None

Vitamine pentru copii necesare în sezonul rece

     Vitamina D este indispensabilă pentru creştere la copii, dar şi pentru reglarea metabolismului fosfocalcic (al fosforului şi calciului), inclusiv osificarea, prevenirea şi tratarea rahitismului; de asemenea, este eficientă şi împotriva atacurilor astmatice la copii.

     În acelaşi timp, vitamina D este necesară şi pentru o corectă funcţionare a sistemului muscular. Studii revoluţionare din ultimii ani au demonstrat şi efectul important pe care vitamina D îl are în dezvoltarea cerebrală a copiilor, din punctul de vedere atât al memoriei şi al inteligenţei cât şi al atenţiei şi al echilibrului psihosomatic.

     Sursa principală de vitamina D este pielea, unde 7-dehidrocolesterolul furnizat de alimentele de origine animală se transformă, sub acţiunea razelor ultraviolete, în vitamina D3. Pentru ţările cu climat rece temperat se merge pe sursele alimentare de vitamina D (peşte, ou, unt) sau pe administrarea medicamentoasă (în primul an de viaţă). Laptele uman conţine o cantitate mică de vitamina D liposolubilă; cu toate acestea, rahitismul apare rar la sugarul alimentat natural, probabil prin coexistenţa unui produs hidrosolubil (sulfat de vitamina D) şi a unui raport optim Ca/P (calciu/fosfor).

     Formulele de lapte îmbogăţite în vitamina D nu acoperă necesarul, astfel că, pentru condiţiile climatice ale ţării noastre, este necesar adaosul medicamentos zilnic de vitamina D, până la vârsta de 2 ani.

     Toate studiile pe un număr mare de persoane, în diferite ţări, au condus la concluzia că o majoritate covârşitoare a populaţiei - peste două treimi - suferă de un deficit major de vitamina D, pentru populaţia de culoare lucrurile fiind încă şi mai severe. Astfel, multe dintre problemele de sănătate cu care lumea de astăzi se confruntă, sub forme din ce în ce mai grave, par să provină tocmai dintr-o carenţă mereu mai severă de vitamina D.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha