None

Limfedemul

- actualităţi în diagnostic şi tratament -


Limfedemul sau obstrucţia limfatică este o afecţiune care se caracterizează prin retenţia de fluid la nivelul unui segment anatomic din cauza funcţionării deficitare a sistemului limfatic.
Edemul limfatic poate fi primar sau idiopatic şi secundar sau dobândit.


În prezent este bine cunoscut faptul că sistemul limfatic aparţine sistemului circulator, care include atât vase cât şi ganglionii limfatici. S-a dovedit că rolul acestei reţele extensive de vase şi noduli limfatici este de a coordona funcţia sistemului imunitar şi de a ajuta organismul să lupte împotriva microorganismelor şi substanţelor străine cu efecte nocive asupra structurilor sale.


Cauzele de apariţiei limfedemului în forma primară nu sunt pe deplin elucidate până în prezent. Se presupune că se dezvoltă la pacienţii cu agenezie de ganglioni limfatici, iar debutul acestei forme se poate produce: la naştere - limfedem congenital, la instalarea perioadei de pubertate - limfedem praecox, în viaţa adultă - limfedem tarda.


Limfedemul secundar apare ca rezultat al blocajului sau al modificărilor de permeabilitate a sistemului limfatic în stările: infecţioase, neoplazice, postchirurgicale, tromboză venoasă
profundă, formare extensivă de ţesut cicatricial - cu înglobarea vaselor şi alterarea consecutivă a funcţiei; ca urmare a radioterapiei şi tratamentului chirurgical pentru diverse neoplazii, în special cancer de sân, de prostată, de colon sau de testicul. A fost descrisă şi asocierea limfedemului cu tratamentul cu Tamoxifen (administrat în terapia cancerului de sân).

Indiferent de cauza apariţiei limfedemului, rezultatul este creşterea gradului de insuficienţă a drenajului limfei cu edem interstiţial şi mărirea în volum a zonei afectate - cel mai frecvent extremităţile inferioare, dar pot fi implicate şi cele superioare, faţa, organele genitale şi trunchiul.

Acuzele sunt nespecifice şi cuprind: creşterea în volum a unei extremităţi sau a altei zone a corpului - faţă, trunchi, organe genitale; apariţia durerii sau senzaţia de greutate în membrul
afectat; în paralel se asociază slăbiciunea, amorţeala şi paresteziile; se poate dezvolta şi claudicaţia în membrele inferioare, crampele musculare foarte dureroase, cauzate de reducerea fluxului sangvin, modificarea consistenţei - îngroşarea - şi a aspectului tegumentelor supradiacente ale zonei vasculare interesate; se afectează creşterea normală a unghiilor şi părului. Creşte prevalenţa de infecţii bacteriene şi fungice.


Diagnosticul are la bază:

a) cercetările de laborator: hematologice, biochimice, serologice, imunologice;

b) imagistice: limfoscintigrafia, ultrasonografia Doppler;

c) examenul histologic.


Diagnosticul diferenţial se efectuează cu: celulita, erizipelul, filarioza, limfangiomul, mexidemul pretibial, tromboflebita, insuficienţa venoasă, tromboza venoasă profundă, chistul Baker, manifestările dermatologice ale bolii cardiace şi ale bolii renale, edemul idiopatic.

Evoluţia bolii: pacienţii cu limfedem prezintă, în funcţie de cronicitate, dezvoltarea de angiosarcom, care este cea mai severă complicaţie a limfedemului - rata de supravieţuire după tratament este de 24 luni, iar cea de 5 ani este de 10%.

Alte complicaţii care de asemenea cresc morbiditatea: dezvoltarea celulitei recurente, limfangioadenita, infecţiile bacteriene şi fungice.

Tratamentul are ca scop restabilirea funcţiei, de a reduce suferinţa fizică şi psihică a pacientului şi prevenirea asocierii infecţiilor. În prezent sunt cunoscute 3 direcţii principale în tratament: terapia fizică complexă, tratamentul medicamentos  şi cel chirurgical.
Tratamentul medicamentos - veriga de bază - include administrarea de anticoagulante, antiagregante, hipolipemiante şi retinoizii topici.

În tratamentul limfedemului se utilizează pe scară largă, în ultimii ani, preparatele enzimoterapiei sistemice, în special WOBENZYM.
Mucos Pharma, Germania, un complex unic de enzime naturale cu efecte complexe, care, fiind administrat pe parcursul a 6-8 săptămâni în doze de 5 dr. de 3 ori pe zi, ameliorează semnificativ circulaţia, diminuează cert durerile şi înlătură edemul. Doza de susţinere este de 3 dr. de 3 ori pe zi, pe parcursul a 6 săptămâni. Efectul preparatului WOBENZYM
este dovedit prin numeroase cercetări clinice efectuate în centre din Germania, Austria şi Cehia. WOBENZYM în limfedem preîntâmpină apariţia complicaţiilor severe şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor.


Dr. LILIANA LEVIŢCHI

Comentarii


deea

sufar de limfedem si am nevoie de medicamentul wobenzym dar nu il gasesc in farmacii,de unde se poate procura?

Feb. 17, 2011, 12:33 a.m.
4
3

lidia

Puteti suna la reprezentanta pentru Romania , tel: 021.232.86.99 Multa sanatate !!!

Feb. 18, 2011, 3 p.m.
0
0

bianca

am limfedem congenital de 10 ani si de curand mi s`a umflat mana mai rau ,este rosie si arde.astept un raspuns urgent:(

Sept. 17, 2012, 10:11 p.m.
1
0

ligia smeureanu

am in familie o persoana operata care a dezvoltat limfedem.pentru ca are o anumita varsta 85 ani ,medicii nu-i acorda atentia necesara.cum o pot ajuta,sa ii usurez suferinta.

July 27, 2013, 5:39 p.m.
5
1

Elena

buna ziua Ma poate ajuta cineva cum pot lua legatura cu Dr. LILIANA LEVIŢCHI multumesc

July 2, 2014, 5:39 p.m.
0
1

claudia cristina

daca intra cineva si vede acest coment as vrea sa stiu cum pot lua legatura cu un nmedic pe perioada vacantei.sunt suspecta de filarioza limfatica si nu stiu cit mai pot astepta.daca stiti vreun nr de tel al unui medic cumsecade macar poate imi spune telefonic ce analize sa mai factel meu0720979114

Aug. 13, 2014, 6:22 p.m.
2
0

liliana

Buna seara, ce teste se fac pentru a vedea daca am filarioza? Mi se umfla piciorul stang de foarte mult timp, am facut tot felu de investigatii si nu am inca un diagnostic clar.nu se stie din ce cauza am un limfedem la laba piciorului stang si in jurul gleznei.va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns.Va multumesc

May 12, 2015, 7:09 p.m.
0
1

STEF

sunt bolnava de limfedem congenital bilateral picioare- elefantiaza- picioarele mele sunt foarte umflate, mai fac cateodata masaj limfatic dar nu am posibilitate mereu , sau regulat si chiar ma simt f rau fiind vara, - nu stiu unde sa ma duc , unde as putea gasi un medic care sa-mi dea un tratament cat de cat ameliorator. Daca stie cineva , va rog sa ma ajutati.

July 20, 2015, 10:56 a.m.
5
0

Saptamana Medicala Administrator

Sunati la Dr.LILIANA LEVITCHI, clinica IEnzyMed Tel: 021. 232.86.99, dupa amiaza

July 20, 2015, 12:52 p.m.
0
0

Troi Adriana

As dori sa iau legatura du dna doctor pe tru a-i cere parerea in legatura cu mama mea care a suferit o operatie in urma careia i-au fost indepartati ganglionii inghinali si s-a trezit cu limfedem la nivelul picioarelor. acesta este destul de sever, limitand miscarea si fiind insotit de dureri. Multumesc

June 15, 2016, 11:31 a.m.
3
0

Marin Georgeta

Buna ziua, doresc sa gasesc un medic care sa ma indrume ce trebuie sa fac pentru ca am facut Limfedem la mana in urma mastectomiei.in prezent fac de 7 luni drenaj limfatic manual si saptamanal cu pompa pneumatica. multumesc pentru ajutor.

Dec. 9, 2016, 9:47 a.m.
0
1

Kadar ileana

Buna ziua ,mama mea operata la san in 2016 ,masectomie are de cateva luni mana unflata ,face drenaj limfatic manual ,a luat detralex , si nici un rezultat ..va rog sa ma ajutati cu un sfat, unde ar trebui sa mearga si ce analuze treb sa faca ..va multumesc .

July 31, 2018, 3:01 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha