None

Infectiile respiratorii si apiterapia

     De un real interes s-a dovedit şi lăptişorul de matcă care utilizat în tratamentul unor afecţiuni cronice nespecifice pulmonare reduce durata totală a spitalizărilor. Mecanismul de acţiune constă în exercitarea unor efecte imunomodulatoare specifice iar rezultatul, în diminuarea simptomelor unor astfel de afecţiuni precum transpiraţia abundentă, tusea, ralurile şi accesele de astm.

     Reputaţia mierii este bine cunoscută întrucât mierea este remediul tradiţional pe care ni-l ofereau bunicile pentru a ne calma tusea, laringita, faringita şi durerile de gât. Acţiunea sa anti-tusivă, fluidifiantă şi expectorantă este legată de prezenţa unor substanţe volatile în compoziţia sa (să ne amintim aroma deosebit de plăcută, specifică, a mierii de tei care conţine farnesol) dar şi proprietăţilor sale antibacteriene. Aceste proprietăţi sunt cele ce permit inhibarea creşterii agentului responsabil de producerea difteriei Corynebacterium diphteriae.

     Unele sortimente de miere, cum este cazul mierii de lavandă, a mierii de cimbru sau a celei de conifere, dar şi amestecul de miere cu propolis, sunt de un real ajutor în recuperarea vocii afectate de o laringită sau o faringită.

     Este bine să amintim de mierea în fagure, un excelent adjuvant în tratamentul rinitelor, a sinusitelor şi al corizelor spasmodice (febra fânului). Acţiunea sa de atenuare a durerii se dovedeşte foarte preţioasă la aplicarea locală pe o aftă. In astfel de cazuri se poate recomanda un amestec de miere de cimbru cu propolis sau tinctura de propolis.

     Cu titlu preventiv, lăptişorul de matcă se poate dovedi eficient pentru traversarea unor epidemii de gripă sau de infecţii virale acute. Aplicat în terapie de şoc , lăptişorul de matcă poate conduce rapid la dispariţia simptomelor. Trebuie însă ca în acest caz, administrarea să se facă cu mare prudenţă la persoanele cu antecedente alergice şi mai ales la cele ce prezintă tulburări hormonale. Poate însă că cel mai prudent este să nu se depăşească dozele şi să se încerce asocierea acestuia cu interferonul.

     Medicii de familie şi pediatrii se confruntă adeseori cu o crescută incidenţă a infecţiilor respiratorii, fie ale căilor superioare (faringite, laringite, sinuzite, rinite) fie cele interesând aparatul bronhopulmonar (bronşite, traheite, pneumonii). In multe cazuri, aceste afecţiuni devin cronice şi pot perturba dezvoltarea staturo-ponderală a copilului, mai ales în condiţii de recidive frecvente când arsenalul terapeutic clasic recurge la administrarea de antibiotice. In astfel de cazuri apiterapia deţine numeroase soluţii ce pot ameliora sau chiar vindeca. Este cazul mierii de albine, cu acţiunea sa emolientă, expectorantă şi antibacteriană, care administrată în gargarisme sau sub formă de sirop oferă rezultate excelente. Cazurile de infecţii ale căilor respiratorii superioare pot beneficia de un spectru larg de produse pe bază de propolis (tablete, capsule, unguente dar şi de soluţii aplicate prin aerosolizare).

     Utilizând în sinergie proprietăţile benefice ale mierii de albine, ale propolisului şi ale mugurilor de brad, se poate prepara un sirop foarte eficient în tratamentul bolilor căilor respiratorii.

     Cercetările au arătat un efect pozitiv al acestui produs apicol asupra virulenţei şi replicării unor tulpini virale ca cele gripale de tip AH1N1 şi AH3N1 !!!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha