22
None

Enterosorbţia selectivă – o metodă simplă şi eficientă de detoxifiere

     Enterosorbţia reprezintă un proces natural de detoxifiere, care se realizează în tractul gastrointestinal. Substanţele nocive sunt imobilizate pe suprafaţa unui adsorbent cu eliminarea ulterioară din organism, pe cale naturală. Adsorbenţii sunt de 2 tipuri: selectivi şi neselectivi.

     Adsorbanţii neselectivi, concomitent cu eliminarea substanţelor toxice, elimină şi substanţele utile organismului (vitamine, oligoelemente etc.). Cel mai vechi şi cel mai cunoscut adsorbant  neselectiv este cărbunele medicinal.

     Odată cu dezvoltarea nanotehnologiilor,  care permit structurarea la nivel molecular, s-au putut realiza adsorbenţi selectivi pe bază de  siliciu organic, denumiţi şi enterosorbenţi, cu capacităţi universale de detoxifiere, lipsiţi de nocivitate, fără reacţii adverse şi contraindicaţii. Enterosorbentul nu se descompune în tractul digestiv, nu se metabolizează, nu aderă la ţesuturile organismului, fiind eliminat pe cale naturală împreună cu toxinele adsorbite.

     SELECTIVITATEA fata de substanţele toxice şi microorganisme se realizează pe baza nanostructurii poroase. Nanoporii, după dimensiune, corespund moleculelor metaboliţilor toxici cu masa moleculară între 100 şi 1000 g/mol.

     Enterosorbentul, sub formă de gel, administrat cu 100-150 ml de apă, formează pe suprafaţa tractului gastrointestinal o peliculă subţire, cu dublul rol de protecţie şi reînnoire a membranei mucoase , îmbunătăţind astfel imunitatea, procesul de digestie şi asimilare a substanţelor nutritive şi de adsorbţie din lumenul intestinal şi din sânge (transmembranar prin capilarele vilozităţilor mucoasei intestinale) substanţe toxice de natură endo- şi exogenă: bilirubină, uree, creatinină, colesterol, alcool, histamină, alergeni simpli şi complecşi, citokine proinflamatorii, mediatorii inflamaţiilor, endotoxinele florei patogene, produsele intermediare ale metabolismului (deşeurile metabolice), coloranţi, aditivii alimentari (E-uri cu masa moleculară medie) şi radionuclizi.

     Enterosorbentul adsoarbe şi elimină din organism numai flora patogenă şi condiţionat patogenă: Salmonella, Shigella, Klebsiella, ajută la eradicarea Helicobacter pylori; alte microorganisme gram-negative şi gram-pozitive, fungi genul Candida şi virusuri -  rotavirusuri, citomegalovirus, virusuri hepatice -, care ajung în tractul gastrointestinal, toxinele şi bacteriile distruse de antibiotice, contribuie astfel la scăderea toxemiei. 1gr de enterosorbent absoarbe pe suprafaţa sa peste 107 bacterii patogene, dar nu are acţiune distructivă asupra florei normale.

     Scoaterea din circuit a toxinelor de diverse etiologii la nivelul tractului intestinal degrevează ficatul şi rinichii de procesele de detoxifiere la nivel enzimatic şi scuteşte celelalte organe de manifestările nocive ale substanţelor toxice.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha