47
None

Trebuie să ne sperie astigmatismul? Poate fi tratat prin laser?

     Unii dintre pacienţii  care au nevoie permanentă de ochelari vorbesc cu oarecare preocupare despre astigmatism, mai ales când acesta se adaugă la miopia sau hipermetropia lor, deşi el poate exista şi ca atare. Ce este în fond acesta? Este justificată îngrijorarea acestor pacienti? Fără discuţie, nu.

     Un celebru pictor spaniol, ElGreco, a avut astigmatism, pictura lui distingându-se prin alungirea feţei celor pictaţi de el.

     Ochiul are în faţa irisului, culoarea ochiului, o membrană transparentă denumită cornee, care are rol de lentilă foarte puternică şi care participă la trimiterea imaginilor pe retină. Are două meridiane principale, orizontal şi vertical, iar dioptriile acestora trebuie să fie apropiate ca valoare, pentru ca imaginea transmisă retinei să fie clară. În situaţia în care acest lucru nu se întâmplă, ochiul are astigmatism, iar imaginea unui punct într-un astfel de ochi devine o linie. Rezultatul este deformarea imaginii ca în cazul lucrărilor celebrului artist.

     Astfel, pentru uşurinţa înţelegerii, dacă un ochi normal are forma unei mingi de fotbal, unul cu astigmatism are forma unei mingi de rugbi. Un astfel de ochi are ca problemă principală faptul că nu vede bine la distanţă.

    Cauzele acestei boli pot fi genetice, respectiv moştenire de familie, traumatisme la naştere, deseori fenomenul depistându-se, când copilul merge la şcoala. Când apare la pubertate, trebuie să ne gândim la debutul unui eventual keratoconus, afecţiune corneană cu potenţial impact vizual important. În aceeaşi idee, dacă apare după 50-60 de ani, poate să ne sugereze că debutează cataracta.

     Tratamentul acestei boli este necesar de la depistare din cauza deficienţelor de vedere manifeste, a durerilor de cap sau a lipsei de randament al copilului. De obicei, oftalmologul recomandă ochelari, care au aspect normal, deşi lentilele sunt cu dioptrii denumite cilindrice. Poate fi necesară o perioadă de acomodare la aceşti ochelari, dar la copii această situaţie este rar întâlnită. Dacă un adult are astigmatism şi nu a purtat ochelari de mic, este posibil ca atunci când va pune ochelarii necesari să aibă nevoie de o perioadă de acomodaţie de zile sau săptămâni, rar mai mult. Când copilul este mai mare, la 14-15 ani de exemplu, poate purta lentile de contact.

     După 18-20 ani sau, mai bine zis, când se stabilizează dioptriile, se poate recurge la tratarea  astigmatismului prin laser excimer, putându-se îndepărta până la 3-4 dioptrii de astigmatism. Este  o operaţie delicată, dar cu grad mare de siguranţă în privinţa riscurilor. Se face fără internare, la ambii ochi odată şi pacientul pleacă fără pansament pe ochi, acesta fiind înlocuit de lentile de contact “pansament”, terapeutice. Trebuie însă menţionat că, înaintea operaţiei, se efectuează o serie de investigaţii pentru evaluarea stării generale de sănătate a ochiului. Totodată, dacă pacientul este un purtător de lentile de contact, acesta trebuie să nu le poarte cu minimum o săptămână înaintea operaţiei. După operaţie, se urmează un tratament cu picături şi se poartă ochelari de soare timp de 3 luni  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha