30
None

Automedicaţia corectă

Părinţii, în ceea ce priveşte sănătatea celor mici, este important să ştie în situaţiile de urgenţă să administreze ei o primă doză de medicamente copilului până la venirea medicului.

Recomandarea este ca părintele să dezvolte o relaţie strânsă cu medicul pediatru, bazată pe comunicare continuă şi împreună cu acesta să stabilească situaţiile de urgenţă în care ei pot administra singuri medicamente”.

Când se poate folosi automedicaţia?

Printre numeroasele situaţii în care simptomele alertează familia, există unele în care este necesară o intervenţie medicamentoasă promptă: febra, convulsiile şi şocul anafilactic.

  • Febră mare

,,Febra devine periculoasă dacă depăşeşte valori de 38°, creînd copilului o stare de somnolenţă, slăbiciune, încordare, modificarea culorii pielii. Este una dintre cele mai întâlnite cazuri în care este necesară automedicaţia, evitându-se astfel posibile complicaţii (convulsii febrile).

Recomandarea este ca antitermicul administrat şi dozajul să fie anterior agreate cu medicul pediatru. Medicamentele care au la bază ca substanţe active: acetaminofem sau ibuprofen sunt recomandate, în timp ce medicamentele cu acid acetil salicilic sunt interzise, ca şi algocalminul. Părinţii sunt sfătuiţi să nu administreze celui mic mai mult de un medicament odată, deoarece asocierile de medicamente cresc riscul toxicităţii hepatice şi renale”, a declarat Dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.

  • Şocul anafilactic

Dacă părinţii ştiu că cei mici au o alergie, ei trebuie să fie pregătiţi întotdeauna cu un medicament antihistaminic şi un kit autoinjector cu adrenalină sau epinefrină pentru utilizare în caz de urgenţă. Mai mult, pentru ca cel mic să primească ajutor eficient în cazul unui incident la şcoală sau pe stradă el poate purta o brăţară de avertizare.

,,În cazul şocului anafilactic timpul de intervenţie este foarte redus. În doar câteva secunde se pot instala simptome de alarmă ca sufocarea, erupţii urticariene, umflături gigante sau chiar un edem fără urticarie care creşte şi poate provoca moartea prin sufocare.

Părinţii trebuie să ştie cum să procedeze şi să reacţioneze imediat. Adrenalina se administrează la intervale de 5-10 minute, iar antihistamicul trebuie să fie de ultimă generaţie cu acţiune doar asupra sistemului imun, nu şi asupra celui muscular sau nervos. Aceste proceduri trebuie stabilite împreună cu medicul pediatru şi după fiecare episod alergic, cel mic trebuie să meargă la medic pentru un consult detaliat” a adăugat dr. Moraru.

  • Convulsiile

Convulsiile sunt incidente care impun solicitarea internării de urgenţă în cazul în care nu sunt cauzate de o boală cronică unde deja se cunosc atitudinile de urmat. Celui mic nu trebuie să i se administreze un medicament pe cale orală deoarece există pericolul aspirării, în schimb i se poate administra pe cale rectală un medicament anticonvulsivant la recomandarea medicului. Cel mic trebuie aşezat în poziţie laterală şi transportat la spital.

Sursa: Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha