None

Paradentoza si tartul dentar

Paradentoza (cunoscută şi ca paradontoză, parodontoză, parodontopatie) este o boală inflamatorie a ţesuturilor gingivale, care se manifestă prin distrucţia osului ce susţine dintele.

Boala are în general o evoluţie cronică dar este agravată de tutun, consumul de alcool, tartru dentar, igienă bucală defectuoasă, lucrări protetice defectuoase.

...................................

Caseta: Tartrul reprezintă un complex organomineral aderent de suprafaţa dentară sau alte structuri solide orale ca lucrări protetice, aparate ortodontice, fiind rezultat din mineralizarea plăcii bacteriene. Tartrul poate fi supragingival (salivar) şi subgingival (tartru seric).

Tartrul supragingival (salivar) este un depozit organomineral de culoare alb-galben, la început de consistenţă redusă. Imediat după depunere este friabil, moale, grunjos, şi se dizlocă cu uşurinţă. În timp însă consistenţa şi aderenţa tartrului supragingival cresc, iar culoarea virează spre maroniu-negru – prin impregnare cu pigmenţi alimentari, inclusiv din sucuri, sau de hidrocarburi şi nicotină la fumători. Localizarea preferenţială a tartrului este: grupul frontal inferior şi deschiderea canalelor glandelor salivare.

Tartrul subgingival (seric) este de culoare maroniu-negru, de consistenţă crescută, dens, de cele mai multe ori foarte aderent şi mai greu de dizlocat în comparaţie cu cel supragingival.

.............................................

Simptomele incipiente includ mâncărime gingivală, retracţie gingivală, senzaţii de disconfort gingival, sângerare gingivală, infecţii şi abcese paradontale, miros neplăcut al gurii.

Papilele intradentare sunt congestionate şi inflamate. Mucoasa gingivală apare inflamată cu zone ulcerate şi sângerânde, în special la nivelul papilelor hipertrofiate (îngroşate în volum), unde există pungi pioreice profunde sau de adancime medie de unde iese secreţie şi fermentaţie foarte urât mirositoare. Unde dinţii prezintă un grad de mobilitate, aceasta este accentuată în paralel cu adâncirea pungilor paradontale.

În formele incipiente se recomandă o igienizare profesională riguroasă a cavităţii bucale urmată de un tratament local si/sau general. De mare importanţă este respectarea regulilor de igienă personală de către pacient şi renunţarea la obiceiurile vicioase. Tratamentul include intervenţii de mică chirurgie parodontală, care urmăresc sterilizarea şi desfiinţarea pungilor paradontale, urmând înălţarea şi îngroşarea ţesutului osos existent prin aplicarea osului liofilizat sau a unor membrane de colagen rezorbabile.

Vaccinurile antistafilocice şi alte tratamente medicale sunt complementare unei intervenţii chirurgicale, care este o soluţie radicală de tratament a paradentozei în cazurile grave.

Comentarii


Basangeac Ionel

Am dureri de dinţi şi o pungă care se plimbă pe gingii. Recomandaţi-mi unde să apelez la ce doctor. 0723842527

Oct. 15, 2012, 1:49 p.m.
1
1

Basangeac Ionel

Am dureri de dinţi şi o pungă care se plimbă pe gingii. Recomandaţi-mi unde să apelez la ce doctor sau ce să fac. 0723842527

Oct. 15, 2012, 1:50 p.m.
1
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha