47
None

Să mă tem de operația de cataractă? Ce mi se întâmplă după?

Teamă? Nu, categoric NU, trebuie să vă temeți mai mult dacă nu vă operați. De ce? Răspunsul este simplu: cataracta nu trece de la sine, nu dispare, din contră, treptat vă pierdeți vederea,deoarece cristalinul se opacifiază din ce în ce mai mult. În plus, cu cât trece mai mult timp, cu atât pot apărea complicațiile. Vestea bună este că după operație veți vedea bine și vă veți putea desfășura activitățile cotidiene. Această operație este sigură și presupune riscuri minime, atât timp cât respectați indicațiile medicului chirurg oftalmolog și faceți operația la momentul potrivit.

Ce se întâmplă când apare cataracta?

Cristalinul reprezintă o lentilă a ochiul, numim cataractă opacifierea cristalinului, adică pierderea transparenței lui. Treptat, începeți să vedeți în ceață, poate să vedeți dublu, să vă deranjeze lumina. Diagnosticul este pus de medicul oftalmolog, în cadrul unui consult. Apoi, pentru operație se fac câteva investigații atât oftalmologice, cât și analize de sânge, analiza secreției conjunctivale, consult cardiologic și EKG. La consultul preoperatoriu veți discuta cu medicul oftalmolog ce tip de cristalin artificial este potrivit. În zilele noastre, există cristaline care corectează și viciile de refracție, dacă aveți. Acest lucru înseamnă că după operație aveți posibilitatea să vedeți bine fără ochelari. Un aspect important la acest capitol este că operația de cataractă trebuie efectuată atunci când dispare confortul vizual, contrar a ceea ce se știa pe vremuri că trebuie așteptat până se ”coace”. 

Cum e la operație?

Nu trebuie să vă internați, nu vă facem anestezie generală. Schimbăm cristalinul natural cu cel artificial, ales de dinainte. Nu veți simți durere în timpul operației și aceasta va dura in jur de 7 minute. Tehnica operatorie este una modernă, se numește facoemulsificare, cu ajutorul unui aparat scoatem cristalinul natural, apoi îl introducem pe cel artificial. După aceea plecați acasă și ne vedem la controlul postoperatoriu. Ochiul operat va fi pansat timp de o zi. Vom face operația de cataractă în zile diferite la cei doi ochi.

Ce se întâmplă după?

În primul rând, a doua zi după operație, la primul control, vom scoate pansamentul și acela va fi momentul în care vă veți da seama că ați luat cea mai bună decizie operându-vă. Veți vedea bine, mai ales dacă ați optat pentru un cristalin artificial multifocal care vă corectează și eventualele dioptrii. Ulterior, trebuie să veniți la controale regulate, pentru a ne asigura că sunteți bine. În prima lună, trebuie să urmați un tratament cu picături, să purtați ochelari de soare, să vă feriți de zonele cu praf, fum, să nu vă intre apă sau alte alte impurități în ochi. Este o măsură de precauție pentru a evita infecțiile, de aceea vă recomand să acordați atenție acestor aspecte. Aproximativ 6-8 săptămâni trebuie să aveți grijă să nu vă loviți la ochi, să nu faceți eforturi fizice intense și timp de 3-4 luni nu veți avea voie să vă frecați la ochi.

După ce trece această perioadă cu câteva restricții, veți uita că ați avut probleme cu vederea. După cum ați citit în aceste câteva rânduri, totul este simplu. Dacă vă interesează să citiți mai multe despre această afecțiune vă invit și pe www.cataracta.ro.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha