47
None

Nu mai doriţi să purtaţi ochelari?... Există soluţii!

                                                                                              

     Cea mai modernă şi sigură metodă de a scăpa de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă, operaţie cu laser. Cu ajutorul acestei metode pot fi corectate cu succes miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Cele mai sigure tehnici sunt Lasek şi PRK.

     Corectarea presbiopiei (scăderea, odată cu înaintarea în vârstă, a posibilităţii de a vedea aproape fără ochelari)

cu ajutorul tehnicilor laser, presbilasik, nu a luat încă o mare amploare şi, chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice, corecţia nu este permanentă.

     Pentru a avea rezultate bune şi stabilitate pe termen lung, dioptriile corectate cu laser trebuie să nu depăşească anumite valori: miopia până la -7 D, hipermetropia până la +3 dioptrii şi astigmatismele de 3D. După operaţie, situaţia este stabilă, adică regresia dioptriilor se întâlneşte rar.

      Dacă dioptriile sunt mai mari decât aceste valori, există şi alte tehnici pentru reducerea lor, respectiv implant de cristalin artificial în scop refractiv. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. În cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.     

    Pentru a beneficia de oricare dintre aceste operaţii, vârsta pacientului trebuie să fie de peste 18-20 ani, dioptriile să fie stabile (în cazul miopiilor) şi, nu în ultimul rând, pacientul să, dorească - operaţia fiind opţională - să nu mai fie dependent de ochelari sau lentile de contact. De asemenea, pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau neoplazii etc.)     

    Persoanele care au purtat lentile de contact vor întrerupe folosirea lor cu 2-4 săptămâni înainte de operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneană, pahimetrie şi examen de câmp vizual).      

    Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică (picături) şi, bineînţeles, fără durere. La sfârşitul operaţiei, se aplică lentile de contact terapeutice, pe care le va îndepărta medicul la controlul de o săptămână. După operaţie, primele 24-72 de ore sunt destul de neplăcute - ochii lăcrimează, ustură, există senzaţie de nisip în ochi şi lumina supără. Vederea este bună imediat după operaţie şi variabilă pe parcursul întregii săptămâni, până la îndepărtarea lentilelor de contact terapeutice. Pe perioada de 7 zile postoperator, până la îndepărtarea lentilelor de contact, igiena locală trebuie să fie strictă şi se recomandă purtarea de ochelari de soare.

    În prima lună, pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv. Postoperator, controalele sunt la 24 de ore, 7 zile, 30 de zile, 3 luni.

    Recuperarea totală este variabilă, putând dura până la câteva luni.       

    Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

    Tipurile de operaţie cu laser sunt:

  • PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă - se bazează pe fotoablaţia ţesutului cornean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de câteva zeci de secunde.
  •  LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) este o tehnică similară cu PRK.

     Aceste două metode (LASEK şi PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri.

  •  LASIK (laser in situ keratomileusis) - este o autogrefă refractivă, lamelară, care permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, adică se taie corneea în grosimea ei, creându-se astfel un căpăcel numit flap sau grefon, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK imediat sau tardiv.

     Pentru metodele LASEK şi PRK, complicaţiile care pot apărea sunt rare, constând în: vindecare lentă sau vicioasă a epiteliului cornean,  “haze” (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea de către pacient a unei igiene riguroase.

      După LASIK pot apărea: amputări sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneană, defecte epiteliale, keratită lamelară difuză.

     În concluzie, operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de pacient, vindecarea este rapidă, iar beneficiile vizuale sunt spectaculoase.      

Comentarii


edit

am un baietel care a fost operat de cataracta congenitala bilaterala si acum trebuie operat de cataracta secundara spuneti-mi va rog cat ar costa operatia si daca mai apare

Feb. 21, 2012, 7:26 p.m.
4
0

Saptamana Medicala Administrator

Raspuns Dr. Andrei Filip Buna ziua, in primul rand trebuie sa stiu ce varsta are baietelul. In mod normal dupa ce se rezolva reapare destul de rar. Astept detalii pe: andrei@amaoptimex.ro

Feb. 23, 2012, 3:27 p.m.
1
0

nicu liviu

buna ziua , sunt programat la implant de cristalin pt. amandoi ochii in zilele de 19 si 20. Va rog sa-mi spuneti daca dupa implant la ambii ochi pot sa plec cu masina,ca sofer, din Bucuresti catre casa, dupa controlul de 24 ore,aproximativ 140 km. va multumesc

Sept. 9, 2012, 4:48 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha