None

Putem opri imbatranirea?

John G. Ionescu: “Oamenii îmbătrânesc atunci când îşi pierd curiozitatea de a trăi”

Profesorul John G. Ionescu este director ştiinţific şi fondator al Clinicii Speciale Neukirchen, precum şi al companiilor Bio-Data şi Energy Cosmetic din Bavaria.

În 1986, a absolvit cursurile de biochimie şi imunologie ale Universităţii din Bucureşti, apoi s-a specializat la Montreal, pentru ca în 1980 să se stabilească în Germania, unde a primit titlul de Doctor al Universităţii din Saarbrucken.

Metodele sale de tratare a alergiilor şi diferitelor afecţiuni dermatologice i-au adus recunoaşterea internaţională. Este membru al Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică, al Societăţii Germane de Toxicologie, al Academiei Americane de Medicină Anti-Aging, a activat ca profesor de biochimie clinică la Capital University of Integrative Medicine din Washington, iar în prezent este profesor asociat de Medicină integrativă şi Gerontologie la Universitatea Carol Davila din Bucureşti şi profesor de Medicină Nutriţională la Donau University din Krems, Austria.

Metodele dumneavoastră de diagnosticare şi conceptele de tratament, fără citostatice, cortizon şi radiaţii au făcut obiectul a numeroase lucrări ştiinţifice, apărute în reviste de specialitate din Europa şi USA. Ce rezultate miraculoase aţi obţinut în clinica pe care o conduceţi? Care au fost direcţiile pe care v-aţi axat?

Rezultatele deosebite obţinute în diagnosticarea şi tratamentul dermatitei atopice, al psoriazisului, acneei, lupusului eritematos, dermatomiozitei ca şi al eczemelor seboreice, microbiene sau toxice se regăsesc în peste 200 de lucrări ştiinţifice. În ultimii 12 ani, ne confruntăm, din ce în ce mai mult, cu pacienţi suferind de boli de mediu, cum ar fi sensibilităţile multiple la concentraţii infinitezimale de substanţe chimice, pe care din ce în ce mai multe persoane nu le suportă, sindromul oboselii cronice şi fibromialgia. Observăm o creştere explozivă a bolilor alergice şi degenerative. La ora actuală, în Germania există 30 de milioane de alergici la o populaţie de 90 de milioane. Aceasta este una dintre primele teme de care ne ocupăm intensiv şi în care avem rezultate de excepţie. Privitor la metodele speciale de terapie despre care aţi întrebat, trebuie să precizăm că pentru a trata în mod corect o boală, trebuie mai întâi să-i cunoaştem cauzele. De aceea, clinica noastră, care este cunoscută pe plan european şi poate chiar mondial pentru diagnosticul acribic, detaliat, al cauzelor acestor boli, se deosebeşte în mod sensibil de clinicile care utilizează tratamente cu cortizon, retinoide, imunosupresive sau radiaţii. Tocmai pentru că nu foloseşte metodele clasice de tratare a simptomelor, ci se axează pe tratarea specifică a cauzelor acestor boli. Acesta este, de fapt, secretul terapeutic al succesului nostru.

V-aţi ocupat şi de capitolul “antiîmbătrânire”. De-ar fi ca zeii să ne îndeplinească toate dorinţele, ne-am dori toţi tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Ce ne-aţi putea spune despre cercetările dumneavoastră în acest domeniu? De ce îmbătrânim?

Îmbătrânirea este determinată, în primul rând, genetic şi se caracterizează prin scăderea nivelului de energie celulară a valorilor hormonale (care sunt un marker al îmbătrânirii), a capacităţii de detoxifiere celulară şi de reparare a materialului genetic.

Pe lângă această îmbătrânire genetică, avem de-a face şi cu îmbătrânirea cauzată de fenomenele externe: lumina solară, factorii de mediu, alimentaţia nepotrivită, sedentarismul şi stresul, vizibilă în primul rând la nivelul pielii. Expunerea repetată la soare conduce la îmbătrânirea evidentă a pielii prin uscarea ei, prin adâncirea ridurilor şi prin creşterea numărului de mutaţii la nivelul materialului genetic din celulele pielii.

Modalităţile oferite de medicina anti-aging pentru încetinirea îmbătrânirii şi evitarea bolilor asociate ei (ateroscleroza, diabetul, cancerul) au stârnit, în ultimii 10-15 ani, un interes enorm pe plan mondial. Un rol important îi revine în această evoluţie Academiei Americane de Medicina Anti-Aging, al cărei membru sunt. De aceste probleme nu sunt interesaţi numai medicii, ci şi publicul obişnuit, vedetele de cinema sau personalităţile din lumea politică, care doresc să arate cât mai bine. La congrese, am întâlnit personalităţi ca Prinţul de Monaco, Prinţesa de Hohenzollern, actorul George Hamilton sau pe şeicul Saud, care au fost foarte interesaţi atât de metodele moderne de evaluare a gradului de îmbătrânire, cât şi de ofertele terapeutice corespunzătoare.

Alţi factori extrem de importanţi sunt alimentaţia, somnul şi stresul . Somnul ne ajută să ne regenerăm atât sistemul nervos, cât şi pielea. Un somn neliniştit, un somn prea scurt, precum şi stresul accelerează fenomenul de îmbătrânire.

În fine, alimentaţia este un factor decisiv pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Un aport hipercaloric conduce la îmbătrânire accelerată, mai ales prin carbohidraţi simpli (zahăr, dulciuri, făinoase). În acest sens, le recomandăm tuturor celor care doresc să reducă ritmul procesului de îmbătrânire să-şi modifice corespunzător dieta personală, structura nutriţională să conţină un bloc proteic - o treime din hrana zilnică -, un bloc lipidic bogat în acizi graşi nesaturaţi şi un bloc glucidic, format însă din glucidele complexe, cu indice glicemic scăzut, pe care le găsim în legumele de tot felul. Combinarea acestora oferă o dietă optimală care face faţă tuturor necesităţilor energetice şi de regenerare a ţesuturilor.

Putem spune că preocuparea pentru felul cum arătăm ne conduce la un stil de viaţă sănătos, la consumarea de produse binefăcătoare şi ne menţine tinereţea.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha