Refacerea funcțiilor ficatului și veziculei biliare după sărbători

Scris de Spinu Monica 3270 afisari
07:46:59, Vineri 27 Aprilie 2018
Spinu Monica

Spinu Monica

Dr. medic specialist,
medicina de familie

Tubul digestiv este o componentă esențială din ființa umană. Fiecare parte a sa are un rol bine determinat și fiecare poate fi afectată într-un fel sau altul de dieta pe care o avem sau de viața pe care o ducem.

Ne referim în acest articol la ceea ce în termeni medicali se numește sindrom dispeptic biliar: gust amar, grețuri, eructații (popular râgâieli), balonări, flatulență, senzație de jenă dureroasă sau presiune în hipocondrul drept (sub coaste în dreapta, în zona ficatului), uneori vărsături, intoleranță la unele alimente (grăsimi mai ales prăjite, ouă, ciocolată etc).

Diferite probleme de la nivel biliar, pot produce astfel de simptome: nisip sau calculi biliari; inflamații ale peretelui biliar (în termeni medicali colecistită, care poate fi acută sau cronică); dischinezie biliară care poate fi hipertonă sau hipotonă, altfel spus bilă agitată sau leneșă; vezica biliară poate fi malformată sau cudată, determinând tulburări funcționale și diverse simptome.

Principalele extracte gemoterapice cu acțiune la nivel biliar sunt cele obținute din mlădițe de Rozmarin, muguri de Arțar și muguri de Frasin.

Extractul din mlădițe de Rozmarin are acțiune coleretică (crește secreția biliară) și colagogă (ajută la golirea bilei, care se produce în mod normal în timpul meselor bogate în grăsimi și are rolul de a ajuta digestia grăsimilor). Deci, se va folosi în caz de vezică biliară hipotonă – bilă leneșă sau care se golește greu – vezică malformată, cudată. Foarte important, curăță și susține activitatea ficatului și colecistului, deci are și acțiune detoxifiantă.

Ajută și la scăderea nivelului colesterolului şi a trigliceridelor, fiind recomandat în ficat gras (steatoză hepatică), valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor (îl găsiți asociat cu alte gemoterapice în preparatul Polygemma 18- colesterol).

În alergiile alimentare, puteți apela la acest gemoterapic, asociat cu Extractul din muguri de Coacăz negru.

Deoarece ficatul este principalul organ care generează energie, când ficatul nu funcționează bine apare oboseala, gemoterapicul din mlădițe de Rozmarin, putând fi primul remediu de folosit pentru revigorarea organismului (îl găsiți și în preparatul Polygemma 8 – astenie).

Trebuie ținut cont că nu se administrează seara, deoarece poate produce insomie și se recomandă administrarea cu prudență (doză mai mică) la persoane hipertensive. Doza recomandată în general este de 2 ml pentru forma clasică (MG=D1, sticluță de 50 ml cu dop picurător) sau 6 picături pentru forma concentrată  (sticluță de 15 ml cu pipetă).

Extractul din muguri de Arțar are efect antiinflamator pe vezica biliară, modifică compoziţia bilei şi reduce astfel formarea calculilor biliari. Are de asemenea efect de scădere a colesterolului și trigliceridelor (pentru care se poate asocia cu extractul din mlădițe de Rozmarin). Este recomandat în tot ce înseamnă dischinezie biliară și litiază biliară (se opune creșterii și formării calculilor biliari).

Se administrează singur sau în asociere cu alte extracte gemoterapice, 2 ml de 1-2 ori pe zi, în puţină apă, înainte de masă.

Extractul din muguri de Frasin este un detoxifiant, cu acțiune la nivel digestiv (ficat și vezică biliară), cât și la nivel renal și articular. Ajută la eliminarea acidului uric (efect uricozuric), a colesterolului (hipocolesteroleminat), are și efect diuretic, realizând ceea ce în termeni medicali se numește drenaj metabolic.

Toxinele care se produc în organism, sau ajung din exterior, sunt eliminate mai ales prin rinichi. Transformarea lor pentru a combate toxicitatea și pentru a putea fi eliminate prin rinichi, are loc în ficat. De aceea, ficatul sau rinichii obosiți, sau afectați de diferite boli, vor permite toxinelor să ramână în organism. Unul din locurile preferate în care se vor depune acestea sunt articulațiile. Mugurii de Frasin acționează concomitent la nivel de ficat, rinichi și articulații, ajutând organismul în procesul de curățate și regenerare (este component al formulelor de detoxifiere, Polygemma 12 – rinichi detoxifiere și Polygemma 14 – articulații detoxifiere).

Extractul din muguri de Frasin este recomandat în special în afecțiuni biliare: dischinezie biliară, litiază biliară, când se asociază benefic cu extractul din muguri de Arțar (2ml Extract din muguri de Frasin dimineață, 2ml Extract din muguri de Arțar seara, 1-2 luni) și în caz de gută, când se asociază benefic cu Extractul din sevă de Mesteacăn (2ml Extract din sevă de Mesteacăn dimineața,  2ml muguri de Frasin seara, 2-3 luni).

În preparatul Polygemma 2 - Căi biliare sunt reunite cele 3 extracte gemoterapice prezentate: mlădițe de Rozmarin, muguri de Frasin și muguri de Arțar. Recomandarea este de susținere a funcționării și detoxifiere la nivelul ficatului și căilor biliare. Se administrează 2ml o dată pe zi, dimineața, diluați în puțină apă, înainte de masă cu aproximativ 20 de minute, în cure de 1-2 luni. După mesele de sărbători, vă puteți gândi la o cură cu Polygemma 2-căi biliare.

Un stil de viață echilibrat, o alimentație sănătoasă și puțin ajutor din partea produselor naturale gemoterapice, pot face ca problemele vezicii biliare să dispară.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj