58
None

Evaluarea calității vieții

Calitatea vieții este percepţia pacientului de a duce o viaţă utilă în condiţiile bolii şi ale tratamentului. Conceptul de calitate a vieţii este relativ nou în vocabularul ştiinţelor socio-umane, el dobândindu-și cetăţenia abia în a doua jumătatea a secolului XX, când a pătruns deja adânc nu numai în terminologia, dar şi în tematica majoră a numitelor discipline. Prin calitatea vieţii în medicină înţelegem bunăstarea fizică, psihică şi socială, precum şi capacitatea pacienţilor de a-şi îndeplini sarcinile obişnuite în existenţa lor cotidiană.

Analizele consacrate calităţii vieţii sunt deosebit de utile pentru pacienții cu boli cronice, în evaluarea efectelor fizice și funcționale, psihice şi sociale ale îmbolnăvirilor şi tratamentelor medicale asupra vieţii cotidiene. Folosirea instrumentelor pentru evaluarea calităţii vieţii pacienţilor cronici ajută personalul medical să aleagă între diferite tratamente alternative, să informeze pacienţii asupra efectelor posibile ale diferitelor proceduri medicale, să monitorizeze progresul tratamentelor aplicate, din punctul de vedere al pacientului şi, în fine, permite personalului medical să proiecteze pachete de îngrijiri medicale eficace şi eficiente

Criteriile de remisie a bolilor cronice sunt bazate pe scoruri care iau în calcul manifestările clinice, sindroamele și percepția pacientului asupra bolii. Reabilitarea medicală și reeducarea funcțională a pacientului cronic se integrează perfect în abordarea terapeutică complexă a acestuia. Tratmentul funcțional prevede limitarea instalării bolii, menține tonusul muscular și mobilitatea articulară, menține un echilibru psihologic și social al pacientului.

Programele complexe de reabilitare medicală cu tehnici kinetice active asistate, individualizate pentru fiecare pacient  au ameliorat considerabil statusul funcţional al persoanelor cu restant funcțional.
Analiza sindromului algic și a calității vieții au pus in evidență faptul că completarea programelor de reabilitare medicală cu tehnici kinetice active asistate și adaptate individual la pacient au influenţat pozitiv calitatea vieții și dinamica sindroamelor dureroase.

Victoria Chihai, Alisa Tăbîrţă, Marina Bulai
Catedra de Reabilitare Medicală, Medicină Fizică și Terapie Manuală
IP USMF ”Nicolae Testemițanu”, Chișinău, R. Moldova

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha