şi chiar câmp vizual). Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică (picături).

Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

Tipuri de operaţie cu laser sunt:

- PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă - se bazează pe fotoablaţia ţesutului cornean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de 30-60 secunde.

- LASEK (Laser assisted subepithelial keratectomy) seamănă cu precedenta, dar este mai bine tolerată.

Aceste două metode (LASEK şi PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri.

LASIK (laser în situ keratomileusis) este o autogrefă refractivă, lamelară, care permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, respectiv îndepărtarea straturilor anterioare ale corneei, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK.

În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 2-3 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene etc.

În prima lună, pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.

Postoperator se face control la 24 ore, 14 zile, 30 zile, 3 luni.

Recuperarea totală postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni. Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.

Pentru metodele LASEK şi PRK, complicaţiile care pot apărea sunt rare, constând în: vindecarea lentă a epiteliului cornean, “haze” (ceaţă) corneene şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumină puternică, regresia corecţiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

După LASIK pot apărea: amputări sau pierderea flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneană, defecte epiteliale, keratită lamelară difuză.

În concluzie, operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de pacient, iar vindecarea este rapidă. În România, preţul unei astfel de operaţii, cu toate că se efectuează cu exact aceeaşi aparatură de ultimă oră, este mult mai mic decât în ţările vecine, în Comunitatea Europeană sau în Statele Unite ale Americii.

Dr. Andrei FILIP

Medic Specialist Oftalmolog

Doctor în Ştiinţe Medicale

www.drfilip.ro

Comentarii


florin

Buna ziua domnu doctor am miopie forte -18 se poate face interventia chirurgicala la mine multumesc astept raspuns

Sept. 7, 2014, 2:02 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara, in principiu cam orice dioptrie poate fi redusa :-) Pentru inceput este nevoie de o consultatie si investigatii specifice. Pt detalii ma puteti contacta la andrei@amaoptimex.ro

Sept. 7, 2014, 7:06 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha