47
None

Scapă de ochelari cu ajutorul laserului!

Cea mai modernă metodă de a scăpa de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă cu ajutorul laserului.

Operaţia constă în corectarea dioptriilor, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode sunt: miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Corecţia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a citi de aproape) nu a luat încă o mare amploare şi chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, corecţia nu este permanentă, adică dioptriile revin şi nu se „scapă de ochelari" pentru totdeauna. Miopia de până la -7, -8 dioptrii se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasek, Prk, Lasik, Femtolasik). Hipermetropia şi astigmatismele de până la 3 dioptrii se pot corecta deasemenea cu ajutorul laserului cu excimeri. În cazul în care dioptriile sunt prea mari şi nu se pot corecta cu laser iar pacientul îşi doreste să "scape de ochelari", avem la îndemână alte tehnici moderne de reducere a acestora. Una dintre metodele ultramoderne de reducere a dioptriilor extreme constă în implantarea de cristalin artificial, multifocal, personalizat. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. Pentru a beneficia de oricare din aceste operaţii trebuie ca vârsta pacientului să fie de peste 18 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor). Operaţia se adresează celor care îşi doresc să scape de ochelari sau lentile de contact. Pacienţii nu trebuie să aibă afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii, etc.). Persoanele care poartă lentile de contact, vor întrerupe purtarea lor cu minim 5-7 zile înainte de consult, măsurători şi operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeană, pahimetrie, examen de câmp vizual). Operaţia se realizează fără internare, fără durere, cu anestezie topică (picături). Atentie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari. Tipuri de operaţie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) şi LASEK (Laser assisted subepithelial keratectomy) – Tehnicile sunt asemănătoare, nu necesită tăierea corneei şi se bazează pe fotoablaţia (polisarea) ţesutului corneean în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de câteva zeci de secunde. Aceste două metode (LASEK şi PRK) sunt considerate cele mai sigure. Complicaţiile ce pot apărea sunt rare, cu o incidenţă de sub 1 % şi pot consta în: vindecare lentă a epiteliului corneean, "haze" (ceaţa) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive.

FemtoLASIK (laser in situ keratomileusis) şi LASIK – Tehnicile constau în efectuarea unui flap (capac) din partea anterioară a corneei prin tăierea acesteia în grosime cu ajutorul femtolaserului sau a microkeratomului cu lama, se execută fotoablaţia (polisarea), apoi grefonul (capacul) se repune la loc. Aceste tehnici prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK. Complicaţiile pot fi grave şi permanente: amputări sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratită lamelară difuză, vindecări vicioase, etc. Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale acestei tehnici este că odată tăiată, practic corneea nu se mai vindecă niciodată.

După operaţia Lasek sau PRK, în primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere care de obicei cedează la administrarea de antialgice. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 5-7 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic (cu picături) cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc. În prima lună pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv. În cazul tuturor tehnicilor, infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient. Postoperator, controalele obligatorii se fac la 24 ore şi la 7 zile, apoi în funcţie de caz şi nevoi, la 30 zile sau la 3 luni. Recuperarea totală, postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni. Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă. În concluzie, operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de către pacient, iar vindecarea este rapidă.

Comentarii


Alina Reghian

Buna ziua.\r\n\r\nAm 35 de ani si miopie -8 ochiul stang, -7.5 ochiul drept, port lentile de contact. Miopia s-a declansat la 7 ani, in prezent e stabila de cativa ani.\r\nAs dori sa scap de miopie prin operatie laser.\r\nImi puteti spune, va rog, care ar fi costul total pe care il implica operatia ? Exista necesitatea de a nu mai purta lentile de contact 1-2 saptamani inainte de operatie ?\r\nVa multumesc.

Aug. 9, 2013, 12:06 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua Alina, este necesara pauza de lentile de contact cu 2 saptamani inainte de consultatie si operatie. Costul total este: consult: 100 lei, investigatii 350 lei si operatia 2100 lei/ochi. Pentru detalii ma puteti contacta pe clinica@amaoptimex.ro

Aug. 14, 2013, 11:26 a.m.
0
0

nicolae

Buna ziua, d-le doctor am 19 ani, in februarie o sa implinesc 20 si am astigmatism hipermetropic la OS+5,75 si cyl 1,75 si as vrea sa stiu daca pot sa fac si eu operatie cu laser pt ca vreau sa dau la scoala de jandarmi si am dioptria prea mare la ochiul stang va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns,sau implant de cristalin dar nu cred ca ma vor accepta asa.Va multumesc.

Oct. 26, 2013, 9:58 a.m.
0
0

Necoara Valentin

Buna ziua,d-le doctor.... as dori sa d-au la scoala de jandarmi,si nu ma incadrez in limitele lor,am os +5,75 si od +6.25,dignosticul nu pot sa ma pronunt...se poate face operatie cu laser,macar sa-mi reduca dioptria la mai putin de 5? ca sa fiu apt dIn punct de vedere medical- astept un raspuns daca doriti, ca dupa ce primesc ok-ul sa-mi fac o programare si sa vin la BUCURESTI ,eu locuind in jud Vrancea.va multumesc!

May 28, 2014, 7:05 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna dimineata d-le Necoara Valentin, putem reduce cu laser 3 dioptrii. Pentru mai multe detalii ma puteti contacta la andrei@amaoptimex.ro

May 29, 2014, 8 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna dimineata, d-le Nicolae, cu implant de cristalin nu cred ca va vor accepta. Cu laser se pot reduce in jur de 3 dioptrii. Pentru mai multe detalii ma puteti contacta la andrei@amaoptimex.ro

May 29, 2014, 8:02 a.m.
0
0

mihaela

Buna dimineata, baiatul meu are 20 ani si are la ochiul drept +3,50 iar la stangul +4,25 , se poate opera pentru a reveni la normal ? Ar vrea sa dea la Scoala de Jandarmi si nu se incadreaza in acei parametrii. Ce se poate face si cat ar costa o operatie ? Ce riscuri pot aparea dupa operatie ? Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Oct. 31, 2014, 1:45 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna dimineata, se poate face o operatie pentru reducerea dioptriilor cu laserul VisuMax, tehnica FemtoLasik. Pretul operatiei este de 4500 lei/ ochi. Toate detaliile le gasiti la www.scapadeochelari.ro

Oct. 31, 2014, 9:09 a.m.
0
0

catalin

buna ziua dl doctor . dupa operatia femtolasik la controlul de sase saptamani dioptriile erau de +0.75 cyl-2.75 astea vor fi dioptriile finale sau vor mai scadea? (inainte de operatie avea +2.5cu cyl de -4,75,avea acuitate vizuala de 1 cu lentila rgp,acumla controlul de 6 sapt avea doar 0.4) ce parare cyl de -2.75 va mai scadea in urmatoarea perioada?

Nov. 2, 2014, 2:37 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha