15
None

Obezitatea maternă – o posibilă condamnare pentru copii

Se acumulează un volum de literatură de specialitate tot mai mare cu privire la pericolele care le presupune o greutate prea mare la debutul sarcinii, pentru viitorul copil.

Riscul de obezitate al viitorului copilaş este din start crescut, vorbindu-se despre o programare genetică precoce („early programing"), care presupune modificări în expresia genelor şi receptorilor cu consecinţe în alterări metabolice şi hormonale.

Pe lângă greutatea maternă crescută înainte de sarcină, alţi factori de risc pentru apariţia obezitaţii în copilărie sunt: fumatul în timpul sarcinii, greutate crescută la naştere (>4kg), acumulare rapidă în greutate în primul an de viată, diversificarea rapidă a alimentaţiei. Alăptarea are un efect protector moderat.

Un studiu prezentat la a 33-a întâlnire a Societăţii de Medicină Materno-Fetala, din februarie 2013, la San Francisco, pune problema unor anomalii la nivelul creierului, decelate prin analiza lichidului amniotic, în sarcinile cu obezitate. Aceste descoperiri sunt consistente cu concluziile altor studii observaţionale care au găsit o asociere între obezitatea maternă şi apariţia unor probleme ca autismul sau deficitul de atenţie asociat cu hiperactivitate (ADHD).

Un alt lucru ingrijorător la copiii proveniţi din sarcini cu obezitate este îngroşarea pereţilor arteriali încă de la naştere. Acest lucru este considerat un semn de ateroscleroză timpurie şi este independent de greutatea la naştere (alt cunoscut factor de risc pentru boala cardio-vasculară sau pentru accidentul vascular cerebral).

Indicele de masă corporală al mamei înainte de sarcină se corelează pozitiv semnificativ cu valori mai mari ale indicelui de masă corporală al copilului, ale taliei (circumferinţa abdominală), ale tensiunii arteriale, insulinei, trigliceridelor şi cu un nivel mai mic al HDL colesterol (colesterol protector), toate acestea, însemnând un risc cardio-vascular mai mare pentru copil. De asemenea, acumularea prea mare în greutate pe parcursul sarcinii (pe lângă riscurile care le presupune pentru mamă), determină creşterea adipozităţii (grăsimii) fătului.

Ghidurile Institutului de Medicină din Statele Unite sugerează că femeile cu greutate normală ar trebui să castige pe parcursul sarcinii între 12-17kg, cele cu suprapondere între 7.5-12kg, iar cele cu obezitate între 5-9kg.

O sarcină cu obezitate se asociază frecvent cu hipertensiune arterială, diabet gestational, preeclampsie, eclampsie, complicaţii în timpul travaliului, secţiune cezariană, malformaţii congenitale.

În lumina acestor noi descoperiri şi atenţionări, devine deosebit de importantă alimentaţia mamei în timpul sarcinii. Sarcina nu este un "cec in alb" din punct de vedere alimentar, adică viitoarei mamici nu ii este îngaduit să mănânce orice, oricât şi oricând doar pentru că este însărcinată. Este un moment foarte bun pentru a deprinde obiceiuri alimentare corecte, pentru a învaţă să mâncăm sănatos.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha