36
None

Scintigrafia osoasă în boala Paget

     Boala Paget sau osteita deformantă este o osteodistrofie caracterizată prin distrucţia osului şi apariţia focarelor de remodelare osoasă crescută, cu arhitectura anarhică, dezorganizată, afectând unul sau mai multe oase ale scheletului.

     Se dezvoltă după decada a cincea de viaţă şi este diagnosticată cel mai adesea la persoanele de 60 de ani. Incidenţa bolii Paget la persoanele de 80 de ani este de 10%. Aproximativ 70-80% dintre persoanele cu boala Paget sunt asimptomatice, această boală fiind detectată incidental printr-un nivel anormal de mare al fosfatazei alcaline sau din cauza unor anomalii radiografice caracteristice. Când simptomele apar, durerea este cea mai comună acuză.

     Imaginile scintigrafice osoase sunt realizate după administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic osteotrop (frecvent un bifosfonat). Ceea ce vedem pe imaginile scintigrafice depinde în mod direct de metabolismul acestui trasor la nivel osos, acesta fiind astfel primul element-cheie al detecţiei scintigrafice, al doilea fiind detectorul, adică gamma camera.

     Scintigrafia osoasă «corp întreg» cu 99 mTc-bifosfonat demonstrează distribuţia poliostotică (în 80% din cazuri) şi asimetrică a leziunilor din boala Paget, manifestate prin fixări intense şi omogene ale radiofarmaceuticului, cu delimitare netă faţă de osul normal, din cauza hipertrofiei şi deformării osoase. Este, de asemenea, foarte sensibilă în evidenţierea ariilor osteolitice de mici dimensiuni. Cantitatea de trasor captată în os pare a fi direct legată de gradul activităţii procesului patologic. Scintigrafic, boala Paget poliostotică poate fi diferenţiată de metastazele osoase.

     Sunt descrise trei stadii evolutive ale bolii Paget:

  1. 1. În faza de liză, caracterizată printr-o activitate osteoclastică intensă, leziunea apare scintigrafic ca fiind hipercaptantă, cu distribuţie uniformă a radiotrasorului sau cu centru hipocaptant şi periferie hiperfixantă.
  2. 2. În faza fibroasă, în care măduva osoasă este înlocuită printr-un ţesut fibros bogat vascularizat, aspectul scintigrafic este de hipercaptare intensă.
  3. 3. În faza scleroasă, în care osul este complet deformat, hipercaptarea radiotrasorului la nivelul leziunii începe să se diminueze.

     Spre deosebire de imaginea radiografică, ce nu surprinde evoluta leziunilor, scintigrafia realizează o evaluare în dinamică a modificărilor osoase. Astfel, în  faza tardivă, inactivă metabolic, în cursul căreia radiografia indică modificări osoase dramatice, scintigrafia va prezenta absenţa captării sau captare discret crescută a radiotrasorului. De aceea, pentru monitorizarea răspunsului la terapie (calcitonina, bifosfonaţi etc.) se utilizează uzual scintigrafia.

     Complicaţiile bolii Paget includ deformarea osoasă, compresiunea nervilor şi transformarea malignă. Deşi osteosarcomul este o complicaţie rară a bolii Paget (< 1%), reprezintă o formă frecventă de osteosarcom la populaţia vârstnică. Evaluarea scintigrafică periodică, sistematică, permite surprinderea momentului de transformare sarcomatoasă a leziunilor Pagetice, astfel încât să se poată institui rapid un tratament cât mai eficient.

Comentarii


Alexandru Floarea

Buna ziua . Ma numesc Alexandru Floarea si am 48 de ani , ma confrunt cu urmatoarele probleme ; in urma unui text dexa au aparut unele modificari la coxo femural ,medicul endocrinolog a zis ca nu este nimic serios , eu stiu cu mai am hernie cervicala c4-c5,hernie lombara l4-l5,l5-s1, am trei rmn-uri facute , in urma unor dureri groaznice de coloana am facut o internare la sp dimitrie gerota la neurologie , am spus d-nei doctor de dexa si a hotarat sa fac radiografie , atunci s-a descoperit boala paget osoasa cu modificari la craniu si coxo femural stanga .(mai am si coxartroza lateral dreapta ), acum fac tratament cu risandronat unul pe zi . Ce crede-ti ca ar mai fi de facut ?\r\nEu sunt de meserie brutar . Va multumesc foarte mult .

April 1, 2012, 10:40 a.m.
0
4
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha