47
None

Migrena oculară

Ce reprezintă?
Migrena oculară este o tulburare vizuală ce apare brusc, la unul sau la ambii ochi și dispare în mai puțin de 30 de minute, de obicei, chiar și fără tratament specific.
În ultimele clasificări internaționale, acest termen, nu se mai regăsește ca atare și se pare că în majoritatea cazurilor, simptomele reprezintă aura vizuală a migrenei.
O categorie aparte este migrena retiniană (spasmul retinian), o afecțiune rară, dar mai serioasă, în care se poate instala practic orbirea temporară, tipic la un singur ochi.
O altă categorie aparte este migrena oftalmoplegică, întâlnită rar, în special la copii și adulți tineri, care debutează cu o durere puternică în spatele ochiului și asociază pareza anumitor mușchi oculo motori, vedere dublă, căderea pleoapei superioare, posibil și midriaza.

Care sunt cauzele?
Nu s-a putut stabili o cauză certă a acestei afecțiuni, singura certitudine fiind că afectează mai ales persoanele cu istoric familial pozitiv de migrenă.
Se pare că există o predispoziție legată de sex (femeile sunt mai afectate decât bărbații) și de vârstă (apare mai ales între 30 - 40 ani), deși în ultima perioadă este tot mai des diagnosticată și la copii, adolescenți și chiar vârstnici.

Există factori declanșatori?
Da, se pare că există o serie de factori declanșatori pentru aceste episoade și anume:

  • factori alimentari (brânzeturi vechi, ciocolată, alimente ce conțin cantități mari de aditivi, îndulcitori artificiali, nitrați, alcoolul);
  • mirosurile foarte puternice (chiar și parfumuri), fumul de țigară;
  • luminile intermitente, privarea de somn, stresul emoțional.

Cum se manifestă?
Migrena cu aura vizuală afectează tipic ambii ochi prin apariția de flash-uri luminoase, zig-zag-uri, unghiuri oarbe în câmpul vizual. Toate aceste senzații vizuale luminoase sunt percepute de pacient și cu ochii închiși. Se asociază fotofobie (sensibilitate neobișnuită la lumină) și fonofobie (sensibilitate la sunete), greață, vărsături. Poate fi prezentă durerea retrooculară și deobicei urmează durerea de cap, de intensitate variabilă, cu caracter pulsatil și localizată tipic pe o singură parte a capului. Există pacienți care descriu doar fenomenele din cadrul aurei vizuale, fără ca acestea să mai fie urmate de durere de cap.

Ce sfaturi utile poate urma pacientul?
Persoana care experimentează astfel de episoade trebuie să-și păstreze calmul, să nu intre în panică și să întrerupă orice activitate până la dispariția simptomelor. Dacă fenomenele vizuale sunt de durată și intensitate mare, cu orbire temporară, durere de cap foarte intensă care nu cedează la antialgice obișnuite, se recomandă efectuarea unui consult oftalmologic, eventual și un consult neurologic, deoarece trebuie excluse alte afecțiuni patologice.
În concluzie, deși migrena oculară nu este o afecțiune gravă, în majoritatea cazurilor, ea afectează totuși calitatea vieții pacientului, iar consultul la medicul specialist este în măsură să stabilească dacă există sau nu motive de îngrijorare.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha