59
None

Ce trebuie să ştim despre fibromialgie?

Ce este fibromialgia?

      Denumirea acestei boli este o combinaţie de cuvinte latine şi greceşti, care înseamnă ţesut fibros (fibro), muşchi (myo) şi durere (algia). Spre deosebire de unele boli reumatice cu care se aseamănă, fibromialgia nu produce distrugerea unor părţi ale corpului. Deşi nu este o boală gravă, fibromialgia este întâlnită des şi este supărătoare mai ales prin faptul că răspunde greu la tratament.

Prin ce se manifestă fibromialgia?

     Boala are trei manifestări principale: durere în diverse părţi ale corpului, la apăsarea unor puncte caracteristice (sensibilitate), oboseală, în special dimineaţa. 

     Acestora li se adaugă uneori alte câteva simptome:

  •     tulburări ale somnului (somn neodihnitor),
  •     înţepeneală, dimineaţa, la primele mişcări,
  •     durere de cap,
  •     diaree alternând cu constipaţie,
  •     furnicături şi amorţeală în degete,
  •     „picioare neliniştite” (nevoia de a freca picioarele unul de altul),
  •     durere cu ocazia ciclului menstrual,
  •     sensibilitate la schimbări de temperatură,
  •     tulburări de înţelegere şi memorie.

Cine şi de ce suferă de fibromialgie ?

     Fibromialgia este întâlnită mai frecvent la femei (80-90% dintre cazuri). Cauzele nu sunt cunoscute, dar boala se poate moşteni (există cazuri familiale), apare uneori după un eveniment neplăcut (accident sau suprasolicitare psihică) sau este precedată de alte boli reumatice (poliartrită reumatoidă, lupus, spondilită) (fibromialgie secundară). Atunci când nu se poate găsi o cauză, vorbim de fibromialgie primară.

    Se pare că manifestările fibromialgiei apar în urma scăderii pragului de percepere a durerii, în sensul că bolnavii reacţionează în situaţii în care alte persoane nu ar simţi durerea. Cauza bolii ar putea fi tocmai aceste tulburări de funcţionare a substanţelor care reglează perceperea durerii.

Cum recunoaştem fibromialgia?

     Din cauză că durerea şi oboseala sunt simptome întâlnite în multe boli, şi pentru că acestea nu răspund la „antireumatice”, bolnavii cu fibromialgie apelează la mai mulţi medici, fiind „abonaţi la consultaţii medicale”. Medicii recunosc greu boala, pentru că nu există nicio modificare vizibilă şi nicio examinare de laborator care să o confirme. Adesea, din păcate, doctorii consideră că durerea acestor bolnavi este închipuită, ceea ce este greşit.

     Fibromialgia este totuşi recunoscută de medic dacă sunt prezente următoarele două criterii:

  • Durere fără nicio cauză, localizată undeva în toate cele patru cadrane ale corpului, şi care durează mai mult de 3 luni.
  • Sensibilitate în cel puţin 11 din cele 18 puncte caracteristice. Apăsarea acestor puncte trebuie făcută în aşa fel încât unghia degetului celui care o face să se înălbească, ceea ce înseamnă o presiune locală de 4 kg.

Cum se tratează fibromialgia?

     Se consideră că este mai uşor să tratezi un caz grav de lupus decât o fibromialgie, pentru că aceasta din urmă răspunde greu la tratament. Succesul depinde de buna colaborare între pacient şi o echipă în care medicul (reumatolog, internist sau medic de familie) este asociat cu un fizioterapeut şi chiar cu un psiholog. Este esenţial ca bolnavul să fie informat despre natura reală a bolii sale. Fibromialgia este o boală cronică şi poate dura toată viaţa, din fericire fără să se agraveze. De aceea, este potrivit ca bolnavii să înveţe să se adapteze la aceasta, fără a li se da false speranţe. Există totuşi mijloace de a le uşura suferinţa.

Ameliorarea stilului de viaţă

  •  exerciţii fizice în aer liber, potrivite posibilităţilor pacientului şi progresive (plimbări, mers pe bicicletă, aerobic),
  • adaptarea activităţilor profesionale,
  • alimentaţie raţională,
  • optimizarea somnului.

Sfaturi pentru a avea un somn bun

  • Respectaţi regularitatea somnului, culcarea şi trezirea la aceleaşi ore, chiar în zilele libere!
  • Evitaţi cafeaua, alcoolul şi ciocolata după amiaza spre seară!
  • Faceţi exerciţii fizice zilnic, dar nu cu 3 ore înainte de culcare!
  • Nu dormiţi peste zi! Dacă sunteţi obişnuit să o faceţi, nu depăşiţi o oră şi faceţi exerciţii uşoare imediat după trezire!
  • Folosiţi patul pentru a dormi! Evitaţi să citiţi sau să urmăriţi programul de televiziune din pat!
  • Menţineţi-vă dormitorul întunecat, liniştit şi răcoros!
  • Luaţi o cină uşoară! Nu consumaţi seara alimente condimentate sau multe lichide!
  • Relaxaţi-vă şi faceţi o baie caldă înainte de culcare!

Tratament medicamentos

„Antireumaticele”

     Medicamentele care combat deopotrivă inflamaţia şi durerea, denumite antiinflamatoare nesteroidiene, nu ameliorează durerea produsă de fibromialgie, pentru că boala este produsă prin alte mecanisme.

Antidepresivele

     Acestea sunt probabil cele mai utile în tratarea fibromialgiei, pentru că, prin efectul lor de a creşte unele substanţe produse în creier, provoacă ameliorarea durerii, a oboselii şi a depresiei.

     Există trei categorii de antidepresive:

  • Antidepresivele triciclice (amitriptilină, ciclobenzaprină) sunt utile dacă se iau seara, în cantităţi mai mici decât cele cu care se obţine efectul antidepresiv în psihiatrie. Astfel, se obţin restabilirea somnului, înlăturarea spasmului muscular şi creşterea secreţiei de endorfine în creier, substanţe naturale care scad durerea.
  • Inhibitorii selectivi ai serotoninei (fluoxetin, paroxetin, sertralin) sunt indicaţi atunci când precedentele nu au dat rezultate. Prin efectul lor de a creşte eliberarea serotoninei, acestea reduc oboseala şi alte simptome ale fibromialgiei, dar pot împiedica somnul. Din acest motiv trebuie date în combinaţie cu antidepresivele triciclice.
  • Inhibitorii micşti (venlafaxin, neferzodonă) sunt medicamente experimentale în fibromialgie.

Benzodiazepine

     Indicaţia acestor medicamente (diazepam, clonazepam, nitrazepam) în fibromialgie urmăreşte ameliorarea somnului, combaterea spasmului muscular şi calmarea „picioarelor neliniştite”. Poate apărea fenomenul de obişnuinţă.

Alte metode de tratament

      Tratamentele adresate simptomelor asociate fibromialgiei sunt uneori prescrise fără ca să existe dovezi sigure în legătură cu rezultatul:

  • fizioterapie,
  • acupunctură,
  • chiropraxie,
  • suplimente nutritive.

Comentarii


matei carmen

BUNA ZIUA AM FOST DIAGNOSTICATA CU POLIARTRITA SI SINCER REFUZ SA CRED CA NU VOI FI VINDECATA DACA AVETI CABINET SI IN BUCURESTI AS DORI O CONSULTATIE MULTUMESC

April 30, 2014, 5:30 p.m.
3
3

Redactie

Din pacate nu am cabinet in Bucuresti. Va multumesc pentru interes. Prof Horatiu D Bolosiu

May 3, 2014, 6:12 p.m.
2
3

OPREA

buna ziua nu stiu ce sa mai fac de dureri generalizate in corp zi de zi fibromialgie am si noduli pe picioare burta care ma dor care ar fi tratamentul,voi scapa de aceste dureri ,multumesc

June 7, 2014, 3:56 p.m.
18
3

brunti varga

buna .de 4 ani de zile ma dor muschii dela ambele piceoare de curand am fost diagnosticat cu fibromialgie nustiu cum sar putea trata ca nu raspunde la niciun medicament

Aug. 19, 2014, 4:28 p.m.
18
4

Erika Popescu

Buna ziua, mama mea in varsta de 64 de ani acuza de aproximativ 6 ani dureri pe suprafata oaselor in special la nivelul cavitatii toracice, stern, dureri care in functie de localizare influenteaza activitatea organelor din zona respectiva. De exemplu daca durerea apare in zona sternului, apar aritmii cardiace si indigestie cu voma, sau daca durerea se localizeaza la nivelul tibiei, apar edeme. Precizez faptul ca masand locurile care sunt extrem de dureroase s epuizante, durerea "se muta" in alta parte. Durerile nu apar la nivelul articulatiilor. Ce analize ati recomanda in aceasta situatie? Va multumesc.

Sept. 25, 2014, 2:10 a.m.
9
0

María

Buna asi dori sa stiu daca tratamientul cu naturiste se poate utiliza

June 2, 2015, 4:22 p.m.
3
2

george

Buna ziua.Am 37 de ani si de 2 ani ma comfrunt cu dureri care se raspandesc in tot corpul... Am facut analize peste analize .toate ies bune .nu stiu ce sa mai fac .Cel mai tare simt durerea in zona sternului la aplicarea unei presiuni .Dimineata abia ma ridic din pat chiar daca dorm si peste 8 ore . Poate fi vorba de fibromialgie? Unde sa ma adresez ? Multumesc.

July 23, 2015, 2:27 p.m.
23
1

Micu

Buna ziua. In 2012 Ianuarie pana in 2013 Martie am suferit de acesta " boala " Am facut analize peste analize ( România , Ungaria , Austria ) in total 7000 euro. Cred ca bat recordul in materie de halucinații. Toate analizele imi ieșeau perfecte . La un moment dat medicii din România ma suspectau de Lyme . Am facut toate analizele pentru Lyme dar sa dovedit ca nu am Lyme . Bine ... Pana sa ajung la acest diagnostic a durat ceva deoarece analizele făcute in Romania spuneam ca am Lyme . Inebuneam ! Analizele concludente au fost făcute in Austria numărătoare celule CD 57 si testul elispot LTT .deci nu aveam Lyme ! Ce sa va spun celor care suferiți de de aceasta "boala " sunt multe de spus ... Multă durere am avu t pe parcursul uni an jumate , durere continua , o luasem razna ajunsesem sa mi fac testamentul ! Norocul meu a fost ca am avut si am o doamna langa mine , soția mea care m a inteles \\\' ajutat , iubit si încurajat cand aveam nevoie cel mai mult in viața ! Acuma scriu si nu mi vine sa cred ce dureri imense am avut si ce bine m a simt acuma ! Dumnezeu este mare ! Sfatul meu este sa ascultați numai de un medic ! Neurologul ! Daca este un medic bun , si își da seama ca suferiți de fibromialgie , va da tratamentul pentru ea , Urmați-l ! Cu încredere fara a mai apela la alti medici cu diferite specialități !

Aug. 25, 2015, 9:56 p.m.
10
5

Maria

Am 43 de ani si m-am chinuit cu dureri de piept si picioare ani la rand... Am incercat toate variantele posibile dar pana la urma tot la natura m-am intors. Tratamentul naturist cu Fibro Esentiale este cel mai bun. In primele doua luni am luat cate doua capsule dar acum doar una iau. NU MAI AM DURERI NICIUNDE IN CORP. Le-am gasit la Cluj

Feb. 8, 2016, 3:52 a.m.
13
3

Florin P

Buna ziua. De 3 ani ma chinui cu dureri si arsuri musculare si de articulatii, am fost diagnosticat de multi medici cu Lyme, cu reumatism, cu poliartrita... In urma cu 2 saptamani am mai fost la un consult la um medic din Cluj. Nu o sa scriu aici numele sa nu se considere reclama. Si mi-a pus diagnostic fibromialgie, o boala despre care nu stiam nimic, nici acum nu stiu prea multe. Mi-a prescris un medicament numit Fibro Esentiale cate o capsula de doua ori pe zi. \r\nAm luat medicamentul de la farmacie si dupa cateva zile,3-4, parca a luat durerea cu mana. Am luat medicamente ani la rand fara efecte asa bune. Daca mai este cineva care face tratament cu Fibro Esentiale si se simte la fel de bine, rog sa scrie aici. Mi-e putin teama sa nu fie placebo ce mi-a dat medicul pentru cama simt si eu normal, fara dureri.\r\nMultumesc anticipat

March 22, 2016, 7:57 a.m.
13
3

Adrian

Buna ziua. Este posibil, pe langa celelalte sintome ale fibromialgiei, sa apara si tinitusul?

May 7, 2016, 2:40 a.m.
4
4

Mely B

Buna Adrian! Dupa o multime de vizite la diferiti medici, am fost diagnostica cu fibromialgie. M-i se pare ciudat, pentru ca pe langa dureri mai am multe alte simptome, dintre care tinitus. Tu ce simptome ai mai exact?

May 9, 2016, 4 p.m.
2
1

Mely B

Buna Florin P! Am cautat la farmacie produsul de care ne povestesti, dar nu-l aveau. Am gasit pe net FIbro Essential, oare este aceelasi? La ce medic ai fost la Cluj? Poti sa imi scri pe mail sa nu se considere reclama: bus.melinda@yahoo.ro Acum cum te mai simti?

May 9, 2016, 4:08 p.m.
3
0

Virlan Aliona

Buna ziua,sunt si eu diagnosticata cu fibromialgie,am daja un an de cind ma chinui si nu se da la nici un tratament,am dureri pe tet corpul partea de jos si partea de sus,si pe stinga si pe dreapta,oboseala si fara energie ma simt,acum fac tratament cu FIBRO- M de vre-o 10 zile dar piina cind nu vad nici un rezultat.Mi-e groaza sa ma gindesc ca voi trai toata viata cu asa dureri dureri am 47 de ani si am un baietel de 7 ani.Cum sa traiesc asa,cum sa-mi cresc copilul?Poate ma ajuta cineva!!!!!!!!!!!!!

May 20, 2016, 2:42 p.m.
4
2

Florin P

B Mely, ma simt bine, fac si mai multa miscare ca inainte. Da, ai dreptate, se gaseste si pe internet, o sa dau link mai jos.\r\n\r\nhttp://www.naturanoastra.ro/cumpara/fibro-essentials-neuro-optimizator-90-capsule-sw-7752857\r\n\r\nAcum iau doar cate o capsula dimineata si vad ca sunt inca bine, dacaapar din nou simptome o sa cresc din nou la 2 capsule.

June 30, 2016, 12:39 p.m.
7
0

Florin P

www.naturanoastra.ro cauti Fibro Esentiale

June 30, 2016, 1:01 p.m.
3
1

Mihaela

Buna ziua. D-nule Florin P, ma ajutati va rog si pe mine cu numele doctorului din Cluj? Va multumesc frumos.

Jan. 9, 2017, 5:56 p.m.
1
0

Emilia

D le Micu va rog sa mi spuneti la ce medic v ati tratat?!Adresa mea de mail este emilia.ungur@yahoo.com Multumesc.

Feb. 22, 2017, 3:46 p.m.
1
0

Maria

Buna, Florin P. Ma confrunt si eu de 3 ani cu dureri si stari de slabiciune. Te rog sa-mi spui la ce medic ai fost in Cluj. Adresa mea de mail este mariateo583@yahoo.com. Multumesc. Multa sanatate tuturor.

March 23, 2017, 6:22 p.m.
0
0

camen

buna ziaurnas dori sa mi spuneti numele medicului la care s a tratat domnul Micu.rnastept in privat carmen_manuela2003@yahoo.com.rnmultumesc !

May 15, 2017, 8:19 a.m.
1
0

Daniela cocalco

Buna seara!!Ma chinui si eu de 2 luni cu niste dureri de articulatii groaznice care nu cedează ,am fost internată la Iasi 10 zile apoi am fost si la Galați ,internată si nu mi-au dat nici un diagnostic .Deci reumatologic nu am diagnostic .Nu mai stiu unde sa o apuc.Da-ti mi va rog un sfat.Va mulțumesc!

Aug. 5, 2017, 6:10 p.m.
0
0

Madalina

Din luna Iulie am început sa acuz dureri pe piciorul stang, care mimează o lombosciatica. Câteodată dor muschii și de la piciorul dreptei și de câteva zile ma dor mâinile foarte rău in special noaptea. Nu pot sa dorm decât dacă iau ceva pt somn- diazepam sau stilnox. In urma RMN lombar s-a evidențiat o mică hernie L1-S1 care nu ar trebui sa-mi dea așa dureri. La reumatologie mi s-a spus ca ar fi fibromialgie ceea ce m-a speriat ff rău. Am încercat tratam cu amitriptilina , cymbalta, ma arde pielea ff rău de la ele, de la lyrica mi se umfla abdomenul... am multe reacții adverse de la aceste medicamente. Sunt foarte speriata și nu știu ce pot sa fac. Am 37 de ani și nu pot sa accept ca așa va fi viața mea . Dacă cineva are vreo soluție de tratam, nemedicamentos .... sunt farmacista și știu foarte bine ce ravagii fac medicamentele in corp.

Oct. 29, 2017, 11:17 a.m.
3
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha