None

Programe de recuperare medicala si gimnastica prenatalp cu bodzballs sau fisioballs

3562

Articol nr. 91 oct 2009

Kt. Principal Andreea Vescan

Atestat în personal training şi training pilates

Dr. Georgiana Ozana Tache

Medic primar fizioterapie, recuperare medicală

CMU-Maternitatea S. Maria-Băneasa

Centrul de Recuperare Medicala “Medical Care”

www.medicalcare.ro

www.kineto.cmu.ro

021-233 9727, 0723 626 289, 0744 876 026, 0742 147 141

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache


Bodyballs - o metodă nouă de antrenament sau gimnastică, este o formă de mişcare vizionară, asigurând un stil de viaţă nou. Este o provocare pentru cine o practică şi antrenează foarte bine coordonarea mişcărilor şi capacitatea de concentrare asupra mişcării efectuate. Această concepţie se bazează pe un principiu al terapiei prin mişcare, o tehnică de recuperare medicală ce utilizează reflexele kinetice şi capacitatea de coordonare a mişcărilor complexe. Solicitarea în astfel de mişcări este maximă, iar resursele sunt rapid epuizate, vorbind de pacienţii cu deficienţe funcţionale. Pentru restul categoriilor de persoane este o formă de mişcare utilizând mingea, mijloc recreativ de antrenament sistematic, prin care se pot viza creşterea mobilităţii, obţinerea de forţă musculară, coordonarea superioară a mişcărilor în scheme complexe, implicând lanţurile cinematice ale membrelor şi trunchiului, ale capului şi gâtului. De aici, se pot stabili seturi de exerciţii sau mişcări pentru programele de întreţinere funcţională sau de recuperare medicală. Atât practicanţii cât şi antrenorii, kinetoterapeuţi, trebuie să aibă în vedere că exerciţiile sunt specifice, trebuie să fie bine definite, variate şi relaxante, execuţia lor trebuie demonstrată şi bine explicată.

Proprietăţile mingii numită bodyball sau fisioball sunt:

formă rotundă

confecţionată din material elastic

colorată

ocupă spaţiu mic de depozitare

uşor de curăţat, spălat sau dezinfectat

uşor de umflat

un mijloc de divertisment şi relaxare

uşoară.

Aceste mingi sunt utilizate de mulţi ani în gimnastica de recuperare sau kinetoterapia de recuperare medicală. Menţionăm doar programele pentru recuperarea diverselor afecţiuni neurologice din pediatrie. Ulterior, s-a dezvoltat ca formă de antrenament şi gimnastică adresată afecţiunilor coloanei vertebrale şi celor cu de tulburări de echilibru, dar se utilizează şi în cazuri de modificări de statică vertebrală, în exerciţii pilates sau yoga, ca formă de stretching, cu efecte benefice şi în multe afecţiuni, ale spatelui. Pentru a antrena muşchii spatelui se poate aşeza trunchiul, bazinul, tălpile sau coapsele pe minge, iar ea se deformează preluând forma anatomică a corpului, fiind deci un mijloc de antrenament de tip izometric. Metoda se bazează pe succesiunea contracţie-relaxare şi pe faptul că stabilizează segmentele-cheie ale corpului, punând accent pe musculatura profundă a trunchiului. Practicând exerciţii pe minge vom constata repede că trecerea la o altă formă de mişcare pe sol sau din poziţia stând va părea mult mai uşor de efectuat.

Gimnastica prenatală cu folosirea bodyballs devine automat mai interesantă şi, pe lângă meloterapie, culoare şi formă, conduce la relaxare şi încredere în forţele proprii, la înviorare. Ora devine o formă de joacă şi destindere în acelaşi timp.

Forma rotundă şi moliciunea mingii dau viitoarelor mame senzaţie de confort şi relaxare fiind foarte utilă în perioada de dinaintea naşterii, în variate exerciţii.

Antrenamentul cu utilizarea mingii conţine exerciţii de tonifiere a braţelor şi pieptului, iar mingea se poate folosi şi ca plan de şedere sau sprijin.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha