36
None

Scintigrafia pulmonară de perfuzie în tromembolismul pulmonar şi cancerul bronhopulmonar

     Scintigrafia pulmonară de perfuzie este o investigaţie neinvazivă, puţin iradiantă, care aduce informaţii funcţionale deosebit de utile legate de perfuzia pulmonară. Intrată în practica clinică încă din anii ’70, scintigrafia pulmonară şi-a micşorat spectrul afecţiunilor investigate  odată cu apariţia şi dezvoltarea computer tomografiei (CT). Cu toate acestea, ea rămâne ca investigaţie de primă intenţie în diagnosticul trombembolismului pulmonar (TEP) şi în evaluarea prechirurgicală a perfuziei pulmonare la pacienţii cu carcinoame bronhopulmonare.

     Trombembolismul pulmonar reprezintă obstrucţionarea arterelor pulmonare de către trombuşi venoşi sau cardiaci, formaţi în sistemul venos sau în cordul drept, şi care netratată, poate determina apariţia unor complicaţii grave, mergând până la deces. Scintigrafia pulmonară efectuată în primele zile ale apariţiei unor simptome mai mult sau mai puţin specifice TEP (junghi toracic intens, tuse, hemoptizie, senzaţia de sufocare), poate, prin informaţiile furnizate, să ajute la un diagnostic pozitiv clar. De asemenea, tot scintigrafia poate să evalueze, pe de-o parte, ariile pulmonare afectate, iar pe de altă parte, prin repetarea ei la circa 7-10 zile, să monitorizeze eficacitatea terapeutică. În TEP, scintigrafia va vizualiza defecte de perfuzie pulmonară sistematizate, adică ariile pulmonare care nu mai sunt irigate optim, iar în caz de succes terapeutic va evidenţia restabilirea circulaţiei pulmonare.

     Pacienţii cu cancer bronhopulmonar (în special cu carcinom fără celule mici) au ca singură şansă realistă de vindecare intervenţia chirurgicală. Majoritatea dintre ei fiind şi fumători, au  funcţia cardiovasculară şi cea pulmonară frecvent compromise, astfel încât o rezecţie a parenchimului pulmonar de mare amploare (pneumectomie sau lobectomie) le poate provoca deteriorarea funcţiei respiratorii cu insuficienţă cardiorespiratorie şi chiar deces. La aceşti pacienţi, o evaluare preoperatorie este extrem de importantă, astfel încât cura chirurgicală aleasă să fie cea adecvată, această evaluare făcându-se prin intermediul studiilor scintigrafice pulmonare de perfuzie (cu cuantificare perfuzională pulmonară per total şi per segmente), împreună cu probe ventilatorii, spirometrice. Se va stabili exact (prin formule matematice care iau în calcul indicatori oferiţi de aceste tehnici) rezerva respiratorie a fiecărui pacient şi se va face prognosticul calităţii vieţii postintervenţie chirurgicală (pneumectomie sau lobectomie), astfel încât, postoperator, parenchimul pulmonar restant să poată asigura o funcţie respiratorie rezonabilă.

     Scintigrafia pulmonară de perfuzie este o tehnică simplă, neinvazivă, puţin iradiantă, care prin informaţiile funcţionale furnizate sunt deosebit de utile atât în diagnostic cât si în stabilirea conduitei terapeutice optime pentru afecţiuni grave, cum ar fi trombembolismul pulmonar şi cancerul bronhopulmonar.

Comentarii


grozav stefan

am 77 ani.am fost diagnosticat cu BPOC.folosesc inhalator SPIOLTO.ma ajuta la respiratie dar imi produce o sputa pe trahee pe care abia,abia o pot elimina,si care ma oboseste si mai tare.medicul specialist mi-a recomandat aerosoli cu clna.am facut 5 sedinte dar nu simt imbunatatire. ce-i de facut? mutumiri anticipate.

April 22, 2018, 9:38 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha