None

Lentile de contact pentru persoanele cu astigmatismCe este astigmatismul?

Astigmatismul reprezintă o afecţiune oftalmologică destul de frecvent întalnită care se poate corecta uşor cu lentile de contact, ochelari sau chiar prin intervenţii chirurgicale.
Astigmatismul este un viciu de refracţie, cauzat în general de forma neregulată a corneei, de anomalii de densitate ale acesteia sau ale cristalinului. Astigmatismul poate apărea singur sau în combinaţie cu miopia sau hipermetropia.
Prescripţia de lentile de contact pentru o persoană cu astigmatism este formată din trei părţi, de exemplu: -2,75D / -1,25D / 180°
Prima parte indică corecţia principală, sferică (miopie), iar părţile doi şi trei arată valoarea cilindrului necesar corecţiei astigmatismului şi localizarea acestuia pe ax.
Uneori astigmatismul mic (cilindru până în 0,50D) poate trece neobservat, în schimb astigmatismul mai mare determină vedere înceţoşată, distorsiuni, astenopie, dureri de cap, oboseală oculară şi necesită corecţie optică.

Care sunt cauzele astigmatismului?

Specialiştii nu au descoperit deocamdată cauzele exacte care determină apariţia astigmatismului. Astigmatismul poate fi ereditar – în această situaţie este prezent încă de la naştere, sau poate fi dobândit ca urmare a unei presiuni importante exercitate de către pleoape asupra corneei. Se mai poate datora posturii vicioase, sau poate apărea în urma utilizării prelungite a vederii la locul de muncă (pentru focalizarea detaliilor).
Unii copii se nasc cu astigmatism (astigmatism congenital), însă majoritatea cazurilor apar pe parcursul vieţii. În general, tulburările de vedere au tendinţa de stabilizare (din punct de vedere al dioptriilor) în jurul varstei de 25-30 de ani, odată cu maturizarea întregului organism.

Chiar dacă nu se ştie exact ce determină astigmatismul, există o serie de factori favorizanţi (consideraţi a fi factori de risc) cum ar fi :
- vindecări prin cicatrici ale traumatismelor sau perforaţiilor corneene
- contuzii sau alte traumatisme oculare
- infecţii oculare
- modificări de formă ale corneei, secundare intervenţiilor chirugicale oftalmologice.


Putem corecta astigmatismul cu lentile de contact?


Prescriptorii de astăzi au la îndemână o gamă variată de lentile de contact moi pentru corecţia astigmatismului, deoarece nu s-a descoperit încă acel material biologic universal pentru fabricarea lentilelor. Tocmai de aceea statisticile recente ne arată că există o varietate mare de lentile de contact pentru corecţia astigmatismului (variaţii de parametrii şi design) deoarece fiecare individ are nevoie de o prescripţie personalizată, care să acopere atât nevoia sa de corecţie cât şi cerinţele sale legate de anatomia oculară, stilul de viaţă şi condiţiile de muncă.
Asociaţia Americană de Optometrie estimează că, în lume există peste 77 milioane de purtători de lentile de contact, din care peste 20% poartă lentile de contact torice pentru corecţia astigmatismului, acest număr fiind în continuă creştere. Incidenţa astigmatismului în rândul populaţiei cu nevoi de corecţie a vederii este relativ mare, unul din trei pacienţi având un cilindru de cel puţin 0,75D.


Avantajele lentilelor de contact torice faţă de ochelari:
- flexibilitate şi libertate pentru realizarea oricăror activităţi profesionale (la munca la birou şi la calculator), activităţi sportive sau de timp liber
- lentilele de contact în general îmbunătăţesc funcţia vizuală prin neutralizarea ametropiei şi minimizarea distorsiunilor, în special la pacienţii cu erori refractive mari
- câmpul vizual este lărgit, efectele prismatice sunt reduse sau chiar eliminate
- nu există senzaţie de limitare a vederii periferice comparativ cu lentilele aeriene cilindrice
- nu există senzaţia de ameţeală la schimbarea bruscă a privirii sau la mişcarea bruscă a capului

- siguranţă, sănătate oculară şi libertate de mişcare pentru sportivi

- îmbunătăţesc capacitatea sportivilor de apreciere corectă a distanţei şi a vitezei obiectelor sau a celorlalţi jucători

- oferă un câmp vizual lărgit, nelimitat de braţele ramei
- nu se aburesc şi nu se pătează, precum lentilele de ochelari
- pot fi purtate uşor cu diverşi ochelari de protecţie (de soare, de înot, ski)
- se elimină riscul eventualelor vătămări datorate ruperii ramei sau spargerii lentilelor aeriene

Pentru pacienţii cu astigmatism, lentilele de contact PureVision® Toric sunt alternativa ideală de corecţie, deoarece sunt concepute să se adapteze cât mai bine formei unice a corneei şi să ofere o vedere stabilă în orice situaţie.


Caracteristici principale şi beneficii

Cel mai avansat design toric din lume, pentru persoanele cu astigmatism, care oferă o vedere clară şi stabilă cu fiecare clipit

Fabricate special pentru a asigura timp de 30 de zile şi nopţi o vedere impecabilă şi confort la purtare – astfel încât să fie uşor de înlocuit o dată pe lună

Materialul AerGel™ împiedică depunerile şi asigură o hidratare extraordinară a lentilei, pentru un confort susţinut la purtare

Asigură un flux optim de oxigen pentru ochi albi, sănătoşiLentilele de contact PureVision® Toric pentru corecţia astigmatismului de la Bausch & Lomb satisfac toate cerinţele purtătorilor şi, în plus, acuitatea vizuală este mult îmbunătăţită prin tehnologia avansată a designului asferic ce ajută la reducerea aberaţiilor sferice, rezultând o vedere impecabilă chiar şi în condiţii de lumină difuză.
Indiferent dacă purtătorul doreşte să poarte lentilele doar pe timpul zilei, pe timpul zilei şi ocazional peste noapte sau zi şi noapte până la 30 de zile, lentilele din familia PureVision® reprezintă soluţia ideală pentru confort, stil de viaţă activ şi sănătate oculară.

dr. Ionuţ Costache,

consultant profesional Bausch & Lomb Vision Care

www.bausch.ro, www.purevision.ro

Comentarii


FERMINA CUCU

Am miopie usoara si astigmatism . Ma intereseaza cat costa o pereche de lentile de contact permanente si daca pot fi si colorate. va multumesc

April 19, 2013, 1:46 a.m.
1
1

Redactie

Va rog sa intrati pe urmatorul site www.purevision.ro si la rubrica "contact" sa scrieti direct producatorului sa va dea toate informatiile. Noi suntem administratorul sitului editurii revistei Saptamana Medicala pe care se afla cateva mii de unitati medicale si furnizori de servicii si produse medicale si nu putem decat sa va redirectionam catre sursa.

April 19, 2013, 8:54 a.m.
2
2

Adi

Eu am si miopie si astigmatism. Medicul oftalmolog mi-a prescris lentile de contact de proba numai cu valori pt cillindru, miopia ramand necorectata. \r\nIntrebarea mea e: se corecteaza numai astigmatismul?

May 7, 2016, 4:16 p.m.
0
0

dr.Ionut Costache

Buna ziua! Prescriptia de lentile de contact intra in responsabilitatea medicului oftalmolog care decide daca este necesar sa se corecteze doar astigmatismul sau si miopia. Probabil ca in cazul dumneavoastra miopia reziduala este mica si medicul a decis ca lentila de contact poate sa o neutralizeze.

May 9, 2016, 5:30 p.m.
0
1

Georgiana

Buna ziua! eu am miopie cu astigmatism ( -6.50 la ambii ochi ,iar lentila cilindrica -2.75 la ochiul drept iar la ochiul stang -2.25) si mi.as dori foarte mult lentile de contact,pot sa.mi cumpar fara nicio problema?

Oct. 19, 2016, 4:46 p.m.
3
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha