None

Tratamentul kinetic dupa operatia de ligament incrucisat anterior

     Un rol important în biomecanica genunchiului îl joacă LIA (ligamentul încrucişat anterior). Acesta preia 85% din forţa care translatează anterior tibia, împiedicând alunecarea acesteia anterior, în raport cu femurul, limitând hiperextensia.

     Din totalul traumatismelor de genunchi cele de LIA sunt cele mai frecvente, un exemplu putând fi mişcările şi poziţiile corpului în timpul unei activităţi sportive, momentele în care genunchiul nu poate prelua corect greutatea corpului, încercându-se printr-o mişcare reflexă reechilibrarea (de cele mai multe ori in urma unor sărituri). Sporturile în care sunt cel mai des întâlnite astfel de accidente sunt fotbal, schi, volei şi sporturile de contact.

    Ruptura de LIA (ligament încrucişat anterior) este de cele mai multe ori totală, diagnosticul fiind pus de medicul ortoped în urma anamnezei şi analizelor mai detaliate (R.M.N.). La anamneză ne vor interesa: mecanismul de producere a leziunii (brusc sau lent, prin suprasolicitări), prezenţa durerii instalate brusc sau lent, senzaţiile de alunecare la nivelul genunchiului, păstrarea abilităţii articulare specifice sportului practicat, prezenţa inflamaţiei, reducerea mobilităţii articulare, prezenţa în antecedente a altor leziuni la acest nivel. Se vor observa: inflamaţia articulaţiei, crepitaţii şi cracmente la mobilizarea articulaţiei, durere persistentă şi prezenţa mişcării de „sertar” a genunchiului. Există două tipuri de tratament în leziunile de LIA: tratament chirurgical şi tratament kinetic.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL

    Pacientul cu ruptură de LIA poate opta pentru o orteză de genunchi, pe care o va purta pe o perioada nedeterminată, efectuând periodic exerciţii de tonifiere a musculaturii coapsei asociate cu sporturi cum ar fi nataţia şi ciclismul, sau se poate face reconstrucţia ligamentului încrucişat anterior prin intervenţie chirurgicală.

     Operaţia poate surveni la 2 luni de la traumatismul iniţial, timp în care se vor face exerciţii de tonifiere a muşchilor stabilizatori ai articulaţiei genunchiului, ceea ce va ajuta la o mai bună şi rapidă recuperare postoperatorie. Însă intervenţia chirurgicală se poate face şi mai rapid, în cazul sportivilor de performanţă, dacă starea genunchiului va permite acest lucru.

TRATAMENTUL KINETIC

     Obiectivele tratamentului kinetic vor fi: combaterea durerii, refacerea stabilităţii şi mobilităţii articulaţiei, precum şi revenirea cât mai rapidă la activităţile de zi cu zi. Kinetoterapia va debuta la câteva zile după intervenţia chirurgicală, într-un centru specializat de kinetoterapie sau acasă sub supravegherea unui kinetoterapeut, cel puţin în primele 3-4 săptămâni. De obicei, un protocol de recuperare este furnizat de chirurg pentru a ghida recuperarea, în funcţie de procedeul tehnic chirurgical folosit. Recuperarea musculaturii coapsei necesită cel mai mult timp şi se va face treptat, o recuperare musculară putând să dureze până la şase luni.

     În primele săptămâni de kinetoterapie se va pune mai mult accent pe refacerea deficitului de mobilitate la genunchiul operat, prin mobilizări pasive, pasivo-active şi posturări, dar şi pe tonifierea musculaturii coapsei, prin exerciţii izometrice, fără greutate.

     Treptat ,în săptămânile 3-4, în funcţie de condiţia fizică a pacientului se va trece la bicicletă (10-15 minute). Se va trece, în săptămânile ce urmează, la exerciţii de tonifiere prin izometrie, dar folosind greutăţi mici. În săptămânile 14-16 pacientul va încerca alergarea uşoară, fără schimbare de direcţie, urmând ca recuperarea să fie completă în săptămânile 20-24.

Sorin Badea

Kinetoterapeut Clinica Recumed

Comentarii


sergiu

si eu sunt operat de ligament incrucisat anterior si am deja 5 luni jumate si nu pot face genoflexiuni pana jos deoarece ma doare in spatele genunchiului.....plus ca am frica la alergare sa schimb directia brusc.. ce e de facut?

April 8, 2011, 2:38 p.m.
23
5

Corina Zorzoliu

Buna ziua, Va puteti programa pentru un consult la medicul specialist de recuperare medicala. Dansul este singurul in masura de a va recomanda un tratament fizical-kinetic pentru afectiunea Dvs. Cand veniti, nu uitati toate documentele medicale pe care le aveti (rmn, echo, iesire din spital). Sanatate multa si va multumim pentru interesul acordat! 0742.354.442 021/3193430

April 12, 2011, 1:41 p.m.
4
0

Daniel

buna ziua! am fost operat de LIA, iar recuperarea cu chinetoterapeut-ul am inceput-o abia la 4 saptamani. nu reusesc sa fac flexie si extensie totala. Am pierdut oare timpul, se poate recupera genunchiul. Ce metode se pot practica. Va multumesc de sfaturi!

May 2, 2012, 10:04 p.m.
3
5

Dana

Conteaza foarte mult cand incepi terapia . Am avut si eu acum 5 saptamani operatia the inlocuire a ligamentului incrucisat si am inceput terapia dupa 3 zile de la operatie . Am avut dureri foarte mari dar piciorul isi revine mult mai repede . Exercitiile fizico-terapeutice pe care la faci cand mergi la terapie trebuie facute zilnic acasa de catre tine . Eu merg doar odata pe saptamana la terapie dupa care aceleasi exercitii continui sa le fac singura acasa zilnic . Este benefic si ma ajuta foarte mult . Dupa 5 saptamani am reusit sa indoi piciorul 95 de grade . Succes .

June 13, 2012, 8:14 p.m.
10
1

Cosmin23

Buna ziua!Am fost operat de LIA acum 6 zile...piciorul este inca umflat si vanat,iar singurele exercitii pe care le fac sunt de indoire a genunchiului.Dupa 4 zile de la operatie am fost pus sa fac exercitii pe un ARTROMOT K1 si am ajuns la 66 de grade.\\r\\nAm inteles ca abia dupa 4 saptamani o sa incep kinetoterapia,este in regula?\\r\\nMultumesc anticipat !

Aug. 30, 2012, 10:32 a.m.
4
5

Rodica Dobrin

Buna seara, va asteptam la un consult de recuperare medicala, imediat ce trec cele 4 saptamani. Medicul nostru va va spune ce trebuie sa faceti! Sanatate multa! Rodica Dobrin

Sept. 2, 2012, 11:33 p.m.
1
2

luis 79

Bu na ziua ..Ma numesc LUIS si sunt din Botosani am fost operat pe data de 12-09-2012 de ligament incrucisat ( LIA) de catre D-nul Dr.CODOREAN la spitalul militar Bucuresti, de care am fost f multumit operatia a decurs f bine eu pot spune ca ma simt f bine la externare din spital(dupa 5 zile) am putut indoii piciorul la 90 gr.deocamdata nu mai fortez finca pe scrisoarea medicala scria sa nu indoi mai mult de 90 gr. in primele 14 zile dupa operatie, in primele3 zile dupa operatie in timp ce faceam in pat extensii si flexii mai bine zis cand incercam sa indoi piciorul mi sa parut sau chiar sa intamplat ceva in interiorul genunchiului dar nu am avut nici o durere nimic numai ca parca sa intamplat ceva acolo in int.intrebarea mea pt.dumneavoastra este.Sa putut rupe ceva sau afecta cu ceva sistemul care a fost pus pt.reconstructia ligamentului (LIA) sau ligamentul nou reconstruit din cauza ca am tras cam tare pt.recuperare in primele zile cu extensii si flexii sau sa intaplat cu totul alt ceva si a fost normal asa, de atunci ma gandesc numi la asa ceva sa nu sa se fi intamplat ceva rau.VA MULTUMESC

Sept. 5, 2012, 8:48 a.m.
27
6

oana

nici nu stiu cum sa incep si sa scurtez povestea dar m ar ajuta foarte mult un sfat ,sotul meu sa operat in data de 13 august 2012 la o saptamana a cazut intr o depresie severa cu care luptam inca,el nu a facut nici o recuperare nimic si in lupta cu depresia nici nu am reusit sa ne interesam de recuperare si unde am putea sa facem daca ati putea sa ma ajutati cu niste sfaturi va multumesc

Sept. 27, 2012, 7:33 p.m.
2
2

Tache Georgiana

Stimata Doamna, exercitiile de gimnastica medicala sau kinetoterapie de reconditionare fizica la efort reprezinta unul din remediile depresiei, deoarece se elibereaza endorfinele la nivel cerebral. Nu stiu insa ce sa va recomand, atata timp cat nu ne-ati spus pentru ce a fost necesara operatia sotului dvs. Ramanem in legatura.

Sept. 29, 2012, 12:36 p.m.
1
0

Lucian

Buna ziua,\r\n\r\nAm avut indintedere de LIA iar doctorul mi-a spus sa-l pun in ghips 45 de zile. In fine, astazi, dupa 35 de zile l-am dat jos si o sa incerc sa fac exercitii simple..poate cativa pasi. Intrebare: este corect cum am procedat? este ghipsul indicat in astfel de situatii? . Mentionez ca nu fac sport de performanta.\r\n\r\nMultumesc.

Oct. 24, 2012, 2:40 p.m.
2
3

vali

Bună ziua!!eu practic fotbalul si in urma unei accidentari am suferit ruptură de LIA.am fost supus unei intereventii chirurgicale la care am ales sa plătesc 760Euro pentru un implant...in urmă operaţiei am fost foarte mulţumit si ca drept urmare a două zi am putut sta la marginea patului cu genunchiul îndoit la 90grade.au trecut 20 de zile de la operaţie si nu am făcut exercitii. Care sunt consecinţele in cazul in care ma voi apuca la 30 zile după operaţie pentru a lasă rănile sa se vindece??aştept răspuns.mulţumesc mult

Oct. 25, 2012, 2:52 p.m.
4
6

Mire

buna! si eu am fost operata de LIA pt toti care vor sa se informeze in ce consta exercitile de kineto terapie,recuperare puteti sa intrati pe acest link http://www.marathon.ase.ro/capitolul-13.asp

Nov. 4, 2012, 2:43 p.m.
15
2

Gabriel Stancu

Buna ziua! Pe 30 aprilie 2012, aflandu-ma pe plaja din Vama Veche, am suferit un traumatism la genunchiul drept, perceput ca un trosnet puternic si o miscare de torsiune vizibila. In urma investigatiilor RMN, s-a constatat ca am ruptura de ligament incrucisat anterior, aspect caruia nu ii realizam gravitatea. Astfel ca la o luna dupa eveniment si sute de cautari pe internet, am ales reconstructia artroscopica soft tissue, efectuata la Eforie Sud. Postoperator, piciorul mi-a fost imobilizat timp de o saptamana in aparat gipsat, in flexie de 15 grade, iar dupa externare si aplicarea unei orteze fixate la 90 de grade, am fost reinternat dupa 5 saptamani pentru recuperare. La externare aveam o flexie de aprox. 45 grade, iar extensia era deasemenea problematica, indicandu-mi-se insistent recuperarea acesteia prin pozitionarea sub picior a unei perne. La domiciliu am efectuat exercitii de mobilitate, conform pliantelor inmanate la externare, dupa care efectueaza recuperarea si pacientii operati de dr. Filipescu. Ajuns dupa 5 saptamani de lucru la domiciliu, in faza de recuperare intraspitaliceasca, cu o flexie de 85 grade, am ajuns dupa 2 saptamani de recuperare undeva la 90 de grade, fiind putin mustrat ca nu am tras mai mult de picior. Daca durerile imi permiteau si aveam ghidare profesionista, poate ca intr-adevar altfel ar fi stat treaba. Pe scurt, dupa consult ulterior, luna de luna si asigurari ca imi voi recupera piciorul, astazi la 5 luni si aproape 2 saptamani de la operatie, medicul curant, mi-a spus ca vrea sa incerce o mobilizare a genunchiului sub rahianestezie, deoarece am recuperat prea putin din flexia genunchiului, cca. 115 grade, iar dupa o anumita perioada se produce o retractie capsulo-ligamentara, nemaiputandu-se recupera nimic. Am efectuat pe data de 08.11.2012, un nou examen RMN, care a evidentiat o tenosinovita cvadricipitala in portiunea insertiei patelare. Nu mi se pare in regula ce vrea medicul sa incerce, asa ca am ales sa ascult si parerea altor specialisti in domeniu, fapt pentru care am indraznit sa va deranjez. Cu respect, Gabriel Stancu

Nov. 17, 2012, 1:32 a.m.
13
6

sorin

buna ziua ! in urma unui meci de fotbal m-am accidentat la genunchiul stang, fiind lovit direct in genunchi in timp ce sutam,am 2 saptamani de cand port o atela gipsata, RMN nu am facut pana acum, dar nu pot indoi genunchiul din pozitia culcat de cat un sfert. daca stau in picioare simt o durere suportabila sub genunchi si pe exterior in capatul osului tibiei. Credeti ca este posibila ruptura de LIA ? de menisc ?\r\nVa multumesc !

Dec. 15, 2012, 2:21 p.m.
6
3

Tache Georgiana

Buna ziua, pana nu faceti un ex RMN nu suntem siguri de nimic, dupa cum singur va puteti da seama. Facem doar supozitii. Prin urmare, va astept dupa ce avem rezultatul examenului RMN. Cu stima, Dr. Georgiana Tache

Dec. 15, 2012, 8:27 p.m.
1
2

Catalin95

Buna ziua sunt operat de 3 luni jumate de Lia si menisc anterior exterior dupa 2 luni de recuperare a mers totul perfect pana intr-o zi cand s-a umflat deodata........ramane bloc musculatura s-a umflat deasupra genunchiului si nu pot cateodata sa il controlez imi puteti da o explicatie va rog frumos multumesc

Jan. 17, 2013, 6:44 p.m.
18
2

sorin

buna ziua! am 3 luni si jumatate de cand am fost operat de LIA+reparare la menisc partea dreapta! astazi ma simt mai bine ca oricand! piciorul incepe sa prinda forta,muschiul se reface incet-incet, fac bicicleta 15 min in fiecare dimineata , multe exercitii la sala, si jumatate de ora in piscina! mers inainte ,inapoi,in laeral,(in piscina mica), pasi mari ca pe bicicleta inot in piscina mare,inot!mai schiopat doar putin,inrebarea mea este dac va disparea de tot schiopatatrea asta sau este totul din capul meu? stiu ca recuperarea se face cel mai mult mental! adica depinde psihic? am asteptat 1 an jumate sa ma operez timp in care am avut dureri si am mers schiop tot timpul! cine imi zice ceva va rog?\'!!

Feb. 27, 2013, 5:57 p.m.
12
4

svaia david

Buna ziua.Am 5 saptamani de cand am fost operat de Lia.Flexia e completa iar extensia e si ea completa doar dupa ce fac exeecitii si strecing!Cand ma trezesc piciorul fiind ,,rece,,nu e perfect extins si cand merg am o mica schiopatare la mers!Itrebarea mea e :isi va da drumul in timp ligamentul ca sa fie elastic tot timpul?sau asa va fi tot timpul?daca nu fac strecing nu se indreapta!Va multumesc de ajutor

March 6, 2013, 2:30 p.m.
6
1

sorin

salut david! eu am 4 luni de la operatie si inca mai am tendinta de a schiopata! cu cat se recupereaza muschii cu atat schiopai mai putin si genunchiul va deveni mai stabil! asa ca multe exercitii si ai sa vezi ca ,cu timpul te va lasa sa ai extensii fara durere si cand piciorul este rece! daca vrei tinem legatura! bafta

March 12, 2013, 6:21 p.m.
3
0

svaia david

multumesc taree multt de sfaturi!mai parca e din ce in ce mai bine recuperarea!deja astept sa pot alerga:-)

March 14, 2013, 1:45 p.m.
1
1

svaia david

Sorine salut.Imi poti da adresa ta de email daca doresti sa imi mai zici una alta de recuperare,un sfat ceva:-)multzam

March 17, 2013, 12:27 a.m.
1
1

sorin

salut david! sigur acuma nu stiu daca o sa ti-l arate pe forum!? dj_kool_mw@yahoo.com acuma fii atent poti sa intri pe pagina de pe ro.medic- recuperare ligamente, pentru ca am postat acolo un mesaj mult mai amplu! il gasesti la pagina 8 ca si KOOL ! te astept sa imi scrii si sa ma intrebi ce vrei tu!

March 20, 2013, 4:07 p.m.
0
0

svaia david

Multzumesc tare mult pentru date:-)ne auzim in cel mai scurt timp!

March 20, 2013, 10:50 p.m.
0
0

Bogdan

Buna ziua , Numele meu este Bogdan , am 29 de ani , 1,96, 102 kg , sunt o fire atletica, fac sport de la varsta de 12 ani, iar de 5 ani , fac sala de forta . Mentionez ca in urma cu 2 luni, am suferit la fotbal (conform RMN-ului ruptura LIA + menisc) in urma caderii , am putut continua jocul, dar nu am facut-o , am avut piciorul umfkat timp de 2 zile, am putut merge fara probleme dupa 4 zile, iar dupa o luna de zile , am inceput sa alerg 1,5 km pe zi, fara sa simt vreo duerere locala. In momentul de fata port o orteza (pre+post operatorie) . Am consultat 4-5 medici de specialitate, nu am avut un raspuns concret , sa ma operez sau nu , raspunsul lor in mare a fost ca am musculatura foarte buna (cvadriceps) iar tot efortul este preluat de el … Nu stiu ce sa fac sa ma operez ( bani + recuperare + nesiguranta in genunchi, frica de recidiva) sau sa continui evolutia si viata de zi cu zi asa cum sunt … Mentionez ca pot face orice, mai ales cu ajutorul ortezei. Ca si riscuri , ar fi artroza , de care nu am siguranta ca voi scapa , chhiar si cu operatia. Astept sfatul dvs ! O zi buna!

April 22, 2013, 4:19 p.m.
12
4

Adriana

Buna,\r\n\r\nAm doua luni dupa operatia de LIA .Am avut afectat si meniscul ( 40%).Fac recuperare de 4 sau 5 ori pe saptamana cu un kinetoterapeut.E foarte greu.Am zile mai bune si mai proaste in sensul ca uneori ma doare foarte tare genunchiul.Va urez tuturor sa aveti rabdare sa faceti multa recuperare si sa va tineti cu moralul ridicat.Va pup.ADRIANA

April 22, 2013, 4:31 p.m.
0
0

svaia

Bogdane salut.Eu am stat 8 ani cu ligamentul anterior rupt timp in care alergam zeci de km pe zi si fotbal jucam ocazional...schi iarna de iarna cate 2-3saptamani!Din cand in cand imi fugea piciorul lateral la anumite contre,ma opream ,il masam putin si mergeam mai departe!In iarna am zis ca nu mai pot sta asa cand is ok cand nu si am xis sa ma operez...acuma dupa 3 luni ma simt extraordinar...deja astept sa revin la forma initiala!Eu zic ca e mai sanatos sa te operezi decat sa nu te operezi.Adica sunt mai multe avantaje daca stai sa calculezi!stima

April 27, 2013, 8:58 a.m.
5
2

Costel

Am fost operat de LIA pe 4.03.2013.\r\nDupa 9 saptamani de la operatie nu pot face extensie si flexie totala.\r\nAm inceput recuperarea la 2 saptamani si 3 zile dupa operatie.\r\nLa 6 saptamani am inceput sa merg la bazin.\r\nFac exercitii in bazin dupa recomandare kineto. \r\nMultumesc mult.

May 5, 2013, 7:06 p.m.
1
0

Redactie

Va rugam sa sunati pentru programare la consult la cabinet la tel. 0742.354.442 sau 021/3193430.

May 5, 2013, 9:44 p.m.
1
0

cristi

in mod normal terapia se incepe in ziua imediat urmatoare interventiei chirugicale. dupa 1 luna, maxim 1 luna si jumate in mod normal ar trebuie sa aveti flexie si extensie maxima si sa incepeti sa alergati pe suprafete moi (iarba, tartan)....BAFTA !!

June 12, 2013, 1:30 a.m.
2
0

Liviu

Buna ziua, in urma cu mai bine de un an, am fost operat de ruptura de menisc si ligamente incrucisate de catre Dr. NEAGA(SJ. Zalau), un medic etraordinar, acum ma simt foarte bine, pot sa alerg fara sa am probleme si am flexie exact ca inainte, dupa operatie am urmat 2 luni de recuperare, cei drept pe o perioada de mai bine de 6 luni am avut grija maxima, fara efort, altfel nu cred ca reusem sa imi revin in totalitate, recuperare dupa operatie este foarte importanta. Multa sanatate!

July 19, 2013, 3:33 p.m.
2
0

constantin

Buna ziua! am fost operat acum o luna de zile de ruptura LIA, si totul se indrepta spre bine spre foaret bine, cand dupa niste exerciti de intindere la care nu stateam excelent, au aparut niste vanatai in spate pe coapsa, iar kinetoterapeutul a spus ca am fortat cu acele exerciti, , cea ce nu trebuia sa fac.Am luat o pauza de cateva zile iar in acest timp au aparut dureri mai mari la genunchi, in special sub genunchi si in dreapta genunchiului la miscari foarte scurte.. dureri care nu le aveam nici dupa 3 saptamani. Stiu ca trebuie sa merg la doctorul care ma operat dar este in concediu, si v-as ruga daca puteti sa va dati o parere, un sfat.Multumesc Mult!

Aug. 29, 2013, 12:22 p.m.
2
1

marius

buna ziua! am suferit de curand o interventie chirurgicala, plastie a ligamentului incrucisat anterior si as vrea sa mentionez pentru toti cei care au postat comentarii cu privire la recuperare. Ei bine dragilor, recuperarea pt LIA incepe a 2 a zi de la efectuarea operatiei, deoarece in genunchi a fost implantat un tendon iar acesta tb sa ia functie de ligament, tendonul fiind foarte rigid. In prima luna de la operatie flexia si extensia corespunzatoare se obtine prin exercitii zilnice.Ideea e, ca din comentariile voastre, observ ca doctorul in speta nu v-a spus cat de important e ca recuperarea sa inceapa imediat dupa operatie.

Sept. 9, 2013, 8:50 p.m.
3
2

mona

Buna ziua. \r\n\r\nAm 5 zile de la operatie de reconstructie a ligamentului rotulian. Singurele exercitii pe care le fac sunt pe aparatul artromot. In prima sapt flexii la 45 de grade timp de 2 ore pe zi. Am inteles ca in a doua sapt va tb sa ajung la 60 apoi la 90, in sapt nr 3. Ar mai tb sa fac si un alt fel de exercitii in aceasta perioada? multumesc

Oct. 12, 2013, 7:28 p.m.
0
0

traian

Am fost diagnosticat cu ruptura menisc intern leziunecorn posterior menisc extern\'fara aspect dè ruptura si ruptura ligament incrucisat anterior i1/2proximala . As vrea sa ACLU can care ar fi costurile LA ligamentele incrucisate. Dada se plate cat mai repede .via rog mult.

Nov. 26, 2013, 10:34 a.m.
2
1

Robert

Traian m-am operat de lia ligament incrucisat la spitalu militar si ma costat kitul pentr reconstructie 4710ron la doctorul mitulescu .

Nov. 29, 2013, 10:22 p.m.
2
1

anca

Pe 18 decembrie sotul meu a fost operat de ligament incrucisat si menisc ,au trecut 6 zile dar are niste dureri mari .Nu a iceput recuperarea pt ca toata lumea are liber.As dori sa stiu daca are voie sa mearga sau sa indoaie piciorul.Dupa cate zile se incepe recuperarea.Multumesc

Dec. 24, 2013, 8:30 a.m.
4
0

Adrian Popa

Am suferit un accident la ski, la Voineasa anul trecut. Am fost la dr la Ramnicu Valcea si mi-a recomandat gips pentru 4 saptamani. Am stat si dupa asta cand l-am scos am vazut ca musculatura se topise efectiv. Mi-am masurat si coapsele si aveam cu 5 cm coapsa stag mai mica. Eu lucrez ca pompier si trebuie sa fac efort fizic. In timp am avut 5-6 episoade in care genunchiul a fugit intr-o parte. Il simt instabil. Am fost la o consultatie la dr. Andrei ioan bogdan si mi-a spus ca ligamentul anterior incrucisat e rupt si ca trebuie sa ma operez. Sunt foarte speriat de aceasta operatie. Doare operatia tare? Cam dupa cat timp o sa merg?

Jan. 28, 2014, 11:17 a.m.
5
2

Steliana

Buna seara! Ma numesc Steliana si un urma cu 3 luni si jumatate am fost diagnosticata cu ruptura de ligament incrucisat anterior,mentionez ca am 20 de ani si sunt studenta la o facultate ce presupune efort fizic..Intrebarea mea este: Dupa ce ma voi opera ,pot sa apara complicatii?ma refer daca o sa mai pot sa alerg..sunt speriata de ceea ce inseamna "operatie"..as dori daca se poate sa-mi iau carje?o sa pot sa calc pe picior dupa operatie?

June 6, 2014, 12:05 a.m.
2
0

Bogdan

Buna ziua! Ma numesc Bogdan si in orma cu 5 luni si jumatate am fost operat la genunchiul drept avand ruptura de ligament incrucisat anterior si menisc.In prezent de cateva zile dupa ce am alunecat pe un teren accidentat imi fuge genunchiul,am aceeasi instabilitate in genunchi ca si cand nu era operat.Se poate sa se rupa ligamentul din nou chiar daca a trecut 5 luni si jumatate in care nu am avut nici o problema?

July 28, 2014, 5:30 p.m.
4
0

George

Am fost operat de ruptura de ligamente incrucisate acum aproximativ o luna la spitalul militar din Cluj Napoca de catre doctorul Chitea . In urmatoarea zi de dupa operatie am fost apt sa merg cu ajutorul unui cadru iar in a 2-a zi de la operatie am fost externat . Ma simt excelent , am o flexie de aproximativ 135 de grade fara sa fi facut recuperare la vreun centru de recuperare , doar exercitii acasa indicate de doctor , merg fara probleme , am doar o mica intentie de a schiopata uneori . Stiu ca nu e bine dar am incercat astazi sa alerg pe distanta scurta de 5-10 metri fara sa simt nicio durere sau disconfort , tin sa precizez ca am avut musculatura foarte buna (practic volei , fotbal + sunt la facultate de sport ) . Bafta tuturor .

Oct. 10, 2014, 11:52 a.m.
3
3

mari

sotul meu a fost operat de ligament incrucisat anterior ,in data de 08.10.14 si dupa trei zile de la operatie s-a invinetit piciorul ,mai exact gamba si glezna mai accentuat .Mentionez ca urmeaza tratament cu anticoagulant,antibiotic si antiinflamator.Este o reactie normala dupa astfel de operatie sau nu?

Oct. 13, 2014, 12:18 p.m.
3
3

Florina

Buna! Am avut o operatie de LIA si sutura de menisc in urma cu 3 saptamani la Viena. Totul a decurs bine , nu ma doare genunchiul,pot sa fac flexie pana la 60 grade,cat mi s-a recomandat pana la 5 saptamani ,dar ma doare ingrozitor gamba ,mai ales in zona osului tibia ,oare este normal ?

Oct. 16, 2014, 12:54 p.m.
5
1

Pop Razvan

George cat te-a costal operatia la domnul Dr.Chitea?stiu ca e un doctor foarte bun.Si cum te-ai programat?Multumesc.

Oct. 24, 2014, 7:12 p.m.
8
3

marcel

Am fost operat de ligament incrucisat anterior si menisco la o policlinica in Roma in data 18-11-2014 si ma doare ingrozitor si nici nu il pot sa il indoi forte putin ce as putea face sa nu ma mai doarà asa tare sau daca e normal sa ma doarà asa. Va multumesc

Nov. 20, 2014, 5:57 p.m.
3
0

Marius

Buna ,\r\nAm si eu o intrebare : cat dureaza spitalizarea in cazul unui transplant de ligament incrucisat anterior si perioada de recuperare ,aproximativa ?\r\nMultumesc

Jan. 26, 2015, 11:28 p.m.
1
1

andrei

Acum vreo doi ani am fost operat(lia)am urmat toți pașii normali de recuperare..am ajuns sa nu mi mai dau seama ca am fost operat dar de doua zile am o umflatura sub genunche in zona unde a fost făcută incizia si o durere ascuțită...(asta când stau in picioare o vreme îndelungată)daca stau întins in pat se dezumfla...nu stiu ce poate sa fie..sunt îngrijorat...

Feb. 16, 2015, 12:21 a.m.
3
0

Andra

Cum pot sa vin cat mai repede la activitate sportiva? Eu m-am operat marti?

July 21, 2015, 7:01 p.m.
0
0

doina

Am 14 an si am fost opearata de luxatie rotula la piciorul drept, mai exact a fost suturata chirurgical aripioara interna de la piciorul drept. 3 saptamana de la operatie am stat cu orteza fara sa flexez genunchiul. Dupa 3 saptamani si 4 zile ma inceput recuperare zilnica cu un kinetoterapeut. Au trecut 9 zile de canf am inceput recuperarea si 5 saptamani de la operatie si pot flexa genunchiu cam 80 - 85 grade. Este normal? Decat timp am nevoie ca sa pot fexa genuchiul complet, respectiv 110 grade?

Aug. 18, 2015, 4:42 p.m.
2
0

Liliana

Am fost operata de doc.DINU,ligament incrucisat rupt,la ski,,,In cat timp pot sa merg din nou la ski????Sunt in varsta de 57ani!

Jan. 27, 2016, 8:24 p.m.
0
0

mihai

M-am operat acum 4 luni de lia si menisc , la menisc am avut complicatie si mi s-a facut sutura de menisc intern !! Dupa 2 luni am avut unele dureri din cauza unei ate care era de la sutura , acea ata era ascutita si imi da senzatia ca iasa prin piele , era ca un ac .... dupa o saptamana sa agravat si mai rau .... in situatia ca nu mai puteam calca in picior ! Am fost la doctor si mi s-a facut o incizie un mi s-a taiat acel fir ascutit,,,, Nu am mai avut probleme o luna , dupa care a inceput iar numai ca aqm e la inceput ... Va rog anticipat ce sfat imi dati ..... Multumesc

March 11, 2016, 1:26 a.m.
1
1

Bogdan

Sunt operat de ligament incrucisat anterior si am aproape 3 luni de la operatie si am flexie vreo 70 grade..vroiam sa precizez ca m am luat de recuperari la 3 sapt dupa operatie asa mi a spus doctorul...cam in cat timp m as putea recupera 180 grade?multumesc

Jan. 31, 2017, 5:31 p.m.
3
0

Alex

Buna ziua..m am operat de lia si menisc rupt(meniscul au reusit sa mi l refaca)..dupa de 3 zile ridic piciorul la 60 de grade..Ma chinui,dureri grele!!Daca puteti sa-mi raspundeti la o intrebare: "La cat timp dupa operatie pot merge la serviciu??Mentionez ca lucrez in M.A.I si imi doresc sa merg cat mai repede la munca..Va rog sa-mi raspundeti daca se poate..Dupa 3 4 sapt incep kineto si fizio..daca puteti sa-mi dati un tell pt o programare sau mai multe detalii??!Multumesc si o zi buna!!

Nov. 2, 2017, 11:25 a.m.
0
0

Dana

Numele meu este Daniela si sunt din Bucuresti. As vrea sa stiu care este procedura de recuperare dupa o astfel de operatie si care sunt centrele bune pentru o astfel de recuperare?

Jan. 17, 2018, 9:59 a.m.
0
0

Toby

Buna ziua.Am suferit o intervenție chirurgicală de reconstrucție de LIA,am început recuperările de kinetoterapie la 5 zile după intervenție, după 2 zile de kinetoterapie îndoi piciorul la 90grade fără a avea dureri mari,este ok?

Jan. 19, 2018, 9:12 a.m.
0
0

Tarsareanu ovidiu-bogdan

buna ziua...sunt si eu operat de un an si 3 luni si chestia e ca nu pot indoi piciorul mai mult de 110 grade si ma deranjeaza nu pot alerga sau sa ma apas pe el...si in plus ma deranjeaza si unu dintre suruburi cand il tin indoit stand pe pat....va intreb sa ma refac ar trebui din nou operat ?

March 1, 2018, 10:30 a.m.
2
0

Sergiu

Buna ziua aproximativ 3 săptămîni in urma am suferit o intervenție chirurgicală de refacerea ligamentelor incrucisate anterior la genunchi si inca genunchiul ramine inflamat si ma doare , dar de 2 zile după ce inca prietena accidental sa urcat pe mine mai su de picior pe bazin am inceput a simți o durere mare in spatele genunchiului si chiar la genunchi , as ruga să-mi Spune-ți ar putea afecta ligamentele cumva ? Ce consecințe ar putea urma ? Precizez ca sunt inca cu orteza la genunchi

March 6, 2018, 8:05 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha