47
None

Ce este cataracta secundară?

     Cataracta secundară este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale chirurgiei cataractei (1 din 4 pacienţi în primii 5 ani de la operaţie). De obicei, apare de la câteva săptămâni până la câţiva ani de la operaţia de cataractă, dar şi după extracţia cristalinului transparent (fără cataractă) în scop refractiv (Refractive Lens Exchange=RLE).

     În timpul operaţiei de cataractă/RLE, stratul extern al cristalinului natural sau sacul cristalinian rămâne pe poziţia sa anatomică în scopul implantării cristalinului artificial. Cataracta secundară reprezintă opacifierea acestui sac cristalinian în zona sa posterioară. Pacientul observă o scădere a acuităţii vizuale, pe care în general o descrie ca vedere “în ceaţă” la fel cum era şi anterior operaţiei de cataractă.

     La pacienţii care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale de înlocuire a cristalinului în scop refractiv şi care sunt, în marea lor majoritate, mai tineri comparativ cu pacienţii operaţi de cataractă, această complicaţie survine mai devreme din cauza unei reactivităţi mai mari a organismului tânăr.

     Tratamentul cataractei secundare se face cu ajutorul LASER-ului Neodinium YAG. Este o procedură scurtă, nedureroasă, care se realizează în cabinetul de oftalmologie. Nu este necesară incizie sau anestezie locoregională ca în cazul operaţiei de cataractă/RLE. De obicei, pentru confortul pacientului, se instilează un anestezic topic (picături de anestezic). Trebuie realizată dilatarea pupilei (midriaza) înaintea tratamentului LASER.

     LASER-ul YAG realizează o breşă în sacul cristalinian chiar în aria pupilară, permiţând luminii să ajungă la nivelul retinei la dimensiunile normale.

     Procedura durează maximum 5 minute, timp în care se realizează câteva impacte cu LASER-ul în sacul cristalinian; în urma tratamentului, pacientul nu va avea nicio restricţie. Uneori, pacienţii pot percepe prezenţa unor scântei sau “musculiţe volante” în câmpul vizual, care însă dispar într-un interval scurt de timp.

     Întrucât LASER-ul induce o uşoară inflamaţie, respectiv o creştere moderată şi tranzitorie a presiunii intraoculare, se recomandă un tratament corespunzător cu antiinflamatoare şi hipotensoare oculare, administrate fie topic (coliruri), fie pe cale generală (orală). Alte complicaţii, rare, dar totuşi posibile,  care pot surveni în urma acestui tratament sunt reprezentate de: edemul cornean, edemul macular, decolarea de retină (un caz la 50 de pacienţi), sângerări intraoculare la nivelul polului anterior, deplasarea cristalinului artificial sau mici distrugeri ale acestuia.

     LASER-ul YAG este considerat a fi cea mai bună metodă de îndepărtare a cataractei secundare. Momentul când trebuie efectuat acest tratament trebuie decis de medical oftalmolog, în concordanţă cu nevoile pacientului – dacă acesta consideră că acuitatea vizuală a înregistrat o scădere importantă şi îi influenţează viaţa de zi cu zi .

Comentarii


irimie monica

Buna ziua, As fi interesata de costul unei interventii cu laser YAG pentur catracta seccundara si la cat timp de la opertatia de cataracta e bine sa fie aceasta a doua interventie? Va multumesc pentru amabilitate, Cu stima, monica Iirmie

April 20, 2012, 12:03 p.m.
0
2

Dr. Andrei Filip

Buna seara, in primul rand trebuie sa stiti ca nu este vorba de o alta operatie. Este o interventie laser care dureaza cateva zeci de secunde si nu doare, deci trebuie sa stati linistita. Interventia se poate face atunci cand este nevoie. Costul este de 300 lei. Pt mai multe detalii ma puteti contacta la andrei@amaoptimex.ro

April 23, 2012, 10:15 p.m.
3
0

zaiti alice

Buna ziua,\r\nm trimis un mail pe adresa andrei@amaoptimex.ro

Sept. 25, 2012, 2:14 p.m.
0
0

Dragnuta Catalin

Buna ziua , exista posibilitatea aparitiei cataractei secundare daca sacul cristalinian a fost distrus in urma unui traumatism ?Cristalinul artificial a fost suturat la sclera

Nov. 5, 2014, 10:47 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara, Catalin D, daca nu exista sac cristalinian, nu pre are ce sa se opacifieze.

Nov. 5, 2014, 8:36 p.m.
0
1

ivanov

Cataracta secundara poate aparea sau sa fie influentata de tratamentul cu plaquenil sau prednison 10mg pentru poliartrita reumatoida?

March 4, 2015, 9:50 p.m.
0
0

Teodora

Dupa decolare de retina, operata cu laser(introducere de ulei siliconic), implant de cristalin, nu vad sa citesc, zaresc doar... Ce se mai poate face stimate dr. Filip Andrei? Cand pot veni la Bucuresti , cum ma pot programa, sunt din Navodari , C.ta.

Nov. 21, 2015, 5:36 p.m.
0
0

Marius Nicolescu

Buna ziua doamna/domnule doctor,\r\nAm marea rugaminte, daca se poate, sa-mi spuneti daca dupa operatia de cataracta suferita in 2014 si dupa interventia cu laser YAG din 2016 in urma diagnosticarii cu cataracta secundara, aceasta (cataracta secundara) poate recidiva in repetate randuri sau, mai rau, se poate ajunge la pierderea vederii.\r\nCu cele mai respectoase ganduri, M. Nicolescu

June 26, 2016, 12:22 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Marius Nicolescu, in mod normal cataracta secundara se rezolva o singura data, dar am intalnit de mai multe ori recidiva. In acest caz se retrateaza. Va recomand consult pentru a vedea ce este de facut.

June 28, 2016, 3:30 p.m.
0
0

Mariana

După operația de cataracta secundară mai poate apărea ?

Aug. 13, 2016, 10:19 a.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Mariana, in principiu, dupa tratamentul laser cataracta secundara nu mai apare. Insa sunt cazuri extrem de rare la care cataracta secundara apare a doua oara.

Aug. 24, 2016, 11:12 a.m.
0
0

Liviu

Buna ziua domnule doctor, reaparitia in putinele cazuri a cararactei secundare inseamna ca se formeaza la loc acea capsula (pielita sau cum s-a o numesc) sau pielita care se desprinde in urma laserului nu se resoarbe si se agata de cristalin in timp.\\r\\nIn situatia mea, ochiul stang transplant de cornee, operatie de cataracta, urmata de cea secundara la cateva luni, s-a facut laser, vederea s-a imbunatatit (a disparut acea ceata profunda) , dupa un timp am inceput sa vad o chestie care se plimba si imi incetosa vederea, am facut iar laser, mi sa spus ca a ramas agatat in 3 puncte acea pielita sau cum sa o numesc, vederea sa imbunatatit, dupa 8 luni iar vad in ceata si mi sa recomandat iar laserul pentru indepartarea pielitei de pe cristalin. Se poate face vreo procedura sa scap de problema asta ? va multumesc si imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect.

Aug. 26, 2016, 6:45 p.m.
1
0

ivan stefan

Buna seara , domnule doctor In 2008 am fost operat de gaura maculara ochiul drept urmata de operatie de cataracta in 2009 Dupa ultima operatie n-am mai vazut mai nimic Intre timp vederea s-a mai imbunatatit, dar vederea este incetosata Ar putea fi vorba de o cataracta secundara?Ce ma sfatuiti sa fac! Va multumesc frumos

Feb. 28, 2017, 7:07 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua @ivan stefan, vă recomand consult, după vom ști ce e de făcut. Multă sănătate!

March 2, 2017, 7:50 a.m.
0
0

Ana

Bună ziua!!În urmă cu 12 ani băiatul meu a fost operat de cataracta congenitala unilaterală la vârsta de 5 ani la spitalul militar de dl.Filip..După cateva luni a apărut cataracta secundară care a fost tratată cu laserul la clinica Ama optimex dar tot ceața aia albă nu a fost îndepărtată in totalitate..Bineînțeles că vederea nu e foarte bună din cauză ca operația a fost făcută prea târziu..la 5 ani....dar aș vrea să vă intreb oare se mai poate face ceva să nu se mai vadă albeata aia la ochii??Albeata aia parcă se plimbă tot timpul...odată se vede ...odată nu...Multumesc..

March 12, 2017, 3:10 p.m.
0
0

ivan stefan

Buna seara \r\n Va multumesc domnule doctor pentru raspunsul dat la intrebarea mea din 28 febr. ac Doresc sa va mai fac o precizare si anume ca vederea cu ochiul operat este mai clara decat cu ochelari Acest lucru se observa mai ales cand folosesc ochelarii pentru citit Ar putea fi aceasta mentiune in vederea conturarii unui diagnostic In perioada urmatoare totusi voi solicita un consult la clinica Dvs Va multumesc frumos .

March 15, 2017, 7:14 p.m.
2
0

ivan stefan

Buna seara , Domnule doctor Cu scuzele de rigoare revin la mesajul transmis anterior care nu a fost clar formulat Va multumesc pentru raspunsul dat la intrebarea mea din 28 febr. ac Doresc sa va fac o precizare si anume vederea cu ochiul operat este mai clara fara ochelariOare va este necesara aceasta mentiune in a se contura un diagnostic de cataracta secundara?In perioada urmatoare voi solicita un consult la cabinetul dvsCu multa stima!

March 15, 2017, 7:49 p.m.
0
1

Dr. Andrei Filip

Bună ziua, @Ana! Vă recomand consult la colega mea, dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru copii al clinicii Ama Optimex. După consult vă va putea oferi o recomandare medicală corectă. Multă sănătate!

March 17, 2017, 7:46 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua, @ivan stefan! Fără consult, nu vă pot oferi o recomandare medicală corectă. Vă aștept!

March 17, 2017, 7:47 a.m.
0
0

larisa

Buna ziua, m am operat acum 4 zile de cataracta -am 63 de ani- A dpua zi dupa ce s a inlaturat pansamentul, literele de pe panoul luminos le vedeam bine. Astazi, la al doilea control postoperator nu am mai distins literele de pe panou. Mi s a spus ca am membrana epimaculara sindrom JAFFE. As vrea sa stiu ce inseamna si daca se putea vedea inainte de operatie sau a aparut in urma operatiei. Vad mai rau acum dar nu stiu daca picaturile pe care le administrez acum Tobradex,Vigamox si Indocollyre ajuta la disparitia acestui disconfort sau cum se rezolva. As dori sa stiu mai multe despre aceste neplaceri care au aparut si daca sper intr-0 rezolvare fara alte interventii. Nu am gasit mai multe date despre acest diagnostic iar medicul a zis ca va vedea cum ma prezint la consultatia urmatoare care are loc peste 2 saptamani . V as ruga un raspuns ca sunt foarte nelinistita. M ultumesc foarte mult.

April 7, 2017, 12:28 p.m.
1
0

Mihaela Gheorghiu

Buna seara ,rnAm o problema . In anul 2012 luna decembrie am fost operata de dezlipire de retina , apoi in luna mai 2013 din nou tnuo . In luna iulie 2013 am fost operata de cataracta . Am avut o vizibilitate de 14 % , iar acum nu vad deloc efectiva . Am fost la un consult la spitalul de oftalmologie unde mi s-a spus ca am dezvoltat o cataracta secundara . Imi puteti spune apreciativ ce sanse as putea avea sa vad din nou si , care sunt costurile ?rnVa multumesc mult .

Oct. 11, 2017, 5:46 p.m.
0
0

Matei Ionela

Buna ziua! Mama mea a fost operata la OS de glaucom primitiv cu unghi ingust (iridotomie laser plus trabeculectomie) si la OD are presbiopie glaucom primitiv unghi ingust(operat iridotomie laser).Foloseste Izba numai la OS de 4x pe zi dar ochiul este in continuare rosu.Ar trebui sa foloseasca si la ochiul drept ?? La ochiul stang s a format si cataracta I s a pus cristalin iar acum are cataracta secundara. De 7 luni nu se simte bine chiar si cu atatea operatii. Ce imi recomandati ? Va multumesc.

May 6, 2018, 10:47 a.m.
0
0

Carmen

Bună seara, mama mea de 78 de ani a fost operată de cataractă la amândoi ochii anul trecut 2017. Acum doua săptămâni adică după un an și jumătate având din păcate cataractă secundară la amândoi ochii a fost tratată cu Laserul YAG. Ea se plânge acum că o deranjează ochii deoarece vede bucăți de ceață la amândoi ochii și simte nisip la ochi. O deranjează și lumina. Se tratează timp de 2 săptămâni cu Diclofenac 1mg/ml picături de 3 ori pe zi și Lubristil la nevoie. Precizez faptul că mama mea suferea și înainte de operația de cataractă de "ochi uscați "dar acum o deranjează mult mai mult. Se simte mai bine dacă ține ochelarii de soare. E preocupată și pt "bucățile de ceață " pe care le vede în continuu. E normal ca după laser să aibă aceste probleme? Vă mulțumim mult.

Sept. 22, 2018, 6:58 p.m.
0
0

Gabor Ioan Gabriel

Buna seara. Mama mea a fost operată de cataractă in urma de ceva timp. După 2 săptămânii de la operație a fost la control si medicul i-a spus ca nu mai trebuie sa isi pună picături si ca e ca si noua. In seara asta, mamei mele i s-a inrosit parțial ochiul si lacrimeaza încet. Vreau sa specific ca nu a forțat ochiul, a ferit ochiul de lumină puternica si a evitat ridicarea de greutăți. Care se fii problema? Va multumesc

Oct. 14, 2018, 5:19 p.m.
0
0

andrei filip

Bună ziua, Vă recomand să discutați cu medicul care a operat-o, deoarece el cunoaște cel mai bine cazul. Din păcate, fără să văd exact despre ce este vorba, nu vă pot oferi un sfat corect. Multă sănătate, Dr. Andrei Filip

Oct. 16, 2018, 7:07 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha