14
None

Noutăţi în dermatita atopică

Dermatita atopică este cea mai frecventă patologie cutanată inflamatorie, cronică, pruriginoasă, cu debut, de obicei, în copilărie, şi asociată cu alte atopii (astm bronşic alergic, rinoconjunctivită alergică, alergii alimentare). Evoluează cu remisiuni şi acutizări.

Aspect clinic
Din punct de vedere clinic, dermatită atopică prezintă mai multe variante în funcţie de vârsta pacientului: infantilă, a copilului, a adolescentului, a adultului. Leziunile acute predomină în perioada nou-născut-copil şi se manifestă sub forma unor papule şi plăci eritemato-edematoase, cu vezicule şi cruste în suprafaţă. În faza subacută a bolii, întâlnim papule şi plăci eritematoase, uneori scuame şi cruste, în timp ce leziunile cornice, tipice adolescentului şi adultului tânăr, se prezintă sub forma unor plăci groase, lichenificate, deseori acoperite de scuame.

Management
Scopul managementului dermatitei atopice vizează atât tratamentul episoadelor acute, cât şi obţinerea şi menţinerea remisiunii.
Ca şi reguli generale de igienă, se ştie că baia hidratează pielea şi înlătură scuamele, crustele, iritanţi şi alergenii. Se prefer baie/duş zilnic, timp de 5-10 minute în apă caldă, folosind produse de curăţare special concepute pentru pacienţii cu dermatită atopică (fără parfum, fără săpun, cu ph neutru). Aplicarea unui emollient imediat după baie este necesară pentru hidratarea pielii. Dacă pacientul este într-un episod acut, şi este necesară aplicarea unui dermatocorticoid sau antiinflamator, acesta va fi aplicat înaintea emolientului. Utilizarea zilnică a produselor emoliente reduce xeroza, pruritul, eritemul, fisurile şi lichenificarea. Acestea conţin agenţi emolienţi care înmoaie pielea, agenţi ocluzivi care previn pierderea apei, şi umectanţi care atrag apa. Un emollient ideal ar trebui să nu conţină coloranţi, parfum, alergeni derivaţi din mâncare (protein din alune) şi alte ingredient cu potenţial sensibilizant.
Dermatocortizii reprezintă prima linie de tratament în dermatita atopică. Aceştia au următoarele acţiuni: antiinflamator, antiproliferativ, imunosupresiv, vasoconstrictor, cu efecte pe celulele T cutanate, macrofage şi celule dendritice. Se recomandă utilizarea zilnică pe termen scurt sau utilizarea intermintentă pe termen lung, pentru a evita apariţia efectelor adverse  (atrofie cutanată, cataractă, teleangiectazii).
Fototerapia (UVB-NB, UVA) are efect imunomodulator, UVB-NB şi UVA sunt indicate în faza cronică a bolii şi în reducerea intensităţii pruritului, în timp ce UVA este eficientă în faza acută.
O alternativă terapeutică mult recomandată în ultima perioadă, cu rezultate bune şi fără efecte secundare este hidroterapia. Aceasta presupune un tratament complex, timp de câteva săptămâni, în cadrul unui centru specializat în hidroterapie.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha