None

Fa-ti plinul de vitamine pentru iarna!

Frigul iernii aduce cu el şi bolile sâcâitoare - guturaiul şi mult temuta gripă. Nu putem să stăm inofensivi, prima grijă constând în completarea "depozitului" cu vitamine pentru anotimpul alb. Vitamina C , "regina" vitaminelor, cu rol antiinfecţios, tonifiant, o putem administra preventiv. Inclusă în dieta cotidiană, vitamina C (acidul ascorbic sau vitamina antiscorbutică) poate să combată virusurile şi bacteriile, să mărească rezistenţa la oboseală şi efort. Consumarea unor preparate bogate în pătrunjel (ciorbă, tocană, salate de legume) sau compoturi de fructe cu scorţişoară şi mentă, în mod cert va ţine departe de noi orice virus. Trebuie să ţinem seama însă că Vitamina C este sensibilă şi, prin prepararea termică, îşi pierde valoarea nutritivă. Nutriţioniştii consideră că, pentru combaterea sindromului gripal comun trebuie să consumăm zilnic 2 g de vitamina C. Aceasta se mai găseşte din belşug în formă naturală în: măceşe, ardei, hrean, cartofi, conopidă, tomate, măcriş, coacăze negre, kiwi, castane comestibile, citrice, miere, păpădie, nap, varză, mărar, spanac. Produsele de origine animală, cerealele, produsele zaharoase sunt lipsite de vitamina C. Singura sursă naturală este constituită de legumele şi fructele proaspete. Consumul regulat de vitamina C este recomandat pentru lupta împotriva infecţiilor frecvente din această perioadă, dar nu este o soluţie. Absorbţia masivă de vitamina C sub formă medicamentoasă nu s-a demonstrat a fi o manieră eficace în lupta împotriva răcelilor din sezonul rece. Consumul de vitamina C în cantităţi mari nu va ajuta la evitarea răcelilor şi nici nu le va vindeca, ci poate doar să atenueze simptomele răcelii şi să reducă durata bolii.

Dozele mari de vitamina C pot, pe termen lung şi la persoanele sensibile, să producă calculi renali. Pe de altă parte, pot produce numeroase efecte clinice neplăcute (diaree, crampe abdominale, greaţă). Şi, dimpotrivă, studiile arată că mai mult de 500 mg de vitamina C pe zi nu mai acţionează ca un antioxidant, ci ca un prooxidant, favorizând efectele radicalilor liberi!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha