None

Nucile de sapun,detergentul 100% natural-alternativ eficient la detergentii chimici

     Utilizate tradiţional în India şi, de curând, în Europa, nucile de săpun s-au dovedit dintotdeauna o alternativă complet naturalaă şi nepoluantă a detergenţilor tradiţionali chimici.

     Săpun sunt fructele arborelui Sapindus Mukorossi, care creşte în India, în Nepal. Ele sunt de dimensiuni mici (diametru de aprox. 1-1.,5cm), au culoare maro şi sunt  vândute sparte  în jumătăţi şi goale  în interior. Mirosul lor nu se aseamănă cu ceva cunoscut, este uşor acru şi acid, dar rufele după spălare nu rămân cu nici un miros ( însă, se pot pune câteva picături de uleiuri esenţiale naturale, lavanda, ylang-ylang etc. pe săculeţul  în care puneţi nucile, pentru parfumarea rufelor).

     După articolului anterior  în care semnalam apariţia în magazinele româneşti a acestor nuci, am primit de la cititorii nostrii noştri diverse relatări şi păreri pozitive legate de utilizarea acestor nuci, însă o întrebare mi-a atras in în mod special atenţia.

     Am fost întrebat dacă şi din punctul de vedere al dezinfectării nucile de săpun sunt la fel de eficiente ca si un detergent tradiţional, folosit eventual mpreună cu clor lichid (sau înălbitori/ dezinfectanţi care au ca si drept componentă  principală clorul), produse la care se face din plin reclamă la televizor.

     Concret, întreabă cititoarea noastră: dacă spălam lenjeriile de pat folosite ocazional de musafiri, sau chiar lenjerie  intimă folosită de noi,  însă dorim să fim siguri că o dată spălate sunt şi perfect igienizate, este suficient să folosim doar nucile de săpun?

     O simplă căutare pe internet mi-a relevat faptul că este dovedit ştiinţific faptul că nucile de săpun au efecte antimicrobiene împotriva H pylori  şi chiar antifungice faţă de afecţiuni venerice uşoare cum ar fi Candida albicans şi Candida non-Albicans.

     Aceleaşi studii au relevat faptul că saponinele conţinute în nucile de săpun, au arătat o activitate puternică împotriva Candida parapsilosis.

     Răspunsul meu este următorul: dacă nu este cazul unor afecţiuni foarte grave, care se pot transmite prin contactul cu pielea sau mucoaselor, utilizarea nucilor pe post de detergent este siguraă şi din punctul de vedere al dezinfectării, având însă avantajul că nu distrug ţesăturile, nu creează efecte adverse organismului şi nu poluează mediul înconjurător.

     Merită menţionat că,  în medicina tradiţională indiană, nucile de săpun sunt folosite în tratamentul eczemelor şi al psoriazisului, precum şi la îndepărtarea pistruilor.

     De asemenea, numele japonez al acestui fruct s-ar traduce "pericarpul care prelungeşte viaţa", iar cel chinez "fructul care te scapă de boli" (O Tanaka, 1996).

     Deocamdată, nu dispun de informaţii clare cu privire la utilizarea nucilor de săpun ca medicament, dar, pe cat cât posibil, in următorul articol voi da mai multe informaţii de acest gen.

     În loc de concluzie,  vă prezint din nou principalele argumente în favoarea recomandării nucilor de săpun:

  •  De ce  să cheltuim sume mari de bani, lunar, pe o mulţime de produse chimice, cand când putem folosi un singur produs, ieftin  şi ecologic, pentru acelaşi lucru?
  • Cumpărăm un produs pentru spălat rufe, altul pentru podele, altul pentru maşina de spălat vase... Toate aceste chimicale au un impact enorm asupra sănătăţii, a mediului, nu numai prin poluarea apei  în care ajung, dar si  şi din cauza ambalajelor  în care sunt prezentate.
  • Şi  dacă salvarea mediului nu  vă preocupa, mai este  încă un argument: veţi avea mai mult spaţiu, deoarece  în loc de mulţimea de bidoane şi pungi cu diferite utilizări foarte precise veţi avea nucile de spălat si... mult mai mult spaţiu disponibil (ca să nu mai vorbim despre mirosuri etc.).

     Deci, spălaţi ecologic şi cu bani puţini cu nucile de săpun! Spor la spălat!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha