47
None

O schemă de alimentaţie pentru celulele oculare

Ochiul este cel mai miraculos organ al nostru şi este zilnic suprasolicitat: orele lungi în faţa calculatorului sau a televizorului şi condusul de noapte sunt deosebit de solicitante.

Pentru menţinerea capacităţii vizuale este foarte importantă alimentaţia dar şi alţi factori, printre care şi aportul de anumite substanţe nutritive.

Vitaminele, microelementele şi extractele secundare din plante nu pot fi produse de către organism, de aceea trebuiesc aportate regulat din alimentaţie. În cazul unei alimentaţii neechilibrate, aportul alimentelor care neutralizează radicalii liberi, sau a celor care hrănesc cornea cu substanţe necesare şi sprijină vascularizaţia ochiului, nu se face în mod optim. Alimentaţia celulelor oculare este de asemenea dependentă de o alimentaţie echilibrată.

O alimentaţie vizuală „conştientă" este recomandată în special la vârste înaintate cât şi în următoarele situaţii:

- Solicitări intense ale vederii (lucrul la calculator, vizionare frecventă TV, condusul pe timp de noapte)

- Aerul uscat

- Fumatul

- Tensiunea arterială crescută

- Diabet

- Radiaţiile solare puternice

De aceea recomandăm un aport de suplimenţi alimentari care să conţină substanţe nutritive care au acţiune sinergică pentru menţinerea sănătăţii oculare, precum: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina E în combinaţie cu Zinc, Zeaxantină şi Luteină.

Luteina si zeaxantina

 Aceste substanţe nutritive apar în special în alimentele vegetale (de exemplu legume verzi - broccoli, spanac, varză), este vorba despre carotenoizi vegetali, care fac parte din grupa substanţelor vegetale secundare. Un aport suficient poate sprijini ochiul şi funcţia vizuală.

Aşa numita maculă sau „pata galbenă" conţine o cantitate mare de luteină şi zeaxantină. „Pata galbenă" se găseşte pe retină şi este importantă pentru acuitatea vizuală la citit, recunoaşterea detaliilor fine şi a diferenţelor de culoare.

Luteina şi zeaxantina sunt necesare pentru a proteja acest segment al ochiului de razele UV, împreună cu alte substanţe nutritive luteina şi zeaxantina pot apăra retina de influenţa altor factori negativi.

Chiar dacă mecanismele asimilării nu sunt clare, este cunoscut faptul că luteina si zeaxantina exercită funcţii biologice specifice. Acestea pot fi filtrarea razelor solare dăunătoare, sau neutralizarea  razelor ultraviolete dăunătoare ca şi antioxidanţi, acţionănd ca un fel de ochelari „interni".

 Vitaminele C si E

 Îşi aduc  aportul la protejarea ochiului faţă de efectele dăunătoare ale razelor soarelui. Ca elemente importante ale sistemelor de protecţie a celulei, acestea sunt importante şi pentru menţinerea funcţionalităţii cristalinului.

Vitaminele sunt  ajutate de microelementul zinc şi de substanţele vegetale luteină şi zeaxantină.

Zincul, ca parte componentă a enzimelor, favorizează folosirea vitaminei A în procesul vederii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha