30
None

Evită problemele cauzate de indigestie!

Se apropie Sărbătorile de Paşte, o perioadă în care excesele de ordin alimentar sunt frecvente, aducând cu ele o multitudine de probleme, printre care şi cele cauzate de indigestie. Cazurile pot varia de la cele uşoare, ce cauzează doar un uşor disconfort, până la cazuri mai grave, ce pot necesita internarea.

Indigestia, denumită și dispepsie, se manifestă de regulă prin senzații de disconfort în partea superioară a abdomenului, însoțite de balonare, arsuri și greață. Adesea cazurile de indigestie din perioada Săbătorilor sunt cauzate de consumul excesiv de alimente cu un conținut ridicat de grăsimi sau foarte condimentate, consumul de alcool sau ingerarea prea rapidă a alimentelor. De cele mai multe ori problemele nu sunt grave și pot fi remediate cu ajutorul medicației specifice, însă în cazul în care neplăcerile persistă mai mult de două săptămâni sau simptomele sunt severe este recomandat un consult medical.

Cum să evităm indigestia?

Indigestia poate fi destul de ușor prevenită urmând câteva sfaturi care îți vor permite să te bucuri de masa de Sărbători fără a suferi apoi efecte nedorite. Moderația este cuvântul de bază însă este important să fim atenți și la tipul de alimente asociate.

1.Mănâncă porții mai mici, mai des. Poți gusta din cozonac, ouă umplute sau miel, însă încearcă să nu exagerezi. Evită ingerarea unor cantități mari în cadrul aceleiași mese.

2.Printre cele mai periculoase sunt mâncărurile foarte grase și cele condimentate în exces (din păcate o mare parte a bucatelor tradiționale se încadrează în această categorie). Dacă nu le poți evita în totalitate, încearcă să le asociezi cu verdețuri și legume, pentru a ușura digestia. Nu strică să fii atent nici în momentul în care prepari produsele. Poți folosi spre exemplu smântână cu un conținut mai redus de grăsimi și iaurt în loc de margarină.

3.Nu consuma băuturi în timpul mesei (este recomandat ca și după masă să aștepți o jumătate de oră). După aceea este recomandat consumul de lichide, în special cel de apă.

4.Nu fuma înainte să mănânci și încearcă să eviți stresul.

5.Încearcă să nu te culci sau să te așezi pe orizontală imediat după masă. Fă o mică plimbare sau puțină mișcare lejeră pentru a favoriza digestia.

În cazul în care nu ai ținut seama de sfaturile de mai sus sau indigestia a apărut oricum, poți apela atât la o serie de medicamente specifice, precum și la câteva remedii naturale.

Ceaiul de mentă și cel de mușețel este perfect pentru a calma multe dintre efectele indigestiei. Lasă un pliculeț la infuzat pentru o perioadă mai îndelungată, cca 10 minute și consumă apoi ceaiul cât mai relaxat.

Ghimbirul și sucul de ghimbir, asociat cu miere, este perfect după o masă grea. Strugurii sunt un alt fruct care elimină indigestia și senzația de iritație a stomacului.

Amestecă o lingură de bicarbonat într-un pahar mare cu apă și consumă lichidul. Te vei simți mai bine. Un efect excelent l-a demonstrat și extractul de frunză de anghinare.

Sucul de ananas conține o substanță numită bromelină care atenuează și previne indigestia. Un pahar mic consumat înainte de masă poate face minuni. Acesta are și o multitudine de alte efecte benefice, fiind un puternic antioxidant și un stimulator al circulației sanguine

Pentru mai multe detalii, în special în ceea ce privește tratamentele clasice, puteți cere sfatul farmacistului.

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha