None

Sindromul de mobbing(Trauma psihica la locul de munca)

Sindromul de mobbing (trauma psihică la locul de muncă)

         Expresia vine de la cuvântul englezesc mob, care se poate traduce aproximativ prin “pleb”, “gloată”, “adunătură mojică”.

         Mobbing înseamnă deci a se purta cu cineva mojicește, a se năpusti asupra cuiva, a persecuta sistematic. În prezent acest concept desemnează conflicte sau confruntări obișnuite la locul de muncă, care pot avea, în funcție de vulnerabilitatea persoanei, potențial traumatic cu consecințe psihice grave.

          În cadrul factorilor situaționali obiectivi joacă un rol durata în timp, gradul de dificultate și frecvența evenimentelor, condiții determinante, felul în care este afectat și tipul relației dintre victimă și făptaș. Legat de durată ar trebui minimum 6 luni să se vorbească despre mobbing.

          Alături de atacurile verbale și de îngrădirea mijloacelor de comunicare, aici sunt cuprinse și atacuri asupra relațiilor sociale, asupra imaginii în societate, a calității profesionale și de viață a victimei sau a bunei stări de sănătate a acesteia. Se vorbeste în cadrul fenomenului de mobbing despre conceptul de afronturi, atacuri și teroare psihică la locul de muncă.

         Se produce o traumatizare cumulativă ,datorită intenției de a provoca suferința în cadrul unei situații relaționale.

         Printre factorii subiectivi care dezvoltă trauma se află “contractul psihologic de muncă”, la a cărui dezamăgire ( angajatul sau angajatorul) reacționează cu amărăciune sau ostilitate iar victima  este determinată de vulnerabilitatea proprie, respectul de sine, frica “zilei de mâine”.

         La apariția sindromului de mobbing apare fenomenul de “teroare în gândire”( gânduri numai despre experiența traumatizantă și supărările suferite).

         Sindromul cuprinde tulburări psihice și psihosomatice: depresie, irascibilitate, agresivitate, frică, nesiguranță, lipsă de chef, insomnie, tulburări de concentrare, cefalee, dureri de spate sau cervical, tulburări gastrointestinale.

         Un aspect important este riscul suicidal ridicat.

         Împotriva fenomenului de mobbing trebuie să se intervină cât mai devreme posibil, chiar în timpul dezvoltării situației traumatice.

         Pe lângă soluționarea conflictului se recomandă reintegrarea celui afectat și măsuri de prevenție a revenirii situației traumatizante.

         Până la rezolvarea  socio-profesionala a situației, pacientul trebuie tratat medicamentos în funcție de simptomatologie și gravitatea sindromului și psihoterapeutic cognitiv-comportamental pentru o mai bună adaptare și soluționare personală a relațiilor cu ceilalți.

Comentarii


minime

http://mobbingsoft.wordpress.com/

Oct. 4, 2011, 7:35 p.m.
1
0

Apostol Adrian

In unele locuri de munca se intampla lucruri destul de grave ,,,, de exemplu eu mi am dat demisia acum doua luni de la Neste Automotive din cauza sefului de atelier care se numeste Hanga Ionel si care ne hartuia verbal pe toti angajatii din subordinea sa , si asta mai bine de un an de zile pana cand eu nu am mai suportat amenintarile ,,,,, Colegii mei inca suporta ce s e intampla acolo si nu au curajul sa vb pt a nu si pierde serviciul ! Seful mai sus amintit , abuzand de functia pe care o are ne alinta in felul urmator ,, futu va in gura sa va fut de curve , daca nu faceti ce va spun eu , va iau libertatea ! ,,,, bulangiilor ,,,daca nu stati peste program sa munciti va dau afara pe toti si aduc eu alti oameni ,,,,Ajunsesem sa dam cate 20 de lei pt ca era ziua fiului lui de nastere ,ca sa ne lase in pace , dar asta nu s a intamplat ,,,, I si trimitea trepadusii si lingaii sa ne caute prin vestiar si prin lucrurile personale , dar nu ne spuneau niciodata ce cauta ,,,,,desi la 17:30 terminam programul de lucru , el venea si ne dadea de lucru la 17 :25 , spunand ca maine dimineata pleaca lucrarea si daca nu e gata ne da afara ca nu suntem competenti , astfel obligandu ne sa ramanem peste program , iar daca o faceam si terminam lucrarea la timp ii cauta nod in papura sa zica ca nu a iesit bine si o sa ne opreasca din salariu pt a face din nou ,,,,,,,Nu eram lasati sa vb nici intre noi asta sa inteleg ca era o masura ca sa nu punem la cale vre o evadare din puscaria comunista in care lucram ,,,,,etc etc etc ,,,,,Acesti oameni nu au Dumnezeu ! Dumnezeul lor sunt banii !!! Am anuntat directorul Ford ce se intampla acolo cand mi am dat demisia , dar acel om inca lucreaza acolo si abuzeaza in continuare de oameni dar acestora le e frica sa vorbeasca !!!

July 17, 2016, 9:48 p.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha