None

Asigurarea confortului pacientului la medic

În ultimele decenii, lumea medicală a fost dominată de dorinţa descoperirii de noi tehnici şi aparate cu ajutorul cărora să se poată diagnostica, trata şi preveni orice afecţiune, dar uneori se uită că tot acest efort este pentru oameni. De aceea, consider că trebuie reamintită importanţa confortului pacientului pus în faţa doctorului şi a bolii.

Toţi pacienţii sunt diferiţi în funcţie de vârstă, pregătire, mediul social, nivelul material, iar personalul medical trebuie să-i trateze ca atare.

Pacienţii tineri sunt receptivi la toate informaţiile medicale, dar sunt rezervaţi la administrarea de medicamente. În acest caz este necesar să li se explice, clar şi cu multă răbdare, importanţa tratamentului (medicamentos sau chirurgical).

Pacienţii vârstnici sunt mai puţin interesaţi de diagnosticul propriu-zis sau de descrierea medicală a afecţiunii, dar doresc multe detalii despre evoluţia bolii şi posibilităţile de vindecare sau ameliorare.

Pacienţii din mediul urban sunt atraşi de o clinică cu dotare modernă, cu cabinete care oferă confort şi de un personal medical cu înaltă ţinută profesională şi morală.

Pacienţii din mediul rural vin cu multă încredere, sunt receptivi, cooperanţi şi doresc să fie trataţi cu atenţie, bunăvoinţă, fără durere şi cu rezultate bune.

Indiferent de categoria din care fac parte, toţi pacienţii noştri sunt trataţi cu acelaşi respect şi răbdare. Pentru fiecare în parte găsim modalitatea de a-l face să se simtă confortabil şi relaxat pe parcursul vizitei, iar la plecare să fie lămurit asupra diagnosticului şi tratamentului care trebuie urmat.

Bolile sunt diferite din punctul de vedere al gravităţii, evoluţiei şi tratării lor.

În oftalmologie, ca şi în celelalte specialităţi, există boli grave cu evoluţie rapidă sau cu  prognostic nefavorabil care, în timp, pot duce la pierderea totală şi ireversibilă a vederii (glaucom) sau la degradarea calităţii ei (degenerescenţă maculară legată de vârstă, retinopatie diabetică). În aceste situaţii, pacientul trebuie informat, cu multă răbdare, despre boală şi evoluţia ei, încurajat să urmeze recomandările medicale şi trebuie creat un mediu de siguranţă şi încredere.

Boli cu prognostic bun, dar cu simptomatologie neplăcută pentru pacient, sunt abordate în egală măsură cu multă seriozitate, pentru confortul pacientului. De exemplu, conjunctivitele evoluează cu o simptomatologie foarte agresivă (dureri oculare, usturimi, lăcrimare abundentă, fotofobie, prurit). Ştim că, tratate corespunzător, acestea nu lasă sechele, dar pacientul este speriat de aspect, de simptome şi de posibilitatea pierderii sau diminuării vederii. De aceea, este la fel de important ca el să fie informat despre ce afecţiune este vorba şi cum trebuie tratată.

Viciile de refracţie (hipermetropii, miopii, astigmatism) şi „defectele de aspect” (strabism, ptoze) sunt complexante şi supărătoare şi, de aceea, trebuie să li se acorde o atenţie deosebită. Pacienţii vin cu un bagaj mare de întrebări la care trebuie să primească răspunsuri clare; lor ne străduim să le oferim confort şi încredere prin descrieri şi explicaţii detaliate legate de diagnostic şi soluţiile medicale. Rezultatele sunt, de regulă, spectaculoase, la final pacienţii fiind plăcut surprinşi..

Echipamentele de ultimă oră asigură atât posibilitatea de diagnosticare precoce şi precisă, cât şi confortul pacientului, care este investigat într-un timp foarte scurt şi fără durere.

Personalul medical are datoria de a explica clar şi concis în ce constă investigaţia, cum trebuie executată corect, să-i înlăture pacientului orice teamă de durere pe parcursul examinării şi să supravegheze desfăşurarea investigaţiei.

În concluzie, trebuie înţeles faptul că fiecare pacient este diferit în funcţie de mai mulţi factori, iar personalul medical trebuie să-şi modeleze atitudinea în raport cu fiecare pacient astfel încât să reuşească să-l facă să uite că este la doctor.

Aparatura pe care o deţine clinica trebuie folosită în interesul pacientului, pentru un plus de siguranţă şi încredere.

 

 

Dr. Andrei FILIP

Medic specialist oftalmolog

Doctor în ştiinţe medicale

 

As. Med. Carmen Alecu

 

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha