None

Complianta adecvata-purtator satisfacut

Complianţa purtătorului şi purtarea cu succes a lentilelor de contact depind în mare măsură de îngrijirea corespunzătoare a acestora şi de soluţia de întreţinere folosită. Întreţinerea corespunzătoare a lentilelor de contact ajută la menţinerea sănătăţii oculare şi a confortului pe toata durata purtării acestora.

Într-un raport al revistei de specialitate Contact Lens Spectrum din 2008, 71% dintre prescriptorii de lentile de contact din SUA consideră că majoritatea pacienţilor lor sunt complianţi regimului de utilizare corectă1 . Cu toate acestea, o recentă analiză calitativă realizată în rândul purtătorilor a arătat ceva cu totul diferit, toţi participanţii afirmând că au grijă de lentilele lor în acelaşi fel cum le-a fost explicat atunci când au început să poarte pentru prima dată, undeva în urmă cu 5 – 15 ani2 .

Iată că, deşi pacienţii noştri consideră că respectă regimul de utilizare corectă a lentilelor de contact, noile studii au arătat că modalitatea actuală de utilizare şi îngrijire a lentilelor de contact este diferită de ceea ce fac pacienţii noştri acasă. Această discrepanţă scoate de fapt la iveală importanţa reîmprospătării mesajului cu privire la îngrijirea corespunzătoare a lentilelor de contact şi soluţia de întreţinere folosită.

Deoarece lentilele de contact vin în contact direct cu ochii şi se scaldă în lacrimi, pe parcursul purtării, acestea se încarcă din lacrimi şi din mediul ambiant cu proteine, lipide şi alte impurităţi. Este foarte important pentru purtători să urmeze instrucţiunile de întreţinere, să respecte modul şi durata recomandată de purtare a lentilelor de contact şi să consulte periodic un specialist oftalmolog! Nerespectarea recomandărilor şi a măsurilor de îngrijire a lentilelor de contact duce la diminuarea confortului şi a vederii şi creşte riscul contaminării, complicaţiilor şi chiar a infecţiilor oculare.

Pentru a se bucura de o vedere clară, sănătate oculară şi maxim de confort pe parcursul purtării, persoanele care poartă lentile de contact trebuie să urmeze câţiva paşi simpli de întreţinere şi purtare. Întotdeauna înainte de aplicarea sau scoaterea lentilelor de contact, trebuie să se spele pe mâini cu apă şi săpun şi să folosească un prosop care nu lasă scame. Lentilele trebuiesc spălate, clătite şi dezinfectate după fiecare utilizare, folosind un sistem de întreţinere special conceput pentru acest scop. Recipientul pentru lentile trebuie clătit şi spălat doar cu soluţie de întreţinere. Flacoanele de soluţie se păstrează cu capacul închis, iar soluţia nu se foloseşte după data expirării înscrisă pe ambalaj. Recipientul pentru păstrarea lentilelor se va înlocui odată la cel mult 30 zile pentru a evita dezvoltarea microorganismelor periculoase.

Dacă pe parcursul purtării apare senzaţia de disconfort, lăcrimare sau ochii se

înroşesc brusc, se recomandă scoaterea imediată a lentilelor de contact de pe ochi şi

contactarea specialistului oftalmolog.

Fiecare producător de lentile de contact a creat propriile soluţii pentru întreţinerea corespunzătoare a acestora. Alegerea soluţiei se face ţinând cont de toleranţa utilizatorului, stil de viaţă, tipul şi materialul lentilelor de contact. Purtătorii ar trebui pe cât posibil să evite mixul de produse: folosirea unui anumit tip de lentile de contact de la un producător cu un sistem de întreţinere de la alt producător, chiar dacă există compatibilitate între produse.

Pe lângă sistemele de întreţinere, purtătorii de lentile de contact pot apela şi la picături oculare lubrifiante sau lacrimi artificiale. Aceste picături au rolul de a îmbunătăţi şi menţine confortul la purtarea lentilelor de contact, previn simptomele de ochi uscat, împiedică deshidratarea lentilelor şi ajută la diminuarea efectului de fricţiune dintre lentila de contact încărcată cu depuneri şi pleoape sau suprafaţa corneei.

Soluţia ReNu® MultiPlus de la Bausch & Lomb este o soluţie multifuncţională

pentru întreţinerea lentilelor de contact moi, inclusiv cele din silicon-hidrogel. După

purtare, pentru o dezinfectare eficientă lentilele trebuie păstrate în această soluţie

minim 4 ore sau peste noapte înainte de a fi repuse pe ochi.

ReNu MultiPlus® Lubricating and Rewetting Drops sunt picături oculare

lubrifiante cu rol de a hidrata lentilele şi a împiedica formarea depunerilor, pentru un

confort susţinut la purtare. Sunt recomandate pentru orice tip de lentile de contact

moi, inclusiv cele din silicon-hidrogel.

La final trebuie reţinut faptul ca o soluţie de întreţinere, fie ea şi multifuncţională,

nu poate înlocui indicaţiile şi recomandările unui specialist oftalmolog cu privire la întreţinerea lentilelor, modul de purtare şi înlocuire al acestora.

Autor: dr. Ionuţ Costache, consultant profesional Bausch & Lomb Vision Care

www.bausch.ro

www.thinkeyegiene.com

1 Jason J. Nichols, OD, MPH, PhD, FAAO; Contact Lenses 2008; Contact Lens Spectrum; January 2009

2 2009 Research Results, Project FishEye; ReFocus Summary, Influence Points from CBS and ReFocus

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha