47
None

Presbiopia și opțiunile de corecție

Presbiopia apare după 40 de ani și se manifestă prin dificultatea de a vedea clar obiectele aflate în apropiere, fiind determinată de scăderea puterii de acomodație a cristalinului. Cristalinul are proprietatea de își schimba forma, adică dioptria, pentru a oferi o vedere bună la toate distantele. De aici înțelegem că practic dioptria ochilor este activă, fiind diferită în funcție de distanța la care privim.

După 40 de ani, amplitudinea cu care cristalinul își modifică forma scade. Astfel, putem spune că înaintarea în vârstă este principala cauză a presbiopiei. Persoanele în cauză constată că au dificultăți la citit, la vizualizarea ecranului de la telefon, la activitățile de aproape și simt nevoia de a îndepărta obiectele pentru a clarifica imaginea.
Dioptriile necesare pentru a combate efectele presbiopiei cresc mai accentuat până la vârsta de 50 de ani și mai lent între 50 și 60 de ani. Diagnosticul se pune în cadrul unui consult oftalmologic. În jurul vârstei de 40 de ani, indiferent că au apărut sau nu problemele de vedere la aproape, este bine să se efectueze o consultație oftalmologică și câteva investigații (fund de ochi, măsurarea tensiunii oculare), deoarece după această vârstă crește și riscul apariției unor boli grave, care trebuie descoperite la timp și tratate, pentru a opri evoluția lor. Ulterior, sunt recomandate consultațiile periodice (la 2 ani până la 60 de ani și la 1 an după 60 de ani).
Momentan, tratamente pentru a opri evoluția presbiopiei sau a împiedica apariția ei nu există, însă avem la dispoziție mai multe opțiuni pentru a o corecta.
Corecția optică se face cu ochelari sau lentile de contact. Sunt numeroase variante de ochelari: monofocali (doar pentru aproape, cei numiți ochelari pentru citit), bifocali (oferă corecția vederii la distanță și la aproape), degresivi (pentru aproape și distanțe intermediare) și progresivi sau multifocali (adică oferă o vedere bună la toate distanțele). Lentilele de contact sunt o soluție tot mai des întâlnită în ultima vreme pentru persoanele care au și un alt viciu de refracție. Ele pot opta pentru lentilele de contact multifocale sau progresive sau pentru sistemul monovision (o metodă prin care un ochi se corectează cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanță, iar celălalt este miopizat pentru a vedea bine la citit).
Corecția chirurgicală se adresează celor care nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact. Există corecția cu laser, Presbyond, o procedură modernă introdusă de curând și în România, la Ama Optimex, care presupune modificarea formei corneei, personalizat la fiecare ochi cu ajutorul tehnicii FemtoLasik, astfel încât ochiul dominant să vadă bine la distanță și intermediar, iar cel nondominat la intermediar și aproape. Este un tratament modern și personalizat, care oferă o vedere bună fără ochelari, în cele mai multe dintre situații, păstrând profunzimea câmpului vizual și permițând readaptarea pentru vederea la toate distanțele. O altă metodă chirurgicală este implantul în scop refractiv, o intervenție în cadrul căreia se schimbă cristalinul ochiului cu unul artificial multifocal, care oferă independență față de ochelari și elimină definitiv riscul de a face cataractă.
Fiecare metodă are beneficiile sale și poate fi tolerată de către pacient sau nu. De aceea, este foarte important să discutați cu medicul oftalmolog care vă consultă, pentru a înțelege care sunt opțiunile și a o alege pe cea potrivită, în funcție de stilul de viață, de ce vă doriți, dar și în funcție de ce este cel mai bine din punct de vedere medical.

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha