None

Ochelarii de soare si protectia ochilor in sezonul cald

Sezonul cald este acea perioadă din an în care ne dorim să petrecem cât mai mult timp afară, deci ne expunem la lumina soarelui.

Este important să purtăm ochelari de soare de calitate, pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), în funcţie de intensitatea lor şi de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putând determina afecţiuni oculare grave.

Corneea fiind cea mai expusă, este prima afectată de razele ultraviolete, iar afecţiunea se numeşte keratită şi reprezintă o arsură provocată de expunerea îndelungată la soare. Necesită îngrijiri medicale de specialitate şi se manifestă prin durere puternică, vedere înceţoşată, înroşirea ochilor, lăcrimare, fotofobie.

Conjunctiva poate dezvolta afecţiuni degenerative provocate de temperaturile extreme şi expunerea îndelungată la soare, pinguecula şi pterigionul fiind două exemple de astfel de afecţiuni.

Cristalinul - lentila ochiului - este specific afectat de razele ultraviolete, considerându-se că expunerea îndelungată fără protecţie contribuie la apariţia cataractei. Ţările cu mult soare sunt o dovadă în acest sens.

Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecţiuni grave care pot produce în unele cazuri scăderea accentuată a vederii şi sunt rezultatul expunerii fără protecţie la soare.

Practicanţii de sporturi în aer liber trebuie să se gândească şi la protejarea ochilor împotriva traumatismelor directe - leziuni nepenetrante sau penetrante, sau a celor zonale - fracturi ale orbitei etc. Astfel, cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt protecţia faţă de razele ultraviolete, calitatea lentilei - adică să ofere o imagine clară, nedistorsionată -, rezistenţa lentilelor şi chiar a ramelor, în aşa fel încât, în cazul unui accident, să nu rănească, şi, nu în ultimul rând, aspectul. Există ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu şi cu o structură specială a ramei, care oferă protecţie la şocuri.

Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate deosebită a imaginii, crescând contrastul. Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează în funcţie de intensitatea luminii solare.

Un aspect important îl reprezintă faptul că toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile şi pentru purtătorii de dioptrii. Se pot monta lentile cu dioptrii de orice fel - arată absolut identic cu cele normale (fără dioptrii) -, pentru diverse sporturi. Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtătorul beneficiind de o vedere bună şi, nu în ultimul rând, de confortul şi protecţia oferite de aceşti ochelari.

Consider că ochelarii cei mai periculoşi sunt cei contrafăcuţi, deoarece purtătorul are o falsă impresie că este protejat. De aceea, marca de prestigiu este o garanţie a calităţii în cazul în care este demonstrată autenticitatea.

Dr. Andrei FILIP

Medic Specialist Oftalmolog

Doctor în Ştiinţe Medicale

www.drfilip.ro

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha