None

Cititorii noştri sunt mai sănătoşi!

Putem fi oare mai liniştiţi în zilele sărbătorilor de Paşti, ştiind că vestitele programe naţionale de sănătate au acum un cadru legislativ şi de finanţare (aşa cum au anunţat recent Ministerul şi Casa)?

Poate că da, pentru că este vorba de programe de prevenire, supraveghere şi control al unor boli grave şi de maxim impact, care vizează aproape toate părţile corpului uman, deci programe „cap-coadă". Tot ce este omeneşte posibil în ceea ce priveşte asistenţa medicală va fi realizat prin intermediul acestor programe. Vorbim în primul rând de campanii de conştientizare a riscului de îmbolnăvire, campanii de vaccinare etc, în care dacă oamenii vor crede şi le vor urma cu stricteţe vor avea mai puţin de suferit. Până să acţioneze partea a doua a acestor programe, care se referă la tratamente în caz de îmbolnăvire, ar trebui, în primul rând, să fie cât mai eficiente campaniile de prevenţie. În fond, este mai bine să preîntâmpini o boală decât să o tratezi. Un rău odată făcut e mai greu de reparat. Şi, la fel, un bolovan este uşor de aruncat în fântână dar mai greu de scos. Acesta este un mod înţelept de a privi chestiunea dar vom păstra oare acest mod de a gândi pe durata sărbatorilor, care anul acesta fac punte între ele, ca să fie mai mult timp de petreceri? Deja s-a creat teren propice pentru excese culinare şi bahice, mă indoiesc că aceste zile vor fi pentru odihnă. Cuvinte precum cumpătare şi moderaţie sunt pe buzele noastre doar înainte şi după momentele festive respective, nu şi în timpul petrecerii.

Sărbătoririle Paştelui (la fel ca şi Crăciunul şi altele câteva în cursul anului) sunt frumoase dar constituie şi un moment de grea încercare pentru sănătate, în care omul, luat de iureşul evenimentelor, uită de programele naţionale de sănătate. De aceea, acum, în Săptămâna Mare, avem obligaţia de a face puţină propagandă pentru un consum echilibrat, reţinut, ştiinţific cum se spunea înainte, pentru a trece cu bine, dragă cititorule, de perioada de Post, de zilele de 1 Mai şi de sărbătorile Paştelui.

Redacţia revistei Săptămâna Medicală urează tuturor cititorilor noştri (mai sănătoşi decât ai altor reviste),

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha