None

Apiterapia in endocrinologie

Apiterapia îşi dovedeşte utilitatea şi eficacitatea mai ales în endocrinologia infantilă. Un superaliment cum este, de exemplu, păstura a permis obţinerea unor rezultate bune care s-au concretizat mai ales prin luarea în greutate, ameliorarea somnului şi a apetitului diabeticilor, a hipertiroidienilor, a celor cu guşă sau suferinzi de o hiperplazie congenitală a glandelor suprarenale. Trebuie să amintim că hiperplazia este o creştere anormală a volumului unui ţesut sau a unui organ, creştere ce însoţită de o funcţie anormală, tradusă fie prin exces fie prin insuficienţă.

O serie de răspunsuri particulare pot fi oferite de produsele stupului în probleme ale tiroidei, ale diabetului sau afecţiunilor de metabolism.

Tiroida

Frecvenţa unei afecţiuni tiroidiene foarte bine cunoscută sub denumirea de guşă (creşterea anormală a volumului tiroidei cuplată cu o insuficienţă funcţională) pune, în anumite regiuni ale planetei, o adevărată problemă de sănătate publică, devenind endemică. Vindecarea acestei boli este lentă şi recidivele sunt destul de frecvente. Terapia tiroiditei autoimune, una dintre maladiile care pot fi răspunzătoare de apariţia guşii, reprezintă ea însăşi una dintre problemele cele mai importante ale endocrinologiei. Multă vreme, endocrinologii au fost dezarmaţi în faţa capriciilor şi rezistenţei, uneori foarte puternice, a tiroidei faţă de mijloacele terapeutice tradiţionale.

Prin propolis, apiterapia propune o serie de soluţii alternative medicinei convenţionale. Studiile au arătat cu claritate că, datorită proprietăţilor sale imunomodulatoare, propolisul poate oferi rezultate pozitive în tratamentul tiroiditei autoimune la om şi conduce la un important număr de vindecări la subiecţii suferinzi de guşă. În cele două cazuri, el contribuie la scurtarea duratei de tratament.

Adăugarea de polen sau de păstură în dieta persoanelor suferinde de o afecţiune tiroidiană (din cauza lipsei de iod) este de asemenea recomandată, pentru că polenul şi derivatul său natural conţin acest element foarte important din punct de vedere terapeutic. Este vorba de fapt de triada iod-tirozină-metionină din compoziţia polenului (şi deci şi a păsturii) care controlează buna funcţionare a glandei tiroide.

Tulburări neuro-endocrino-metabolice, spasmofilie

Spasmofilia este maladia neuro-endocrino-metabolică cea mai răspândită. Ea este caracterizată prin apariţia unor crize de spasme musculare identice sau diferite ca localizare, intensitate sau durată. Aceasta antrenează o stare specială de rău spasmofilic sau tetanie, de hipersensibilitate şi labilitate funcţională generală şi locală, care apare cel mai frecvent în situaţii de stres.

Rezultatele unui studiu efectuat în ţara noastră pe un număr de 100 d paciente cu spasmofilie (sau tetanie cronică latentă) au sugerat că tratamentele apiterapice (care au la bază preparate pe bază de polen, propolis, lăptişor de matcă şi miere) ar putea favoriza o mai bună adaptabilitate şi ar putea contribui la reglarea tonusului muscular. De fapt, autorii au obţinut 15% rezultate pozitive (vindecare sau ameliorare) după 30 de zile de tratament. La asocierea apiterapiei cu tratamentul farmacologic clasic se pot îmbunătăţi efectele acestuia până la 61% din cazuri.

Desigur, acţiunea apiterapiei este mai lentă, mai blândă, dar mai durabilă decât cea a terapiei clasice. Acest aspect se datorează acţiunilor farmacodinamice stimulante ale substanţelor existente în compoziţia eterogenă complexă a produselor stupului. Se poate spune, de asemenea, că apiterapia asociată cu chimioterapia îmbunătăţeşte efectele celei din urmă cu aproximativ 60%, şi aceasta mai ales datorită aportului de calciu şi magneziu. În cazul particular al lăptişorului de matcă, acesta are un rol special şi asupra sistemului nervos (prin grupul vitaminelor B din compoziţia sa, precum şi prin acţiunea de neurotransmiţător a acetilcolinei). Acţiunea propolisului, determinată de prezenţa flavonoizilor, este de creştere a permeabilităţii tisulare, deci de stimulare a absorbţiei compuşilor activi la nivel tisular.

Dr. Biochimist Crisitna Mateescu, CS II Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură

 

2

 

Comentarii


manolache elena

cum se administreaza polenul[pastura] in tiroidita hashimoto?multumesc

Oct. 6, 2015, 3:26 a.m.
6
1

Berindan Mihaela

cum se administreeaza polenul si pastura in tiroida hashimoto si ce produs ne recomandati?

June 7, 2016, 8:06 a.m.
1
0

Chili daniela

Buna ziua va rog o formula ptr hipotiroidie autoimună compusă din produse apicole . Multumesc

July 23, 2017, 7:27 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha