47
None

Dispozitive de ajutor vizual pentru slab vazatori-Actualitati

     Prin slab văzător înţelegem o persoană a cărei vedere nu poate fi îmbunătăţită cu ajutorul ochelarilor normali sau lentilelor de contact, al medicamentelor sau intervenţiilor chirurgicale. Vederea acestor persoane este foarte slabă, ele fiind considerate oarbe social; aceste persoane se pot orienta în spaţiu, dar funcţia lor vizuală este insuficientă pentru o activitate în care trebuie implicată vederea centrală. Astfel, în această situaţie, privitul la televizor, cititul, scrisul, gătitul, efectuarea cumpărăturilor etc. pot deveni lucruri extrem de greu de realizat.

     Afecţiuni ca degenerescenţa maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, glaucomul avansat, atrofia optică, maladia Stargardt, retinopatia de prematuritate, nistagmusul nesistematizat au ca rezultat scăderea acuităţii vizuale centrale, adică cea de amănunt, astfel că persoanele care suferă de aceste afecţiuni intră în categoria slab văzătorilor.

     Dispozitivele de ajutor vizual pentru slab văzători au menirea de a încerca să uşureze viaţa acestor oameni şi să le redea independenţa, fiind indicate în aceeaşi măsură şi adulţilor şi copiilor. Utilizarea lor de către copiii slab văzători le permite acestora o mai bună dezvoltare intelectuală prin intermediul analizatorului vizual.

     Până nu de mult aceste dispozitive erau destinate numai pentru activităţi de birou, având forma de mouse (precum cel de la computer); dispozitivul se poate conecta la televizor sau computer pentru vizualizarea imaginilor.

     Aceste “lupe electronice” au ca principiu de bază mărirea, iar luminozitatea şi contrastul se reglează automat. În funcţie de nevoi, modelele mai performante prezintă diverse facilităţi, cum ar fi posibilitatea de a schimba contrastul sau fondul (litere albe pe fond negru sau litere negre pe fond alb); dispozitivele color oferă posibilitatea de a schimba culoarea literelor, a imaginilor sau a fondului, asigurând o calitate mult mai bună a imaginilor. Unele dispozitive au posibilitatea de a “fotografia” sau memora un număr de imagini.

     Noutatea absolută o constituie apariţia modelelor mobile. Având la dispoziţie un astfel de aparat, o persoană slab văzătoare poate merge la cumpărături cu mai multă uşurinţă. Mărimea acestor dispozitive portabile variază de la dimensiunile unei cărţi până la cele ale unui card. Facilităţile oferite de aceste dispozitive sunt de ultimă oră în domeniu.

Comentarii


Tudorean Cristina Elena

Cat costa un mouse si o lupa electronica si cum se poate procura? De ce nu s-ar inventa niste ochelari tip lupa( am observat ca folosind lupa obisnuita cu o lentila convexa si una concava vad literele mai clar, nu imi explic de ce )

Nov. 16, 2010, 9 p.m.
1
1

ELENA

SI EU TOT PTR. OCHELARI -OPTEZ; SUNT PRACTICI SI POT SA MA FOLOSESC DE MAINI IN ALTE TREBURI;

Sept. 12, 2011, 2:44 p.m.
1
0

Simion Ilinca

Buna ziua!\\r\\nAm 56 ani, sunt din Galati si am fost diagnosticata cu DMLV exudativ. Mi s-a intervenit chirurgical sub anestezie topica si s-a efectuat la OS retinopexie pneumatica+injectie intravitreana cu Avastin. Am nevoie de dispozitive electronice de ajutor vizual pentru slab vazatori. Cum pot sa intru in posesia lor? si daca se poate face si la dumneavoastra o programare pentru control? Multumesc mult.

Aug. 8, 2013, 10:05 a.m.
3
1

violeta

Buna ziua,unde pot achizitiona lupa pt.DMLV.Cu deosebita stima.

Aug. 30, 2014, 1:38 p.m.
3
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Violeta, gasiti la magazinul 8ik din cadrul clinicii Ama Optimex din Bucuresti. Detalii la www.amaoptimex.ro E-mail: ochelari@amaoptic.ro

Aug. 30, 2014, 10:50 p.m.
0
0

marius

buna seara am 24 de ani si sunt diacnosticat cu maladia Stargardt ma puteti ajuta cu un dispozitiv sau ochelari care sa ma ajute la citit. multumesc anticipat

Dec. 2, 2014, 10:07 p.m.
3
0

Markus Laszlo

Buna ziua, Fiica mea (9 ani) are nevoie de un aparat optic pentru citit. Fetita sufera de o boala la ochi care nu poate fi vindecata. A fost consultata la Cluj, Debretin si Budapesta. Ni s-a recomandat folosirea unui aparat care sa mareasca textul. Poarta ochelari de corectie si cu toate acestea intampina dificultati in citirea din manual si nici tabla nu o vede prea bine. Este clasa a III-a si manualele contin texte cu caractere tot mai mici. Azi a inceput sa planga, de ce tocmai ea..., iar ceilalti vad. Sunt decis sa achizitionez un astfel de aparat. Va rog sa-mi indicati unul care am putea sa-l incercam si sa-l putem folosi atat la scoala cat si acasa. Orice recomandare este binevenita. Multumesc anticipat Markus Laszlo

Sept. 24, 2015, 6:22 p.m.
0
0

manole ion

sunt diagnosticat cu "maculopatie diabetica" dispozitivele pentru slab vazatori ma pot ajuta? cum le pot procura?

Jan. 30, 2016, 1:45 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, va putem ajuta, va recomand sa discutati cu colegii mei de la magazinul 8ik din cadrul clinicii Ama Optimex, telefonic 0725 OPTICA (0725678422) sau prin e-mail ochelari@amaoptic.ro, http://www.amaoptimex.ro/contact/adresa-8ik/

Feb. 1, 2016, 2:07 p.m.
0
0

Anca

La ce preturi au aceste dispozitive de ajutor, cu siguranta vor ramane doar un vis pentru cei mai multi copii.

Sept. 25, 2016, 10:30 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua @Anca, \r\n\r\nPrețul diferă în funcție de model, colegii mei de la 8ik vă stau la dispoziție pentru detalii la telefon 0725 OPTICA (0725678422) sau pe e-mail ochelari@amaoptic.ro

Sept. 27, 2016, 8:54 a.m.
0
0

BISTRICIANU ANCA

Ma aflu in aceeasi situatie ca si dl Markus Laszlo (al carui mesaj poate fi regasit mai sus) - aceea a unui parinte disperat care priveste neputincios spre copilul ce isi pierde vederea. Daca anul trecut baietelul meu in varsta de 12 ani , diagnosticat cu distrofia conurilor, avea acuitate vizuala 50%, dupa un an acuitatea a scazut foarte foarte mult fiind acum de 20% la un ochi si 15% la celalalt ochi. La scoala este foarte greu, abia vede la tabla din prima banca, manualele au scris mic copilul citeste aproape lipindu-si cartea de ochi. La matematica greseste pentru ca 3 pare 5 si tot asa. Va rog frumos, exista lentile speciale de ochelari care l-ar putea ajuta?

Oct. 1, 2016, 7:26 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @BISTRICIANU ANCA, imi pare rau pentru situatia in care va aflati. Fiecare afectiune degenerativa retiniana poate beneficia de anumite lentile care imbunatatesc vederea. Va sfatuiesc sa gasiti un optician bun care sa faca incercari cu diverse tipuri de lentile. Daca doriti, puteti apela si la colegii mei de la 8ik, ii puteti contacta la 0725 OPTICA (0725678422) sau pe e-mail ochelari@amaoptic.ro. Multa sanatate!

Oct. 4, 2016, 10:49 a.m.
0
0

Jusca mihai

Sunt și eu slab văzător și caut ceva să mă ajute la citit

March 20, 2018, 10:10 p.m.
0
0

CONSTANTIN SOBARU

Buna ziua, Cu respect va rog, pentru tatal meu, care are 90 ani si DMLV si nu vede la televizor, exista un remediu sau ochelari cu dioptrii mari? Mentionez ca a facut cateva seturi de 3 injectii cu Avastin si una cu Eylea, fara efect. Multumesc!

April 7, 2021, 10:27 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha