None

Nursingul natural in starile comatoase

     Definite drept stări patologice caracterizate prin nereactivitate şi neperceptivitate, cu gradare variabilă, stările comatoase reprezintă urgenţe medicale sau chirurgicale, care impun conduite terapeutice adecvate şi îngrijire în unităţi de terapie intensivă.

     Boudouresques şi Bernard clasifică comele, după etiopatogenie, în: neurologice, metabolice, toxice.

     Comele neurologice sunt determinate de accidente vasculare cerebrale (ischemice sau hemoragice), de tromboflebite, de traumatisme, de afecţiuni tumorale şi infecţioase. Comele metabolice sunt reprezentate de comele diabetice, hipoglicemice, hepatice, endocrine, iar cele toxice sunt determinate de substanţe exogene preluate accidental sau voluntar.

     Indiferent de etiologie, în examinarea unui bolnav comatos medicul este confruntat cu o serie de simptome, a căror încadrare într-un tablou etiopatogenic necesită o inventariere rapidă, o corelare cu datele anamnestice şi o susţinere prin examene paraclinice.

     După stabilirea diagnosticului şi instituirea unor conduite terapeutice specifice, chirurgicale (necesare pentru diminuarea presiunii intracraniene, cauzate de edem, pentru îndepărtarea unei tumori sau a unui hematom) sau medicale (focare infecţioase, crize epileptice, coma diabetică etc.), tratamentul stărilor comatoase devine unul suportiv.

     Pacienţii în comă sunt îngrijiţi în unităţi de terapie intensivă, unii dintre ei necesitând sisteme de susţinere a vieţii până la îmbunătăţirea situaţiei.

     De asemenea, îngrijirea ulterioară a bolnavului este foarte importantă şi impune o monitorizare atentă şi o conduită profilactică adecvată unor complicaţii care pot apărea, pe fondul imobilizării prelungite.

     Laboratoarele ELIDOR recomandă conduita fitoterapeutică profilactică vizând o serie de aparate şi sisteme afectate în stările comatoase. Astfel, se vor monitoriza tulburările respiratorii şi ventilaţia, pentru prevenirea aspiraţiilor, infecţiei şi hipercapniei, se vor urmări şi trata variaţiile tensionale şi se va monitoriza continuu statusul cardiovascular.

     Pielea trebuie să fie curată, evitându-se cutele lenjeriei, iar pentru prevenirea escarelor este obligatorie schimbarea poziţiei bolnavului la intervale regulate (maximum 2 ore), urmată de masarea zonelor expuse la compresiuni (atenţie la eventuale fracturi vertebrale cervicale!)

     Pentru prevenirea unor complicaţii pulmonare, cutanate sau a modificărilor articulare recomandăm utilizarea produselor FRECŢIE ELIDOR şi KINETIC GEL. Acest binom terapeutic realizează activarea microcirculaţiei cutanate, cu „spălarea periferiei” şi eliminarea toxinelor, efect antiinflamator local şi sistemic (prin absorbţia la nivel tegumentar), menţinerea mobilităţii articulare şi a laxităţii ligamentare, chiar şi profilaxia antitrombotică. Se va aplica iniţial frecţia Elidor, iar ulterior Gelul Kinetic, pe toată suprafaţa corporală, de 3-4 ori pe zi, odată cu mobilizarea sau îngrijirea igienei corporale a bolnavului.

     Apariţia escarei de decubit necesită o toaletă locală a plăgii, urmată de aplicarea GELULUI CICATRIZANT ELIDOR.

     Ochii trebuie să fie protejaţi prin închidere, iar în sacul conjunctival să fie instilate colire dezinfectante.

     Aportul nutritiv se face, în primele zile, pe cale intravenoasă, apoi se poate adapta o sondă nazogastrică. După aplicarea sondei nazogastrice recomandăm administrarea de BIOGASTRIN ELIDOR (2-4 cp/zi), care are rolul de a echilibra ecosistemul gastric şi intestinal, de a realiza un efect antiacid şi antiinfecţios la nivel gastric. Utilizarea concomitentă de URSOMAX ELIDOR(2-4 cp/zi) asigură refacerea vilozităţilor intestinale, induce un efect antioxidant, imunostimulator şi revitalizant.

     Pentru evitarea tulburărilor urologice se recomandă cateterizarea urinară şi administrarea unor produse naturale care au rolul de a asigura protecţia antibacteriană – UROSEPTOSTOP ELIDOR 2-4 cp/zi asociat cu UROVEG ELIDOR 2-4 cp/zi (pentru femei ) sau UROPROVEG ELIDOR 2-4 cp/zi (pentru bărbaţi). Aceste produse, sub formă de comprimate, se pot administra după ce au fost zdrobite şi introduse în alimentele lichide administrate prin sonda nazogastrică.

     Menţionăm că această conduită fitoterapeutică de îngrijire a bolnavilor comatoşi nu interferează cu medicaţia alopată, nu realizează efecte adverse şi nu afectează funcţia hepato-renală, fiind extrem de utilă atât în cazurile de comă recentă cât şi în starea comatoasă prelungită.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha